Ieper waarschuwt voor reuzenbereklauwStad Ieper waarschuwt voor de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum). De bloeiperiode van de reuzenberenklauw (een exoot, géén streekeigen plant) komt er weer aan. Maar als je de plant aanraakt, kan je brandwonden krijgen.  

 

Gevaar

De plant kan ernstige brandwonden veroorzaken als de huid in contact komt met het sap of de brandharen van de plant en daarna wordt blootgesteld aan zonlicht. UV-stralen reageren met de ‘besmette’ huid en veroorzaken grote rode plekken die 2 tot 24 uur na de blootstelling kunnen ontaarden in heuse brandblaren en letsels. Bij contact is het belangrijk de huid zo snel mogelijk te spoelen onder koud water. Krijg je toch uitslag, dan moet je minimum 1 week uit de zon blijven.

 

Verspreiding

Op het grondgebied van Ieper zijn enkele grotere broeihaarden gekend van reuzenbereklauw, onder meer ter hoogte van Zillebekevijver, in het Hoornwerkpark, in de Kruiskalsijdestraat en Steentjemolenstraat (langs de wegberm) en in de Tiendelaan te Ieper (achterliggende groenstrook).

Daarom wil de stad de mensen waarschuwen en hen afraden om de planten aan te raken.

Bestrijding

Omdat bereklauw gevaarlijk is, doet de Dienst Openbaar Domein – Groendienst Ieper er alles aan om de plant te bestrijden en verspreiding te voorkomen. Maar de stad mag wettelijk geen pesticiden gebruiken en moet dus handmatig gebeuren en gespreid over verschillende jaren. Bij zaadvorming blijft het zaad van de plant immers nog 4 tot 7 jaar kiemkrachtig. De planten worden  3 maal per jaar afgemaaid om hem uit te putten en nieuwe zaadvorming te voorkomen. Bij voorkeur worden de planten ook ondergronds verwijderd om een hergroei van dezelfde plant zo veel als mogelijk te beperken.

 

Kenmerken v/d bladeren

  • groot, > 1 meter in lengte
  • scherp puntig en diep ingesneden
  • gezaagde bladrand
  • geelgroen tot donkergroen  glanzend

 

 

Kenmerken v/d  stengel

  • dik, tot 5 cm in diameter
  • hol
  • bezet met ruwe stijve brandharen en paarsrode strepen en vlekken

 

Kenmerken v/d bloeiwijze

  • groot, tot 60 cm in diameter
  • vlak scherm

 

Herkenning

Zie je  de reuzenberenklauw in een openbare groenzone of langs de openbare weg staan, laat dan zeker niet na om de Groendienst van Stad Ieper (groendienst@ieper.be) te contacteren. 

 

Fig. 1: Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) (bron: Plantengids KU Leuven)
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-06-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Ieper

Ieper
13-08-2018

Zaterdagochtend 18 augustus vetrekken vijf jongeren voor een twee weken durend zomerkamp naar Zagreb - Kroatië. Zij zullen er namens het IFFM deelnemen aan een zomerkamp met jongeren uit 11 andere Europese landen. Het In Flanders Fields Museum werd door het in Weimar gevestigde Europaïsche Jugendbildungs & Begegnungstätte (EJBW) immers gevraagd om als Belgische partner mee te...


Meer info

Ieper
Ieper
10-08-2018

De op zaterdag 11 augustus geplande tweede bezoekersdag aan de archeologische site De Meersen wordt voorlopig uitgesteld omwille van technische redenen. We houden jullie op de hoogte wanneer de archeologen definitief een nieuwe datum hebben kunnen prikken.


Meer info

Ieper
Ieper
10-08-2018

Er werd een nieuwe datum geprikt voor de tweede bezoekersdag aan de archeologische site De Meersen nl. 18 augustus 2018.


Meer info

Ieper
Ieper
07-08-2018

Tweede rondleiding op de opgraving van de site Ieper – De Meersen Het archeologisch onderzoek aan de site De Meersen in Ieper gaat zijn laatste weken in. Vooraleer alles onherroepelijk verdwijnt voor het nieuwbouwproject ‘Gloria’, willen de partners het brede publiek nogmaals de kans geven de opgraving te bezoeken, na de eerste succesvolle editie van begin juni. Intussen zijn...


Meer info

IeperAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het