Werkzaamheden veiligheidspaviljoen op strand Lichttorenplein



Werkzaamheden veiligheidspaviljoen op strand Lichttorenplein

Op 27 november 2017 gingen de werken van start aan de veiligheidspost op het strand aan het Lichttorenplein. Het project kadert binnen het Masterplan Strand en Dijk. Dit nieuwe gebouw zal een hoofdredderspost, een uitvalsbasis voor de strandpolitie, een eerstehulppost en een sanitair gedeelte omvatten. De kostprijs van het gebouw bedraagt 1 544 000 euro.  Er is de afgelopen maanden bijzonder veel werk gekropen in de gelaagde wandopbouw van het gebouw. Om de garantie te kunnen bieden dat de gekozen opbouw zal weerstaan aan de toekomstige zware omstandigheden zijn er ook allerhande proeven uitgevoerd en mock-ups gemaakt. De reden dat alles onder een tent wordt opgebouwd is om te verzekeren dat aan de klimatologische omstandigheden voldaan wordt om tot het meerlaags spuiten van de kunststof polyurea toe te komen. Heel belangrijk hierbij was dat tijdens het bouwen gekozen werd voor materialen met een zo laag mogelijk vochtgehalte.

Vorige week is coatingspecialist gestart met het primeren van de gehele structuur en aanbrengen van de verschillende mid-coats waarop uiteindelijk de gele kleur wordt aangebracht. Ondertussen is bij de schrijnwerker al heel wat werk verricht om, zodra de tent verdwijnt, verder te kunnen werken met het installeren van het reddersnest en top van de mast en het op maat gemaakte interieur. 

De plannen voor de buitenaanleg worden momenteel in uitvoeringstekeningen omgezet zodat deze werken vlot kunnen aansluiten. Er is voor dit unieke project gekozen voor een slow-and-steady aanpak om kwaliteit te verzekeren bij oplevering. De veiligheidspost zal in het najaar voltooid zijn. Daarna zullen de technieken in het gebouw enkele maanden proefdraaien. Tegen het voorjaar kunnen de hoofdredder en zijn adjunct er dan hun intrek nemen om het nieuwe reddersseizoen voor te bereiden en te coördineren.  Zij krijgen later ook assistentie van de strandpolitie.

Speels paviljoen

Het ontwerp voor de nieuwe infrastructuur is van de hand van het Gentse architectenbureau Compagnie O en de Nederlandse architect en beeldend kunstenaar John Körmeling. In plaats van te kiezen voor een gebouw op de dijk met uitzicht over het volledige strand, ontwierpen zij doelbewust een speels paviljoen op het strand dat mooi integreert met de omgeving. Door de plaatsing van het paviljoen op het strand in plaats van op de dijk, wordt het open zicht vanop het Lichttorenplein en de dijk behouden

De hoofdredderspost zal door de zomerse gele kleur en het ontwerp een bepaalde licht- en luchtigheid uitstralen. De context (wind, zilt, zon en zand) zorgt er wel voor dat er voor specifieke duurzame materialen werd gekozen. De draagstructuur is opgebouwd uit een stalen skelet van kolommen en balken afgewerkt met staal en cementgebonden plaatmateriaal. Voor de afwerking werd gekozen voor polyurea, een lak die door middel van een hotspraytechniek wordt aangebracht. Deze techniek gebruikt men ook vaak voor het lakken van schepen. Aangebracht op een harde ondergrond is het zeer krasvast. Krassen zijn herstelbaar en graffiti is chemisch verwijderbaar.

Zien en gezien worden

Overzicht is voor een hoofdredderspost natuurlijk zeer belangrijk. Daarom komt er bovenop de ronde basis een reddersnest. Het is opgevat als een transparant volume dat een drietal meter boven de dijk zal uitkomen. Op die manier behoudt het publiek opnieuw zicht op zee. Vanuit het reddersnest zullen de redders 360° uitzicht hebben op het volledige strand-, zee- en dijkgebeuren. Het zal mogelijk zijn om de 12 reddingsposten vanuit dit centrale punt te overzien. Het reddersnest kun je bovendien al van ver op het strand zien. Op die manier kan men zich bij een ongeval snel tot de juiste plek wenden. Binnen het paviljoen bevinden zich 5 clusters. Naast het reddersnest komt er een coördinatie-, leef- en vergaderruimte, een EHBO-post, ruimte voor de strandpolitie en publiek sanitair.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 27 november 2017 gingen de werken van start aan de veiligheidspost op het strand aan het Lichttorenplein. Het project kadert binnen het Masterplan Strand en Dijk. Dit nieuwe gebouw zal een hoofdredderspost, een uitvalsbasis voor de strandpolitie, een eerstehulppost en een sanitair gedeelte omvatten. De kostprijs van het gebouw bedraagt 1 544 000 euro.  Er is de afgelopen maanden bijzonder veel werk gekropen in de gelaagde wandopbouw van het gebouw. Om de garantie te kunnen bieden dat de gekozen opbouw zal weerstaan aan de toekomstige zware omstandigheden zijn er ook allerhande proeven uitgevoerd en mock-ups gemaakt. De reden dat alles onder een tent wordt opgebouwd is om te verzekeren dat aan de klimatologische omstandigheden voldaan wordt om tot het meerlaags spuiten van de kunststof polyurea toe te komen. Heel belangrijk hierbij was dat tijdens het bouwen gekozen werd voor materialen met een zo laag mogelijk vochtgehalte.

Vorige week is coatingspecialist gestart met het primeren van de gehele structuur en aanbrengen van de verschillende mid-coats waarop uiteindelijk de gele kleur wordt aangebracht. Ondertussen is bij de schrijnwerker al heel wat werk verricht om, zodra de tent verdwijnt, verder te kunnen werken met het installeren van het reddersnest en top van de mast en het op maat gemaakte interieur. 

De plannen voor de buitenaanleg worden momenteel in uitvoeringstekeningen omgezet zodat deze werken vlot kunnen aansluiten. Er is voor dit unieke project gekozen voor een slow-and-steady aanpak om kwaliteit te verzekeren bij oplevering. De veiligheidspost zal in het najaar voltooid zijn. Daarna zullen de technieken in het gebouw enkele maanden proefdraaien. Tegen het voorjaar kunnen de hoofdredder en zijn adjunct er dan hun intrek nemen om het nieuwe reddersseizoen voor te bereiden en te coördineren.  Zij krijgen later ook assistentie van de strandpolitie.

Speels paviljoen

Het ontwerp voor de nieuwe infrastructuur is van de hand van het Gentse architectenbureau Compagnie O en de Nederlandse architect en beeldend kunstenaar John Körmeling. In plaats van te kiezen voor een gebouw op de dijk met uitzicht over het volledige strand, ontwierpen zij doelbewust een speels paviljoen op het strand dat mooi integreert met de omgeving. Door de plaatsing van het paviljoen op het strand in plaats van op de dijk, wordt het open zicht vanop het Lichttorenplein en de dijk behouden

De hoofdredderspost zal door de zomerse gele kleur en het ontwerp een bepaalde licht- en luchtigheid uitstralen. De context (wind, zilt, zon en zand) zorgt er wel voor dat er voor specifieke duurzame materialen werd gekozen. De draagstructuur is opgebouwd uit een stalen skelet van kolommen en balken afgewerkt met staal en cementgebonden plaatmateriaal. Voor de afwerking werd gekozen voor polyurea, een lak die door middel van een hotspraytechniek wordt aangebracht. Deze techniek gebruikt men ook vaak voor het lakken van schepen. Aangebracht op een harde ondergrond is het zeer krasvast. Krassen zijn herstelbaar en graffiti is chemisch verwijderbaar.

Zien en gezien worden

Overzicht is voor een hoofdredderspost natuurlijk zeer belangrijk. Daarom komt er bovenop de ronde basis een reddersnest. Het is opgevat als een transparant volume dat een drietal meter boven de dijk zal uitkomen. Op die manier behoudt het publiek opnieuw zicht op zee. Vanuit het reddersnest zullen de redders 360° uitzicht hebben op het volledige strand-, zee- en dijkgebeuren. Het zal mogelijk zijn om de 12 reddingsposten vanuit dit centrale punt te overzien. Het reddersnest kun je bovendien al van ver op het strand zien. Op die manier kan men zich bij een ongeval snel tot de juiste plek wenden. Binnen het paviljoen bevinden zich 5 clusters. Naast het reddersnest komt er een coördinatie-, leef- en vergaderruimte, een EHBO-post, ruimte voor de strandpolitie en publiek sanitair.

 

 

 

 




Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-10-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.








Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 



Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
22-06-2019

Op woensdag 20 juni 2019 ondertekenden 21 lokale besturen, waaronder dat van Knokke-Heist, het Charter Gezonde Gemeente. Door het charter te ondertekenen maken de lokale besturen een statement: stuk voor stuk willen ze hun inwoners maximale kansen bieden op een goede gezondheid en levenskwaliteit. Twintig lokale besturen uit de regio Brugge-Oostende-Veurne waren al een Gezonde Gemeente in de...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
12-06-2019

De plotse hoge mezensterfte in onze contreien deed de tuindersvereniging Velt vzw en Vogelbescherming Vlaanderen de handen in elkaar slaan. Samen voeren ze onderzoek uit of de sterfte te maken heeft met het gebruik van pesticiden, meer bepaald de insecticide ter bestrijding tegen de buxusmot. Voel je je geroepen om mee te helpen aan dit onderzoek? Verzamel de dode mezen in een plastic zakje en...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
12-06-2019

De gemeente Knokke-Heist is een hondenvriendelijke gemeente en hecht belang aan het welzijn van de hondjes. Al jaren pakken we hondenpoep integraal en geïntegreerd aan en sensibiliseren we de hondenbaasjes. Hondenpoep niet opruimen behoort tot dé grote ergernissen van voorbijgangers, maar de achtergelaten hondenpoep is ook gevaarlijk voor de gezondheid van andere honden en zelfs van...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
12-06-2019

Op zaterdag 15 juni 2019 vormen de straten van Heist het strijdtoneel van de 3de Grote Prijs Vlaanderens Wiel Gentlemen ploegentijdrit in het centrum van Heist. De organisatie en lokale politie nemen verschillende verkeers- en veiligheidsmaatregelen om de wielerwedstrijd vlot te laten verlopen. Respecteer de verkeerssignalisatie en volg steeds de richtlijnen van de politie en seingevers. Er is...


Meer info

Knokke-Heist



Advertenties



Klik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het