Testrestauratie van staties van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-DijlekerkRondom de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk staan de zeven afbeeldingen die de smarten (pijnen) van Maria verbeelden. Deze worden ook wel staties genoemd. Vanaf juni bekeken twee restauratrices grondig de materialen en de schade van alle staties. Nu worden de gekozen restauratietechnieken uitgetest op één ervan. Aan de hand van alle verzamelde informatie wordt een bestek opgemaakt zodat op termijn ook de andere staties kunnen worden aangepakt.

 
“De gevels en daken van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk werden vanaf 2004 in twee fasen op zachte wijze gerestaureerd in opdracht van de stad Mechelen. Op korte termijn zal de stad de 7 kleine kapelletjes die aanleunen tegen de kerk, laten restaureren”, zegt Koen Anciaux. Daarom worden nu alle staties onderzocht en zal er één in proefrestauratie gaan. “We moeten onze historische gebouwen blijven onderhouden om verloedering tegen te gaan,” voegt de schepen eraan toe.
 
De Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk is de tweede grootste in Mechelen. Het exterieur van de kerk heeft veel moeten doorstaan. Felle stormen, noodlottig onweer, de inslag van brandbommen in de Tweede Wereldoorlog en brand hebben doorheen de tijd de dakbedekking en de kapconstructie verloren doen gaan. En toch hebben de natuurstenen gevels veel van hun oorspronkelijk materiaal behouden.
 
Testen en toepassen
 
De kapelletjes zijn vervuild, vertonen barsten en er ontbreken op verschillende plaatsen belangrijke onderdelen. Omdat er zo veel verschillende materialen aanwezig zijn en al evenveel schadepatronen, heeft de stad het onderzoeksbureau IPARC ism Noortje Cools aangesteld.
 
De onderzoekers zullen eerst alle materialen en schade in kaart brengen en vervolgens op één statie grondige testen uitvoeren om na te gaan hoe er best kan worden gereinigd, hoe de materialen kunnen worden gefixeerd en verstevigd.
 
Het resultaat van al deze testen wordt geëvalueerd en in de loop van de komende weken zullen alle gekozen handelingen worden uitgevoerd op één van de zeven staties. Alle gegevens worden samen verwerkt tot een restauratieverslag en een technische beschrijving. Aan de hand hiervan wordt een bestek gemaakt voor de andere zes staties. De restauratie daarvan volgt op termijn. “Ons waardevolle erfgoed zal op de best mogelijke manier worden hersteld, daarom zijn de restauratietesten van groot belang”, zegt de schepen van Monumenten.
 
Het onderzoek en de proefrestauratie lopen van juni tot oktober 2019. De totale kostprijs bedraagt € 50.761,92. Hiervoor voorziet de Vlaamse Overheid een erfgoedpremie voor onderzoek van € 20.000.
 
Zeven Weeën of Zeven Smarten van Maria
 
In de eerste helft van de 17de eeuw ontstond er een gebeeldhouwde bidweg voor Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën in de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. Zes van de zeven staties bevonden zich in de straten rondom.
De zevende statie was een schilderij dat zich in de kerk zelf bevond. Rond 1865 werden de zes staties uit de omringende straten verplaatst naar de buitenmuren van de kerk en in 1867 aangevuld met een statie die de graflegging van Christus verbeeldt.
 
De zeven staties verbeelden de zeven smarten van Maria. Het leed dat Maria als moeder van Jezus heeft geleden omdat ze het lijden en sterven van Jezus van dichtbij meemaakt. Zij was getuige van de vernedering, de marteling en de dood van haar eigen Zoon. 
 
Loop zeker ook eens binnen in de kerk
 
Hier valt immers De wonderbare visvangst van Peter Paul Rubens uit 1618 te bewonderen. In de eerste, noordelijke travee van de kerk staat bovendien een zeventiende-eeuws beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën van de hand van Antoon Faydherbe.  In de negentiende eeuw werd voor dit beeld een mantel vervaardigd met zeven geborduurde medaillons die de Zeven Smarten van Maria weergeven.
 
Een groot deel van de binneninrichting werd in de as gelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bevreemdende verschil tussen de grote ruimte en de beperkte aankleding, maakt de kerk zo bijzonder. De bezoeker stapt een wereld binnen waar de kleurrijke motieven van de glasramen naar ontwerp van Jan Lauwers de ruimte vullen met een steeds veranderend lichtspel.

De Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk is elke dag, behalve woensdag, geopend van 13u tot 17u.
 
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  22-08-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
02-10-2019

Mechelen wil Ragheno laten uitgroeien tot dé stadswijk van de toekomst. Om de ambitieuze en kwalitatieve ambities te realiseren, legt de stad enkele minimale randvoorwaarden op waar toekomstige investeerders zich aan moeten houden. Daarnaast heeft de stad een kaderbesluit voor de site goedgekeurd dat de financiële bijdrage in de financiering van de gemeenschappelijke voorzieningen -...


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Van maandag 30 september tot en met zondag 6 oktober organiseert Mooimakers dit jaar voor de derde keer de Vlaamse handhavingsweek tegen zwerfvuil en sluikstorten. Tijdens deze week willen we de inspanningen van het Mechels stadsbestuur en stadsdiensten om de problematiek aan te pakken in de kijker zetten. Want hier maken we elke dag het hele jaar door werk van handhaving.Tijdens de...


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Van 5 oktober tot en met 29 november loopt in lokale dienstencentra Den Abeel, Den Deigem en De Schijf de tentoonstelling ‘Mechelen in de ban van erfgoed’.Het gaat om een unieke collectie van oude foto’s en filmpjes uit de Mechelse wijken, beschikbaar gesteld door de buurtbewoners.De tentoonstelling is een samenwerkingsproject met de lokale dienstencentra en filmclub Mecina.


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Geachte heer Bervoets, geachte ereburgemeester, beste Geert,Geachte mevrouw Bervoets, geachte familieleden, beste collega’s, oud-collega’s, medewerkers, vrienden van Geert, Reeds meer dan honderd jaar heeft de stad Mechelen de goede gewoonte om haar ere-burgemeesters permanent te gedenken en te huldigen door een borstbeeld van hen op te stellen in de raadzaal van het stadhuis, het...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het