Dringende instandhoudingswerken Sint-Eustachiuskerk ZichemDe beschermde Sint-Eustachiuskerk in Zichem is in zeer slechte staat.  De kerkfabriek, bouwheer in dit dossier, vraagt nog voor het einde van het jaar bij de Vlaamse overheid een subsidie aan voor de nodige instandhoudingswerken. Het stadsbestuur ondersteunt in de coördinatie van het dossier, de administratieve opvolging en de technische ondersteuning. Het schepencollege heeft een overleg aangevraagd  bij bevoegd Vlaams minister Geert Bougeois om de mogelijkheden voor bijkomende  financiering vanuit Vlaanderen te bekijken.

 

De Sint-Eustachiuskerk te Zichem is hoogdringend toe aan een grondige restauratie. Sinds de jaren 1980 zijn verschillende instandhoudingswerken en noodherstellingen uitgevoerd, maar deze waren steeds tijdelijk van aard en beperkt in omvang. De toestand van de kerk verslechtert bovendien zienderogen. Zo moesten recent nog opvangbakken rond de toren geplaatst worden om vallende stenen op te vangen.

 

De kerkfabriek is wettelijk verplicht de beschermde Sint-Eustachiuskerk in goede staat te behouden door de nodige instandhoudings-, beveiligings-, herstellings- en onderhoudswerken uit te voeren. De kerk tot een ruïne laten vervallen - een idee ingegeven door de vergevorderde staat van verwering van de ijzerzandsteen - is dus geenszins een optie.  Op lange termijn zal de kerk zo gerestaureerd moeten worden dat alle problemen een degelijke en duurzame oplossing krijgen. De kerkfabriek is bouwheer, het stadsbestuur ondersteunt op administratief en technisch vlak.

 

Het gevaar voor de openbare veiligheid, de precaire stabiliteittechnische toestand van de kerk en het mogelijk groot verlies van erfgoedwaarden is dermate zorgwekkend, dat op korte termijn beveiligings- en consolidatiewerken moeten uitgevoerd worden met als doelstellingen:

  • het verzekeren van de openbare veiligheid;
  • het garanderen van de stabiliteit van de kerk;
  • het in veiligheid brengen en beschermen van kunstvoorwerpen, waardevol kerkmeubilair, gebrandschilderde glas-in-loodramen, waaronder het oudst bewaarde  glasraam van België

( “Kruisigingsraam” van 1398), en historisch pleisterwerk en muurschilderingen.

Pas na het afronden van deze dringende instandhoudingswerken kan het dossier voor de eigenlijke reatauratiewerken ingediend en opgestart worden. Deze laatste bedragen volgens een eerste raming om en bij de 8 miljoen euro.

 

Dit bouwkundig zeer complex dossier heeft mogelijk een zeer grote financiële impact voor de stad. De kostprijs van de dringende instandhoudingswerken wordt geraamd op 4,4 miljoen euro, bijkomend verhoogd met 700.000 euro aan erelonen en mogelijke meerkosten. De kerkfabriek vraagt nog voor het einde van het jaar bij Vlaanderen een subsidie aan, met als doel 80% van de werken te kunnen inbrengen. Deze subsidie geldt echter niet voor alle gemaakte kosten, waardoor het saldo dat ten laste van de stad valt ruim 2 miljoen euro bedraagt.

Na deze investeringen staat de kerk enkel in de steigers en is er nog op geen enkele manier gerestaureerd. Het saldo ten laste van de stad voor de totale restauratie komt neer op een veelvoud van dit bedrag.

 

Mission Impossible

 

Burgemeester Manu Claes: “Indien de stad zou gedwongen worden om dergelijke investering te financieren, wordt het hele volgende meerjarenplan gehypothekeerd. De budgettaire inspanningen die afgelopen legislatuur werden geleverd en die hebben geleid tot een substantiële schuldafbouw, zouden door een dergelijke investering ongedaan gemaakt worden. Meer nog, de totale restauratiekosten zorgen ervoor dat de stad de komende legislaturen geen enkele investering in wegeninfrastructuur, gebouwen, enz. kan doen, zonder de stad met een immense schuldenlast op te zadelen. Voor de stad is het dan ook een Mission Impossible om deze investeringssubsidie aan de kerkfabriek te voorzien in het komend meerjarenplan.”

 

Het stadsbestuur stuurde ondertussen een brief naar bevoegd Vlaams minister Geert Bourgeois met de vraag voor een overleg teneinde na te gaan op welke bovenlokale manier deze instandhoudingswerken kunnen worden gefinancierd en wat de bijkomende concrete inbrang van Vlaanderen hierbij kan zijn.
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over inVlaanderen

Antwerpen
11-04-2020

Steun onze lokale ondernemers, koop Belgisch. Wenst u ook meer lokale steun ? Klik hier Ondernemers uit alle sectoren kunnen zich op inVlaanderen.be gratis aanmelden!Via uw persoonlijk account "Mijn onderneming" kunt u uw bedrijfspagina vervolledigen, zo bent u zonder kosten bereikbaar. Wilt u ook uw steentje bijdragen? Dit kanForward dan dit berichtje naar enkele bevriende...


Meer info

inVlaanderen
Antwerpen
+3
29-03-2020

Als teken van hoop en digitale dankbetuiging aan alle coronahelden wil ik onze lokale ondernemers en gemeenten/steden inVlaanderen oproepen om hun dankbaarheid ook op de hoofdpagina van hun eigen website kenbaar te maken. Idem zoal wij dit deden. Tegelijkertijd willen we een warme oproep starten, want zonder hun zal het leven er heel anders uitzien! ‘ Denk lokaal, steun onze horeca- en...


Meer info

inVlaanderen
Meer
02-03-2020

Fanfare ‘De Eendracht’ van Meer nodigt iedereen uit op haar jaarlijks lenteconcert op ZATERDAG 21 MAART 2020 OM 20.00 UUR in de refter van de lagere school, Terbeeksestraat 6 te Meer.Tijdens deze concertavond wordt onder leiding van dirigent Marleen Proost een aangenaam muzikaal programma vertolkt, waarin iedereen ongetwijfeld zijn gading zal kunnen vinden.Iedereen is van harte welkom...


Meer info

inVlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het