Met een warmtepomp wordt je woning energiezuinig, milieuvriendelijk én future proofWarmtepompen zetten de gratis energie die in de grond, het water of de lucht is opgeslagen om in warmte voor je centrale verwarming en je sanitair warm water. Ze zijn de meest efficiënte toepassing van hernieuwbare energie en ze zorgen ervoor dat je woning energiezuinig, milieuvriendelijk én future proof wordt. In nieuwe, goed geïsoleerde woningen, met vloerverwarming of radiatoren op lage temperatuur zijn warmtepompsystemen al vrij populair. Maar ook bij renovaties bieden zij tal van mogelijkheden.

 

Energiezuinig en milieuvriendelijk

Globaal genomen is drie kwart van de warmte die een warmtepomp produceert helemaal gratis. Het jaarlijkse primaire energieverbruik ligt dus veel lager dan bij een klassieke installatie op gas of stookolie. In combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen (die de elektriciteit leveren voor de compressor) kan de energiewinst zelfs oplopen tot 100%. Een warmtepomp betekent ook een enorme winst voor het milieu, want er komt veel minder CO2 vrij.

Diverse Europese landen hebben de vele voordelen van warmtepompen begrepen en promoten die dan ook om woningen milieuvriendelijker te verwarmen. Noorwegen en Denemarken geven de toon aan en plannen zelfs een uitfasering van verwarming met fossiele brandstoffen.

In ons land heeft de Bond Beter Leefmilieu recent ook het belang van hernieuwbare energie aangetoond in combinatie met warmtepompen. Maar de overheden zullen nog meer dan één tand moeten bijsteken als we het aandeel hernieuwbare energie en het aantal warmtepompen tijdig op een aanvaardbaar niveau willen brengen om onze woningen energiezuinig, milieuvriendelijk en future proof te maken.

 

Future proof

Woningen die vandaag worden gebouwd of grondig gerenoveerd, zullen er nog staan in 2050. Het is dan ook belangrijk dat deze woningen heel goed worden geïsoleerd en uitgerust met een efficiënt warmte-afgiftesysteem op lage temperatuur zoals vloerverwarming. Dat is de eerste stap om over te gaan naar een verwarmingssysteem op basis van hernieuwbare energie. Wie nu al een warmtepomp plaatst voor zijn verwarming kan er zeker van zijn dat zijn woning aan alle huidige en toekomstige energievereisten voldoet en dus ook klaar is voor de toekomst.

 

Welke type warmtepomp kiezen?

Warmtepompen worden ingedeeld volgens hun energiebron (grond, water of lucht) en het afgiftesysteem (water of lucht). Op basis daarvan worden er 4 types onderscheiden:

  • Lucht-luchtwarmtepompen halen warmtecalorieën uit de buitenlucht en geven die af aan de lucht van de ruimte die moet worden verwarmd
  • Lucht-waterwarmtepompen halen de warmte eveneens uit de buitenlucht, maar geven die af aan het warmwatercircuit voor de verwarming
  • Grond-water- en water-waterwarmtepompen halen warmtecalorieën uit de grond of het grondwater en geven die af aan het water van het verwarmingscircuit.

Welk soort warmtepomp je het best kiest hangt af van de specifieke technische mogelijkheden van je woning en verwarmingsinstallatie. Zorg er in elk geval voor dat de gekozen warmtepomp voldoende gedimensioneerd is in functie van je verwarmingsbehoeften.

 

Een warmtepomp kan je combineren met zonne-energie

De aandrijving van een warmtepomp werkt meestal op elektriciteit. Indien je die elektriciteit zelf produceert met fotovoltaïsche zonnepanelen, kan je een C02-vrije installatie realiseren.

De energie voor de eventuele koeling die je zou nodig hebben, is op dat moment ook C02-vrij.

Als je een aangepast ‘multi-energie-buffervat’ voorziet, kan je een warmtepomp combineren met thermische zonnecollectoren (een zonneboiler) om zo je woning en je sanitair water te verwarmen. De warmtepomp en de zonnecollector zorgen dan voor de opwarming van het water in het buffervat, terwijl het verwarmingscircuit (vloerverwarming, ventilo-convectoren …) de warmte uit het buffervat verdeelt naar de diverse ruimtes.

Tip: de digitale energiemeters die vanaf 2019 verplicht worden, zullen geen terugdraaiende teller meer hebben. Energieopslag wordt dan nog belangrijker en daarbij kan een warmtepomp helpen: de energie die je zonnepanelen produceren, kan je opslaan in het buffervat van je sanitair warm water. Met deze oplossing maak je optimaal gebruik van hernieuwbare energie en is je woning eens te meer future proof.

 

Ook een warmtepompboiler is een goede investering 

De meeste warmtepompinstallaties zijn geschikt om zowel ruimtes te verwarmen als om sanitair warm water te produceren.

Voor de aanmaak van enkel warm water voor keuken, bad, douche … – een kostenpost die ongeveer 13% van ons huishoudelijk energieverbruik uitmaakt –, is een warmtepompboiler de beste oplossing.

Een warmtepompboiler verbruikt drie tot vier keer minder dan een klassieke elektrische boiler en is een van de meest voordelige systemen om water op te warmen.

Bij de vervanging van een elektrische warmwaterboiler kan uiteraard ook voor een warmtepomp gekozen worden.

 

Hybride systemen

Een hybride systeem koppelt de technologie van de warmtepomp aan andere energiebronnen of -systemen (meestal een condensatieketel op gas). Afhankelijk van de buitentemperaturen zoekt het systeem steeds naar de oplossing met de laagste CO2-productie of het hoogste rendement. Tijdens het grootste deel van het verwarmingsseizoen zal dat de warmtepomp zijn. Wanneer de buitentemperatuur dermate laag is dat het rendement van de warmtepomp onvoldoende is, wordt de warmtepomp uitgeschakeld en zal de verwarmingsketel het overnemen.

 

Ook geschikt bij renovatie?

Bij nieuwbouw met doorgedreven isolatie is een warmtepomp altijd interessant. De isolatieschil zorgt ervoor dat de warmteverliezen beperkt zijn en je warmtepomp optimaal kan renderen.

Bij een renovatie zal je eerst extra moeten isoleren en dan overschakelen op lagetemperatuurverwarming met vloerverwarming of met meer of grotere radiatoren.

Bij een heel grondige renovatie kies je het best steeds voor een combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming.

Eventueel kan je de bestaande cv-ketel behouden en die koppelen aan een warmtepomp, ofwel kiezen voor een hybride warmtepomp. Zeker als de elektrische installatie niet voldoende krachtig zou zijn, is een hybride oplossing aan te raden. Met 30 % van het vermogen zal je dan 70 % minder fossiele brandstof verbruiken.

Je kan ook voor een lucht-luchtwarmtepomp op basis van een multisplitsysteem (één buitenunit en een aantal binnenunits) kiezen waarbij er geen bijkomende radiatoren nodig zijn en de binnenunits de functie van de radiator- of vloerverwarming overnemen.

 

Weinig onderhoud

Een warmtepomp is onderhoudsvriendelijk maar toch laat je het toestel best om de twee jaar controleren, om het rendement optimaal te houden. Je kan hiervoor een onderhoudscontract afsluiten met je installateur.

 

Hoeveel kost een warmtepomp?

De prijzen variëren sterk, afhankelijk van het type en de grootte van de installatie.

Voor 1 ruimte moet je rekenen op ongeveer 2.500 euro terwijl de verwarming van een volledige woning met een warmtepomp rond de 20.000 euro zal kosten.

Weet wel dat je voor energiezuinige investeringen premies kan krijgen, zowel in Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zo is je investering sneller terugverdiend. Bovendien zal je woning een aantal E-punten voor EPB of EPC winnen wat haar in waarde zal doen stijgen.

 

 

 

Nog vragen? Stel ze aan de warmtepompspecialisten op Batibouw. Ze zullen er graag op antwoorden!

 

Alles over warmtepompen

 

Wil je meer weten over warmtepompen en een antwoord krijgen op vragen als “Waarom zou ik een warmtepomp installeren?”, “Welke soorten warmtepompen bestaan er?”, “Waarvoor kan ik een warmtepomp gebruiken?”, “Hoe werkt een warmtepomp precies?”, “Waar vind ik een erkende installateur” en “Op welke premies kan ik een beroep doen?”, dan kan je voor een niet-merkgebonden antwoord terecht op www.InfoWarmtePomp.be, een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen (leden van ATTB, de Belgische sectorassociatie voor thermische technieken van warmtepompen en alternatieve systemen en WPAC, de beroepsfederatie van warmtepompleveranciers).
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-01-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Heb je ondernemersnieuws?
 Meer nieuws over Marquiz

Hooglede
25-05-2018

Op donderdag 24 mei heeft viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Bart Tommelein het gloednieuwe zonnepanelenpark op het hoofdkwartier van Deceuninck Group in Hooglede-Gits ingehuldigd. Met de installatie van 2.780 zonnepanelen op een oppervlakte van 5.490m² bouwt Deceuninck Group verder aan een duurzame (t)huis, in lijn met...


Meer info

Marquiz
Brugge
16-05-2018

Hoewel pas vanaf 2021 elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) moet zijn, voldeden in 2016 maar liefst 52% van de woningen waarvoor een bouwaanvraag werd ingediend al aan de BEN-normen. Volkomen terecht! Want waarom zou je tot 2021 wachten als de huidige technologieën het perfect haalbaar en betaalbaar maken om nu al BEN te bouwen? Zo verlaag je nu al je...


Meer info

Marquiz
Brugge
14-05-2018

Warmtepompen zijn de meest efficiënte toepassing van hernieuwbare energie, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie van grote én kleine projecten. Warmtepompen zorgen ervoor dat gebouwen energiezuinig, milieuvriendelijk én future proof worden. Maar warmtepompen bieden nog veel meer mogelijkheden dan algemeen bekend. Het consortium InfoWarmtePomp.be, een gezamenlijk initiatief van...


Meer info

Marquiz
Brugge
08-05-2018

Wie nieuwe ramen of deuren koopt, wil waar voor zijn geld. Je wil dat ze qua kleur en stijl perfect bij je woning passen, maar ook dat ze top scoren inzake isolatieprestaties, inbraakwerendheid en onderhoudsgemak. En op al die vlakken zit je met de ramen en deuren van Deceuninck, zowel verkrijgbaar in pvc als in aluminium, altijd goed. Nu zelfs meer dan ooit. Want wanneer je voor 24 mei minstens...


Meer info

MarquizAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het