Moleneiland Harelbeke : bebouwing of groen ontspanningsgebied ?In het zog van de bouwwoede dreigt nu ook nog het unieke moleneiland slachtoffer te worden van bebouwing ( donkere zone)

 

Laat ons een bloem… laat ons een boom…vergeet voor een keer hoeveel geld een miljoen is…onze wereld moet nog een eeuwigheid mee.

Na 50 jaar zijn deze woorden van Louis Neefs nog brandend actueel.

 

Het Moleneiland is de enige nog overgebleven open ruimte midden de verstedelijkte stadskern Harelbeke en die  zoekt een nieuwe bestemming.

 

 Hoewel dit unieke gebied , buiten geldgewin, geen enkele troef heeft tot residentiële ontwikkeling wil men er opnieuw appartementen en zelfs een jachthaven inplanten.

Wij vinden dat de betonstop2040 geen vrijgeleide kan zijn op het moleneiland omdat:

 

Er is eerst en vooral geen noodzaak aan extra appartementen daar er recent meer dan 800  bouwentiteiten gebouwd of goedgekeurd werden rond het eiland.

 

Wij zien het bouwen op het moleneiland als een aanslag op het milieu :

 

 • Het eiland zal  vlot bereikbaar worden via twee fietsersbruggen maar er is  enkel een beperkte gemotoriseerde toegang voorzien via een smalle brug.

 

 • Het eiland is gelegen in een gebied met mogelijk overstromingsgevaar. Door de impact van de klimaatwijziging en de reeds aanwezige verhardingen lijkt bebouwing niet aangewezen.

 

 • Het laatste aanwezige bos in de stad zou plaats moeten ruimen voor een milieuvervuilende jachthaven.
 • Het moleneiland is gelegen aan een biologisch zeer waardevol gebied waar recent  reeds grote delen  van zijn verdwenen.

 

 • Het eiland ligt midden in een beschermd stadszicht met enkele unieke historische gebouwen zoals de banmolens en de bloemmolens.

 

 • De residentiële invulling staat allesbehalve ten dienste van de hele bevolking.

 

Welk  alternatief stellen wij voor ?

 

 • Uitbreiding van het bestaande bosgebied, ter compensatie van het reeds gekapte bosgebied en ter ondersteuning van de nu reeds bedreigde biotoop “Molenput”,
 • Park met aangepast groen en mogelijke invulling met bankjes, picknick zones, strandstrook, natuurlijke speelzones, zomerterras, wandel- en fietspaden… Cfr. Buda-beach in Kortrijk,
 • Mogelijke invulling van het  bestaande, bouwkundig relict “Bloemmolens” tot kantoren en/of dienstverlenende bedrijven, actief in beheer, innovatie of ontwikkeling van water- en of milieugebonden activiteiten.  Misschien een uitstekend alternatief voor de huidige locatie van de dienst toerisme te Harelbeke?

Wat zijn daar de voordelen van ?

 

 • Voorstel in lijn met de doelstellingen rond milieu, wonen en mobiliteit, ( Betonstop, Pact2020 Vlaanderen, Europese doelstelling broeikasgassen, etc…)
 • Aanvulling op de minimale bestaande fauna en flora binnen onze stad. Een welkome uitbreiding van het bestaande, kleine stadspark. En daarenboven een uitstekende aanzet voor het rivierherstel Leie, goedgekeurd in 2006,
 • Het beschikbaar stellen van dit unieke groene eiland, binnen de stadsomgeving, bezorgt Harelbeke een schitterende troef,
 • We stappen af van de harde recreatie en houden rekening met de behoeften en wensen van alle inwoners om onze stad als vernieuwend, maatschappelijk en vooruitstrevend te ervaren. Het hoeft geen betoog dat dit onze stad de nodige visibiliteit zal bezorgen.

 

 

In lijn met bovenstaande onderschrijven wij onze mening dat er in het plangebied geen ruimte meer beschikbaar is tot het wijzigen van de huidige bestemming naar bewoning en milieuvervuilende recreatie, zoals een jachthaven en dat het moleneiland alle troeven heeft tot de aanleg van een ecologische parkomgeving binnen de verstedelijkte omgeving met stiltegebieden voor ontwikkeling van de natuur en een groene belevingsinvulling met rust en ontspanning voor de bezoekers.

 

 

 

volgende acties hebben we nu al ondernomen, sommige zijn nu nog lopend:

 • buurtbewonersvergadering na deelname aan het participatiemoment RUP Moleneiland,
 • opmaak van bezwaarschrift dat vrijdag aan het stadsbestuur overhandigd wordt.
 • verzamelen van handtekeningen omwondenden om aan het bezwaarschrift vast te maken, (watermolenstraat, residenties Bonaerde, Banmolens, Westoever en Molenkant)
 • petitie gelanceerd afgelopen donderdag: https://www.petities24.com/signatures _ harelbeke _je_stem_is hout_waard. 113 stemmen tot op nu,
 • aanmaak facebookpagina "Het Moleneiland Harelbeke",
 • vandaag gedeeld op de pagina "Je bent van Oarelbeke". De beheerder pint deze bovenaan hun pagina vast.Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen

Kontich
22-09-2018

Wanneer je mee zorg draagt voor een persoon met dementie, heb je soms handvatten nodig: informatie, tips,… En je leert soms van de ervaringen van andere mantelzorgers. Daarom 5 avonden met volgende thema’s: wat is dementie ( niet ? ) omgaan met gedragswijzigingen ( rode draad door elke avond /sessie ) waar vind ik hulp? ( thuiszorg -woonzorg / soc kaart dementie ) juridisch:...


Meer info

Redactie inVlaanderen
Antwerpen
06-07-2018

Mountainbiken is hot in Vlaanderen Mountainbiken kent in Vlaanderen al jaren een exponentiële groei. Vandaag al kunnen mountainbikers zich uitleven op honderden kilometers permanente mountainbikeparcours. Gezien het groeiende succes, zullen er in de toekomst alleen maar bijkomen. Veel gemeenten zijn vragende partij om vaste bewegwijzerde routes te ontwikkelen, en steeds meer...


Meer info

Redactie inVlaanderen
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
06-07-2018

Fietskaart Limburg Dat is 2000 km zorgeloos genieten van maximaal fietscomfort. Autoluwe paden, duidelijke signalisatie, fietscafés en –logies, picknickplekken, laadpalen voor elektrische fietsen, … Hier trap je vlot van knooppunt naar knooppunt. En je krijgt er nog een portie beleving bovenop. Mooie en afwisselende landschappen, routes door de ongerepte natuur van het...


Meer info

Redactie inVlaanderen
Heusden - Zolder
16-02-2018

De Allround Flandrien Cup, het premium bedrijfsevent rond een unieke fietsbeleving, gaat samenwerken met Barbara Torfs van het bedrijf Springbok Coaching. Met haar bedrijf zet het nichtje van CEO Wouter Torfs haar visie over het verbeteren van het welzijn van de mensen op de werkvloer om in de praktijk. Bedrijven zijn vandaag steeds vaker op zoek naar een geïntegreerd gezondheids- en...


Meer info

Redactie inVlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het