IJzerboomgaard (Diksmuide) verdubbelt bijna capaciteit jeugdkamperen in provinciedomeinenDe Provincie West-Vlaanderen heeft enkele wijzigingen doorgevoerd in het provinciaal reglement betreffende het jeugdkamperen. Dat agendapunt kwam aan bod tijdens de zitting van de provincieraad op donderdag 25 april. De wijziging was nodig omdat het nieuwe aanbod in het provinciedomein IJzerboomgaard (Diksmuide) moest opgenomen worden in het reglement. Met dat domein stijgt het aanbod van 150 naar 270 plaatsen, verspreid over vijf provinciedomeinen.

Waarom
Er zijn drie redenen waarom een herziening van het provinciaal reglement nodig was. Sedert de afslanking van de Provincies bestaat er geen provinciale jeugddienst meer. Die verzorgde de uitbating van de kampeerweides in de provinciedomeinen. Nu ligt de uitbating in handen van de groendienst.
Een tweede reden is de toevoeging van IJzerboomgaard als een van de provinciedomeinen waar jeugdkamperen is toegestaan. Het provinciedomein heeft een capaciteit van 120 personen en is daarmee meteen het grootste van de provincie. De capaciteit wordt daarmee op slag bijna verdubbeld.
Tot slot wordt het reglement geactualiseerd op basis van ervaringen met het verhuur van de kampeerweides.

Actualisatie en wijzigingen
De belangrijkste redenen om het reglement te wijzigen is de aanpassing van de capaciteit in functie van de beschikbare ruimte en voorzieningen (zoals toiletten), een herziening van de minimale en maximale duur van een verblijf, tariefwijzigingen en de boekingsprocedure die nu via de groendienst loopt.
Er komt ook een aanpassing aan de lijst met ‘automatisch’ toegestane afwijkingen op het politiereglement. Concreet: voortaan is er een aparte toelating nodig voor open vuren, zoals kampvuur of een barbecue. Op die manier kan er gemakkelijker ingespeeld worden op de omstandigheden, zoals brandgevaar of droogte.

In werking
Er geldt nog een overgangsregeling tot en met zondag 30 juni. Het oude reglement blijft van toepassing voor alle boekingen die binnenkomen tot die datum. Het nieuwe reglement treedt in werking op maandag 1 juli 2019, behalve voor het nieuwe terrein in provinciedomein IJzerboomgaard. Om de verhuur al mogelijk te maken voor het eerstvolgende kampeerseizoen, zijnde de zomer van dit jaar, zal de Provincie de bepalingen al toepassen vanaf de goedkeuring in de provincieraad.

Waar
De Provincie stelt in verschillende domeinen jeugdkampeerweides ter beschikking, onder meer voor jeugd- en jongerenbewegingen, sportclubs met jeugdwerking, scholen (met uitzondering van volwassenonderwijs), instellingen met bijzondere jeugdzorg en medisch pedagogische instellingen voor de jeugd. Kamperen kan in de provinciedomeinen Bulskampveld (50 pers.), De Gavers (25 pers.), De Palingbeek (50 pers.), Tillegembos (25 pers.) en nu dus ook IJzerboomgaard (120 pers.). De terreinen zijn beschikbaar tijdens de paasvakantie en vanaf 15 juni tot eind augustus.

Voor dit jaar hebben al twaalf groepen gereserveerd of een optie genomen in de provinciedomeinen (IJzerboomgaard nog niet meegerekend). Dat is goed voor 80 overnachtingen.
In 2018 boekten zes groepen, goed voor 32 overnachtingen. In 2017 zorgden zestien groepen voor 96 overnachtingen.

[ www.west-vlaanderen.be/jeugdkamperen ]
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Hasselt
21-08-2019

Op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september 2019 worden de 60e Runkster Volksfeesten gevierd in en rond het OntmoetingsCentrum Runkst (OCR), Runkstersteenweg 149 te Runkst-Hasselt. Doelstelling: aan iedereen opnieuw een schitterend volksfeest aanbieden en tegelijk voldoende middelen verwerven om aan alle Runkstenaren, jong en oud, een volwaardig ontmoetingscentrum ter beschikking te...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Dendermonde
20-08-2019

Softwarebedrijf Lansweeper zet zijn steile groei verder en gooit Dave Goossens in de strijd als nieuwe Chief Executive Officer. Dave Goossens zal als nieuwe CEO de groei verder stimuleren en het bedrijf door deze steile scale-up fase leiden. “Dankzij mijn achtergrond in IT-software was het me snel duidelijk hoe uniek Lansweeper gepositioneerd is.”, zegt Dave. “We hebben een...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Genk
19-08-2019

Trossard gets 56% of the vote and is named as today's man of the match!


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Peer - Grote en Kleine Brogel
>>
19-08-2019

Live-muziek op en rond de Peerse kiosk.Dit weekend was Domino bij de muziekkiosk van de partij.Geniet mee van het top event met gratis toegang!


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het