Proefname zandwinning HeerenlaakHet stadsbestuur heeft een aanvraag tot proefname van zandmonsters goedgekeurd in het gebied Heerenlaak door Steengoed Projecten bvba.

De stad Maaseik wordt geconfronteerd met een aantal zware financiële uitdagingen. Daarvoor zijn we, en in het bijzonder Schepen Ann-Sofie Custers, allerlei pistes aan het bekijken die zorgen voor wat extra ontvangsten zonder dat we onze burgers en bedrijven moeten raken.

In dat kader had burgemeester Johan Tollenaere een overleg met 'Steengoed'. 'Steengoed' heeft voorgesteld een proefname te doen in het ontginningsgebied Heerenlaak om te onderzoeken of dit nog in aanmerking komt voor verdere zandontginning. De verwachting is dat er nog goede zandlagen zitten onder de eerder al uitgehaalde kiezellagen.

Deze proefname zal voornamelijk in het midden van de plas gebeuren, over een periode van maximum twee weken. Er zal geen hinder zijn noch voor de recreatie, noch voor de komende 'Race of nations', op Pinksterzondag 9 juni aan de WAP.

De komende dagen zal er een ponton met een 'longreach kraan en knijper' komen om deze proefname uit te voeren. Het opgehaalde zand wordt in een naastliggend schip geladen vanwaar er monsters genomen zullen worden. Na deze monstername wordt het zand elders in de plas teruggestort. Er wordt geen zand uit het gebied afgevoerd. De bekomen monsters worden op de nodige parameters geanalyseerd. Zodra de resultaten hiervan bekend zijn en Steengoed Projecten de nodige conclusies heeft getrokken, mede op basis van het ontginbaar volume, brengen zij het stadsbestuur op de hoogte.

De stad Maaseik kan dan eventueel beslissen om akkoord te gaan met de ontginning. In dat geval zal de stad Maaseik ook een belasting invoeren op het ontginnen van die zanden. Dat zou dan een financiële meevaller zijn.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  28-05-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Maaseik

Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
10-09-2019

De burgmeester van Bree Liesbeth Van der Auwera heeft de werken aan de Maaseikerbaan/Breeërweg stilgelegd tot er meer duidelijkheid is over de de geplande opslag van teerhoudende asfalt vermengd met metaalslakken in de Ziepstraat.De metaalslakken blijven dus op hun plaats. Van zodra hierover meer duidelijkheid is, word je op de hoogte gebracht via de kanalen van onze stad en via het...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
05-09-2019

Na een nieuwe staalname en bevestiging van de potentieel toxische variant blauwalgen, nam de gouverneur vandaag een volgend besluit waardoor er nu een captatie- en recreatieverbod geldt op het kanaal Bocholt-Herentals, het kanaal naar Beverlo, het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en de Zuid-Willemsvaart (alleen op het grondgebied Limburg):In een straal van 100m rond de drijflaagMag er geen water meer...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
05-09-2019

Het Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker viert dit jaar een bijzondere verjaardag. Al voor de 25ste keer zullen honderdduizenden azalea’s hun weg vinden naar mensen die de strijd tegen kanker een warm hart toedragen. Het belooft dus een extra speciale editie te worden. Kruis 13 tot en met 15 september daarom nu al aan in je agenda. Het Plantjesweekend is echt een vaste waarde. Tijdens...


Meer info

MaaseikAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het