Gemeentepark krijgt uniek kunstwerk met bijtjesEr komt een uniek kunstwerk in ons gemeentepark, van de hand van de gerenommeerde Franse kunstenaar Céleste Boursier-Mougenot. Deze week werden de eerste onderdelen daarvan geïnstalleerd in ons park. 

 

Ons gemeentepark telt twee prieeltjes, die als waardevol bouwkundig erfgoed zijn geklasseerd. Boursier-Mougenot zal de prieeltjes gebruiken als thuisbasis voor een opmerkelijke kunstinstallatie. In het prileetje aan de kant van het zwembad wordt een glazen box gehangen met daarin een fuik, een soort van netconstructie dat uit natuurlijke materialen wordt vervaardigd.

 

Binnen enkele weken wordt in die kooi een kolonie bijtjes gelost. De omstandigheden in box zullen zo aangenaam mogelijk gemaakt worden, zodat de bijtjes in de fuik in de glazen box hun nest maken. Bovenaan de boxen zijn gleufjes gemaakt zodat de bijen uit de box kunnen op zoek naar nectar. We starten met een klein volk bijen, een koningin en 10.000 bijen. Aan het eind van juni zouden ze al op hun talrijkst kunnen zijn: er zouden dan 60.000 bijen leven.

 

Er wordt in de box een technische installatie gehangen die het geluid van de bijtjes registreert. Die technische installatie staat in verbinding met het tweede prieeltje vlakbij de bib. Daar wordt een tweede installatie gehangen met lichten, die zullen bewegen in functie van de geluiden van de bijen iets verderop. Er komt ook een mistmachine die mist produceert. De kunstenaar Boursier-Mougenot komt in april om de installatie te programmeren zodat ze anders reageert op verschillende bijengeluiden.

 

De combinatie van natuurlijke elemenenten (bijen, mist) en beweging, licht en geluid zijn kenmerkend voor het werk van Boursier-Mougenot. Het was de ‘De Nieuwe Opdrachtgevers’ die Boursier-Mougenot heeft aangereikt, na gesprekken met de culturele raad, parkgebruikers, de jeugddienst, lokale kunstenaars, jongeren organisaties,…. De Nieuwe Opdrachtgevers helpt particulieren en overheden die graag kunst willen aankopen, bij de zoektocht naar een passende kunstinstallatie. De gemeente nam die organisatie onder de arm om een passend kunstwerk voor in het park te helpen zoeken.

 

Voor het bijenaspect wordt samengewerkt met een lokale imker, die, samen met andere vrijwilligers, zal instaan voor het onderhoud van de bijen.

 

Met een investering van 60 000 euro zagen we de kans om via een kunstproject meteen twee kleine monumenten, die wat ten prooi waren gevallen aan vandalisme, in ere te herstellen én een centrale plaats te geven in de nieuwe parkbeleving.

 

De bijtjes zelf worden er pas halfweg april in geplaatst. We zullen jullie daar zeker voor uitnodigen. Het kunstwerk zelf wordt officieel geopend op 15 juni. Op dit moment is er dus nog niet zo heel veel te zien, maar we wilden jullie graag nu al op de hoogte brengen van wat er op til is, nu de glazen box dezer dagen al wordt geïnstalleerd in het prieeltje en inwoners die misschien al zullen opmerken.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  15-03-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Wevelgem

Wevelgem
03-05-2019

Onze gemeente staat dit weekend in teken van de amateurkunsten. Enerzijds hebben we de Expo Wak ‘En Route’ in De Cerf en anderzijds Route Artistique, waarmee we naar de mening polsen van onze lokale kunstenaars. Expo WAK: Lokale kunstenaars worden in 2019 terug in de kijker geplaatst tijdens de Week van de Amateurkunsten. Elke deelnemende kunstenaar stelt één of twee...


Meer info

Wevelgem
Wevelgem
20-04-2019

Komende woensdag wordt op alle televisiezenders voor kinderen niets uitgezonden, om kinderen extra te stimuleren die namiddag buiten te spelen. Naar jaarlijkse gewoonte bieden we de kinderen ook in Wevelgem tal van leuke activiteiten aan. Dit jaar is het thema ‘upcycle recycle’. We gaan aan de slag met (rest)materialen die je thuis wel eens liggen hebt. In plaats van ze weg te...


Meer info

Wevelgem
Wevelgem
12-04-2019

Er komt een uniek kunstwerk in ons gemeentepark, van de hand van de gerenommeerde Franse kunstenaar Céleste Boursier-Mougenot. Deze week werden de eerste onderdelen daarvan geïnstalleerd in ons park. Ons gemeentepark telt twee prieeltjes, die als waardevol bouwkundig erfgoed zijn geklasseerd. Boursier-Mougenot zal de prieeltjes gebruiken als thuisbasis voor een opmerkelijke...


Meer info

Wevelgem
Wevelgem
09-04-2019

Er wordt dit jaar 284 263 euro (excl btw/ 343 853 incl btw) geïnvesteerd in de aanleg en heraanleg van voetpaden op verschillende plaatsen. Dit jaar staan volgende locaties op de planning: Ledegemstraat, vanaf nummer 82 tot het einde van de straat. De trap aan de Waterlelie Moorsele krijgt voor de helft een hellend vlak. Het voetpad in de Kweekstraat wordt verbreed, tussen de Kortrijkstraat...


Meer info

WevelgemAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het