Moleneiland Harelbeke : bebouwing of groen ontspanningsgebied ?In het zog van de bouwwoede dreigt nu ook nog het unieke moleneiland slachtoffer te worden van bebouwing ( donkere zone)

 

Laat ons een bloem… laat ons een boom…vergeet voor een keer hoeveel geld een miljoen is…onze wereld moet nog een eeuwigheid mee.

Na 50 jaar zijn deze woorden van Louis Neefs nog brandend actueel.

 

Het Moleneiland is de enige nog overgebleven open ruimte midden de verstedelijkte stadskern Harelbeke en die  zoekt een nieuwe bestemming.

 

 Hoewel dit unieke gebied , buiten geldgewin, geen enkele troef heeft tot residentiële ontwikkeling wil men er opnieuw appartementen en zelfs een jachthaven inplanten.

Wij vinden dat de betonstop2040 geen vrijgeleide kan zijn op het moleneiland omdat:

 

Er is eerst en vooral geen noodzaak aan extra appartementen daar er recent meer dan 800  bouwentiteiten gebouwd of goedgekeurd werden rond het eiland.

 

Wij zien het bouwen op het moleneiland als een aanslag op het milieu :

 

 • Het eiland zal  vlot bereikbaar worden via twee fietsersbruggen maar er is  enkel een beperkte gemotoriseerde toegang voorzien via een smalle brug.

 

 • Het eiland is gelegen in een gebied met mogelijk overstromingsgevaar. Door de impact van de klimaatwijziging en de reeds aanwezige verhardingen lijkt bebouwing niet aangewezen.

 

 • Het laatste aanwezige bos in de stad zou plaats moeten ruimen voor een milieuvervuilende jachthaven.
 • Het moleneiland is gelegen aan een biologisch zeer waardevol gebied waar recent  reeds grote delen  van zijn verdwenen.

 

 • Het eiland ligt midden in een beschermd stadszicht met enkele unieke historische gebouwen zoals de banmolens en de bloemmolens.

 

 • De residentiële invulling staat allesbehalve ten dienste van de hele bevolking.

 

Welk  alternatief stellen wij voor ?

 

 • Uitbreiding van het bestaande bosgebied, ter compensatie van het reeds gekapte bosgebied en ter ondersteuning van de nu reeds bedreigde biotoop “Molenput”,
 • Park met aangepast groen en mogelijke invulling met bankjes, picknick zones, strandstrook, natuurlijke speelzones, zomerterras, wandel- en fietspaden… Cfr. Buda-beach in Kortrijk,
 • Mogelijke invulling van het  bestaande, bouwkundig relict “Bloemmolens” tot kantoren en/of dienstverlenende bedrijven, actief in beheer, innovatie of ontwikkeling van water- en of milieugebonden activiteiten.  Misschien een uitstekend alternatief voor de huidige locatie van de dienst toerisme te Harelbeke?

Wat zijn daar de voordelen van ?

 

 • Voorstel in lijn met de doelstellingen rond milieu, wonen en mobiliteit, ( Betonstop, Pact2020 Vlaanderen, Europese doelstelling broeikasgassen, etc…)
 • Aanvulling op de minimale bestaande fauna en flora binnen onze stad. Een welkome uitbreiding van het bestaande, kleine stadspark. En daarenboven een uitstekende aanzet voor het rivierherstel Leie, goedgekeurd in 2006,
 • Het beschikbaar stellen van dit unieke groene eiland, binnen de stadsomgeving, bezorgt Harelbeke een schitterende troef,
 • We stappen af van de harde recreatie en houden rekening met de behoeften en wensen van alle inwoners om onze stad als vernieuwend, maatschappelijk en vooruitstrevend te ervaren. Het hoeft geen betoog dat dit onze stad de nodige visibiliteit zal bezorgen.

 

 

In lijn met bovenstaande onderschrijven wij onze mening dat er in het plangebied geen ruimte meer beschikbaar is tot het wijzigen van de huidige bestemming naar bewoning en milieuvervuilende recreatie, zoals een jachthaven en dat het moleneiland alle troeven heeft tot de aanleg van een ecologische parkomgeving binnen de verstedelijkte omgeving met stiltegebieden voor ontwikkeling van de natuur en een groene belevingsinvulling met rust en ontspanning voor de bezoekers.

 

 

 

volgende acties hebben we nu al ondernomen, sommige zijn nu nog lopend:

 • buurtbewonersvergadering na deelname aan het participatiemoment RUP Moleneiland,
 • opmaak van bezwaarschrift dat vrijdag aan het stadsbestuur overhandigd wordt.
 • verzamelen van handtekeningen omwondenden om aan het bezwaarschrift vast te maken, (watermolenstraat, residenties Bonaerde, Banmolens, Westoever en Molenkant)
 • petitie gelanceerd afgelopen donderdag: https://www.petities24.com/signatures _ harelbeke _je_stem_is hout_waard. 113 stemmen tot op nu,
 • aanmaak facebookpagina "Het Moleneiland Harelbeke",
 • vandaag gedeeld op de pagina "Je bent van Oarelbeke". De beheerder pint deze bovenaan hun pagina vast.Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Antwerpen
17-01-2018

Kai-Mook werd in de nacht van vrijdag op zaterdag mama en … het is een meisje! De prachtige baby maakt het goed en werd warm onthaald door de hele olifantenfamilie. Honderd kilogram schattigheid met een flinke haardos maar Planckendael zoekt nog een naam. Een meisjesnaam dus met Aziatische roots die begint met de letter T, naar goede traditie. Iedereen mag een suggestie doen! ...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Beveren (Leie)
16-01-2018

‘isomasters’ is de nieuwe bedrijfsnaam van de joint-venture tussen Isocab en Isobar, zo werd vandaag bekend gemaakt op de vernieuwde site te Beveren-Leie. Isocab en Isobar, respectievelijk gevestigd in Bavikhove en Beveren-Leie, zijn gespecialiseerd in de productie van isothermische oplossingen zoals koelcelpanelen en geïsoleerde deuren. Isocab werd opgericht in 1973. Zes jaar...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Hasselt
16-01-2018

“Juiste kledingkeuze verhoogt zelfvertrouwen als je solliciteert” HASSELT / GENK, dinsdag 16 januari – Heel wat mensen zijn nerveus voor een sollicitatiegesprek. Zo hypothekeren ze hun kansen op een nieuwe job. Door kledij te dragen die past bij je persoonlijkheid en bij de werkomgeving krijgt je zelfvertrouwen echter een boost. HR-dienstverlener ASAP en webshop Maison Lab...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Tessenderlo
+2
16-01-2018

Op dinsdag 16 januari 2018 heeft HCEE een vorkheftruck overhandigd aan de gemeente Tessenderlo. De plechtigheid had plaats op het nieuwe hoofdkantoor van HCEE in Tessenderlo. Peter Neujens, Sales Manager van de vorkheftruckafdeling bij HCEE, overhandigde burgemeester Fons Verwimp de sleutels. Multi-inzetbaar werkpaard De vorkheftruck 25L-7A is een multi-inzetbaar werkpaard. De arbeiders van...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het