Rauw ziet heel wat toekomstmogelijkheden in parochiekerkDe inwoners van Rauw delen grotendeels dezelfde visie over de toekomst van ‘hun’ parochiekerk. Dat bleek donderdagavond 6 juni op de startavond over de herbestemming van de parochiekerk van Rauw. Door de drukke bezetting van het nabijgelegen ontmoetingscentrum Hof van ‘t Rauw zien de bewoners van Rauw mogelijkheden om het kerkgebouw op termijn in te schakelen als extra polyvalente locatie voor socio-culturele en ceremoniële activiteiten. De komende maanden gaat een werkgroep van bewoners aan de slag om dit basisidee verder uit te werken.

 

Alle inwoners en vertegenwoordigers van lokale verenigingen waren op donderdagavond 6 juni welkom om mee na te denken over de toekomst van de kerk van Rauw. Een veertigtal mensen daagde op voor de workshop. De vergadering betekende het startschot voor het herbestemmingstraject van deze kerk.

 

Waarom herbestemming?

De kerk van Rauw werd in het kerkenplan aangeduid als een kerk die niet weerhouden wordt voor de eredienst. Het kerkenplan werd voor onze gemeente in 2016 unaniem goedgekeurd door de bisschop en de gemeenteraad. Deze beslissing betekent dat na 2024 een herbestemming voor de kerk van Rauw aan de orde is. Op dit moment is er nog niets beslist over de toekomst van het kerkgebouw. De herbestemming van het kerkgebouw verloopt volgens het afwegingskader dat de gemeenteraad in juni 2018 goedkeurde.

 

Startvergadering

Tijdens deze startvergadering kregen de aanwezen toelichting over het kerkenplan en het afwegingskader dat in onze gemeente wordt gebruikt voor het herbestemmen van de kerken die niet meer worden gebruikt voor de eredienst. Daarnaast gingen de mensen in kleine groepjes aan de slag om te kijken of in Rauw de behoefte en het draagvlak bestaan om het kerkgebouw een nieuwe, lokale invulling te geven.

 

Resultaten van het denkwerk

De resultaten van de verschillende werkgroepjes kwamen sterk overeen. Zo werd er meermaals verwezen naar de (te) drukke bezetting van ontmoetingscentrum Hof van ‘t Rauw. De ingebruikname van de parochiekerk als extra locatie voor socio-culturele en ceremoniële activiteiten zou een oplossing kunnen bieden. In dat geval zijn aanpassingswerken nodig, zo stellen de inwoners. Daarbij wordt in eerste instantie verwezen naar de mogelijkheid om de kerk flexibel te kunnen compartimenteren tot kleinere ruimtes. Ook het belang van sanitair werd meermaals benadrukt. Andere ideeën voor de kerk die tijdens de workshop nog aan bod kwamen waren: museum, toeristische onthaalpoort,….

 

Meerdere werkgroepen stelden voor dat naast de toekomst van de kerk ook de pastorie in het verhaal wordt betrokken. Voor de pastorie dachten de inwoners aan een horecafunctie, zoals B&B, hotel, jeugdherberg,….

 

Wat nu?

Op het einde van de vergadering maakten we afspraken over het verdere verloop van het traject. Daarbij kreeg de al bestaande werkgroep ‘Kerk Rauw 2025’ – bestaande uit inwoners van het gehucht – de opdracht om het gedeelde idee verder uit te werken. De werkgroep zal de komende maanden meermaals samenkomen. Elke inwoner van Rauw is welkom op deze vergaderingen om hierover verder mee na te denken. Voor verdere praktische informatie hierover contacteer je best Igor Geubbelmans (kerkrauw2025@gmail.com).

 

In de loop van het najaar komen we in Rauw opnieuw samen voor een publieke informatievergadering en presenteert de werkgroep het verder uitgewerkte voorstel. Op dat moment bekijken we samen of een technische en financiële haalbaarheidsstudie aan de orde is.  

 

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mol

Mol
16-10-2019

Burgemeester Wim Caeyers vaardigde een verordening uit die de politie toelaat om systematische identiteitscontroles uit te voeren in de stationsbuurt. De maatregel geldt in een straal van 3 kilometer rond het station. De maatregel werd begin oktober via burgemeesterbesluit ingevoerd op vraag van de politie naar aanleiding van recente incidenten in de buurt. Tijdens de gemeenteraadszitting van...


Meer info

Mol
Mol
16-10-2019

Vanaf 21 oktober start de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen met de werken voor de aanleg van een overstromingsgebied langs de Scheppelijke Nete in Gompel. Het gebied ligt tussen de Zuiderring (N 71), Toemaathoek, Gompeldijk en de spoorlijn. De werken zullen ongeveer zes maanden duren. Een nieuw fiets- en wandelpad tussen de Gompeldijk en de Zuiderring laat recreanten...


Meer info

Mol
Mol
16-10-2019

De kinderraad zoekt speelgoed en kleding voor het speelgoed-/kledinggeefplein dat plaatsvindt op 16 november in het lokaal dienstencentrum in Ten Hove. Zijn jouw kinderen hun speelgoed en kleding ontgroeid? Maak er dan iemand anders blij mee! Breng het uiterlijk op 15 november (12 uur) binnen bij de jeugddienst, Markt 28. Wil je zelf een standje op het plein om je spullen uit te stallen? Schrijf...


Meer info

Mol
Mol
16-10-2019

Elk jaar huldigt de sportraad de beste sportlui van het afgelopen jaar. Voor de sportlaureaten van 2019 zoeken we dé sportfiguur van Mol, de beste G-sporter, meest beloftevolle jongere, sportclub, jeugdsportclub, jeugdtrain(st)er, kampioenen en kandidaten voor de sportverdienste. Dien voor 1 december 2019 jouw kandida(a)t(en) in via www.gemeentemol.be > E-loket > sportlaureaten 2019...


Meer info

MolAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het