Gemeentepark krijgt uniek kunstwerk met bijtjesEr komt een uniek kunstwerk in ons gemeentepark, van de hand van de gerenommeerde Franse kunstenaar Céleste Boursier-Mougenot. Deze week werden de eerste onderdelen daarvan geïnstalleerd in ons park. 

 

Ons gemeentepark telt twee prieeltjes, die als waardevol bouwkundig erfgoed zijn geklasseerd. Boursier-Mougenot zal de prieeltjes gebruiken als thuisbasis voor een opmerkelijke kunstinstallatie. In het prileetje aan de kant van het zwembad wordt een glazen box gehangen met daarin een fuik, een soort van netconstructie dat uit natuurlijke materialen wordt vervaardigd.

 

Binnen enkele weken wordt in die kooi een kolonie bijtjes gelost. De omstandigheden in box zullen zo aangenaam mogelijk gemaakt worden, zodat de bijtjes in de fuik in de glazen box hun nest maken. Bovenaan de boxen zijn gleufjes gemaakt zodat de bijen uit de box kunnen op zoek naar nectar. We starten met een klein volk bijen, een koningin en 10.000 bijen. Aan het eind van juni zouden ze al op hun talrijkst kunnen zijn: er zouden dan 60.000 bijen leven.

 

Er wordt in de box een technische installatie gehangen die het geluid van de bijtjes registreert. Die technische installatie staat in verbinding met het tweede prieeltje vlakbij de bib. Daar wordt een tweede installatie gehangen met lichten, die zullen bewegen in functie van de geluiden van de bijen iets verderop. Er komt ook een mistmachine die mist produceert. De kunstenaar Boursier-Mougenot komt in april om de installatie te programmeren zodat ze anders reageert op verschillende bijengeluiden.

 

De combinatie van natuurlijke elemenenten (bijen, mist) en beweging, licht en geluid zijn kenmerkend voor het werk van Boursier-Mougenot. Het was de ‘De Nieuwe Opdrachtgevers’ die Boursier-Mougenot heeft aangereikt, na gesprekken met de culturele raad, parkgebruikers, de jeugddienst, lokale kunstenaars, jongeren organisaties,…. De Nieuwe Opdrachtgevers helpt particulieren en overheden die graag kunst willen aankopen, bij de zoektocht naar een passende kunstinstallatie. De gemeente nam die organisatie onder de arm om een passend kunstwerk voor in het park te helpen zoeken.

 

Voor het bijenaspect wordt samengewerkt met een lokale imker, die, samen met andere vrijwilligers, zal instaan voor het onderhoud van de bijen.

 

Met een investering van 60 000 euro zagen we de kans om via een kunstproject meteen twee kleine monumenten, die wat ten prooi waren gevallen aan vandalisme, in ere te herstellen én een centrale plaats te geven in de nieuwe parkbeleving.

 

De bijtjes zelf worden er pas halfweg april in geplaatst. We zullen jullie daar zeker voor uitnodigen. Het kunstwerk zelf wordt officieel geopend op 15 juni. Op dit moment is er dus nog niet zo heel veel te zien, maar we wilden jullie graag nu al op de hoogte brengen van wat er op til is, nu de glazen box dezer dagen al wordt geïnstalleerd in het prieeltje en inwoners die misschien al zullen opmerken.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  15-03-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Wevelgem

Wevelgem
12-03-2019

De hevige storm van dit weekend rukte een grote boom uit de grond in het park van Wevelgem. De milieudienst betreurt dit verlies want het gaat om een trompetboom en die komt niet veel voor in Wevelgem. Daarom is er beslist om de boom te laten liggen en als speelattribuut te gebruiken in de speeltuin van het park van Wevelgem.


Meer info

Wevelgem
Wevelgem
12-03-2019

Het stuk Bissegemstraat tussen het kruispunt met de Hugo Verriestlaan en de grens met Bissegem/Kortrijk, wordt heraangelegd.Waar de ondergrond van de weg uit asfalt bestaat, wordt een volledig nieuwe fundering en verharding in asfalt aangelegd. Er komt een parkeerstrook langs de kant van de woningen met pare huisnummers, en langs beide kanten van de weg worden fietssuggestiestroken voorzien. Ter...


Meer info

Wevelgem
Wevelgem
12-03-2019

Het reglement rond de klusjes-en verhuisdienst wordt aangepast, zodat meer mensen er voor méér klusjes een beroep kunnen op doen. Vroeger waren het medewerkers van het tewerkstellingsproject binnen het OCMW die klusjes uitvoerden voor inwoners die daarvoor in aanmerking kwamen. Het ging om inwoners die geen netwerk hadden om op terug te vallen. Bovendien moesten de klusjes ook...


Meer info

WevelgemAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het