Sociale verkiezingen: Bijna 9 op 10 werkgevers vindt huidige procedure van 150 dagen te langIn mei 2020 worden er in heel wat bedrijven weer sociale verkiezingen georganiseerd. Bijna 9 op 10 werkgevers vindt de huidige procedure van 150 dagen om de sociale verkiezingen te organiseren te lang. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstverlener Acerta naar de houding van ondernemingen tegenover de bestaande Belgische overlegstructuren en werknemersvertegenwoordiging.

Procedure van 150 dagen is te lang

De procedure van de sociale verkiezingen – die nu 150 dagen duurt – zou korter moeten volgens werkgevers. 1 op 4 (26 %) denkt dat het in 30 dagen moet af te handelen zijn. 41 % mikt op de helft van de huidige periode, zijnde 75 dagen. De frequentie van de verkiezingen – om de 4 jaar – vindt een kleine helft (48 %) van de werkgevers dan weer prima, 41 % zou voorstander zijn van sociale verkiezingen om de 6 jaar.

Vakbondsafvaardiging wordt als nuttig ervaren

Naast een ondernemingsraad en/of comité voor preventie en bescherming op het werk, is er als overlegorgaan in veel bedrijven ook een vakbondsvertegenwoordiging.

25 % van de ondernemingen met minder dan 100 werknemers, als ze de volledig vrije keuze zouden hebben, zouden er nog altijd voor kiezen om een afvaardiging te hebben. In ondernemingen met meer dan 100 werknemers zou, mocht de keuze vrij zijn, 55 % hoe dan ook ‘ja’ zeggen tegen een vakbondsafvaardiging en in bedrijven met meer dan 500 werknemers zelfs 65 %.

Marlies Santermans, Projectleider Sociale Verkiezingen: “In kleine ondernemingen is de lijn tussen werkgever en werknemer vanzelf kleiner. Maar dan nog zou 1 op 4 gewonnen zijn voor vakbondsafgevaardigden in het bedrijf. Ook zij zien een rol weggelegd voor de vakbonden als kanaal voor overleg met de medewerkers.”

Elke maand structureel overleg

Ondernemingen respecteren de door de Wet opgelegde frequentie voor het overleg in de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk. 21 % komt minstens 12 keer per jaar samen, 25 % 11 keer en 39 % 10 keer. De vakantieperiodes daar gelaten, wordt er dus zo goed als maandelijks officieel overlegd tussen werkgevers en werknemers. Marlies Santermans: “Wat ons verder nog opviel in de resultaten van de bevraging onder de werkgevers, was dat onderhandelingen over CAO’s vooral gebeuren met de leden van de vakbondsafvaardiging en eerder niet met de secretaris van de vakbond. Die laatste speelt in 60 % van de gevallen een beperkte rol; in 37 % van die gevallen wordt hij/zij zelfs enkel betrokken bij de ondertekening van de CAO. Wellicht schatten wij als hr-partner de rol van de secretaris (of vrijgestelde) hoger in, omdat wij vooral dan betrokken worden wanneer er heikele thema’s te bespreken zijn en dat zijn wellicht ook de momenten dat de secretaris erbij wordt gehaald.”

Werkgever communiceert zelf over het overleg

Opmerkelijk ten slotte is dat de werkgever de meest actieve rol opneemt in de communicaties naar de werkvloer over de resultaten van het overleg in ondernemingsraad en comité voor preventie en bescherming op het werk: 43 % van de werkgevers staat zelf in voor de brede communicatie; 35 % communiceert samen met de werknemersafvaardiging – in grote ondernemingen is deze rolverdeling populairder -, 15 % van de werkgevers laat de communicatie aan de werknemersafvaardiging over. 


Over de cijfers 

324 respondenten uit kleine, middelgrote en grote bedrijven namen deel aan de bevraging die werd afgenomen tussen december 2018 en januari 2019. De deelnemers bekleden een van de volgende functies: CEO, hr-directeur, hr-business partner, hr-manager of payrollverantwoordelijke.

 

ABOUT THE COMPANY

ACERTA is als hr-dienstengroep in België gespecialiseerd in het advies, de informatisering en de verwerking van administratieve processen rond loonverwerking, sociale zekerheid, kinderbijslag, vestigingsformaliteiten en de professionalisering van het hr-beleid. De groep ondersteunt ondernemers en organisaties in elke groeifase en bij elk hr-proces. De kracht van mensen, daar draait het om bij ACERTA. ACERTA wil zijn mensen optimaal inzetten om zo het menselijk kapitaal van ondernemingen te optimaliseren. Daarbij is ACERTA een partner voor starters, zelfstandigen en vrije beroepen, kmo’s en hr-professionals in privéondernemingen en overheidsinstellingen.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  22-08-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Brussel
24-02-2020

Easyfairs organiseerde de afgelopen maanden 5 succesvolle, regionale woonbeurzen.Exposanten en bezoekers tekenden meer dan ooit present: 160.000 bezoekers en 1.200 exposanten. Wat is de succesformule?Proximity zorgt voor 160.000 bezoekersIn onze drukke samenleving is het een duidelijke trend dat beursbezoekers zich niet ver willen verplaatsen. “Mensen kiezen voor regionale (ver)bouwbeurzen...


Meer info

PRpro
Brussel
24-02-2020

Pfizer organiseerde de eerste ‘Patient Hackathon’ om het zorgtraject voor patiënten te optimaliserenOp 18 & 19 februari organiseerde Pfizer, in samenwerking met patiëntenplatform Esperity en Hack Belgium, de allereerste ‘Patient Hackathon’. Dit tweedaags evenement kende slechts één doel: het verbeteren van het gezondheidszorgtraject voor...


Meer info

PRpro
Diest
20-02-2020

De pediatrieafdeling van het Algemeen ZIekenhuis Diest heeft een nieuw speeltuig voor haar patiëntjes: een elektrische Volvo cabrio op kindermaat. De kinderen kunnen zich met de auto door de afdeling begeven en hun ziekenhuisverblijf wordt meteen een stuk aangenamer.De pediatrieafdeling van het Algemeen ZIekenhuis Diest is een elektrische bedrijfswagen rijker met de nieuwe Volvo S90. De...


Meer info

PRpro
Zaventem
20-02-2020

De optimalisatiestudie van Zaventem-Zuid is klaar en het masterplan kan uitgevoerd worden. Hiermee kan Zaventem-Zuid de stap zetten naar een duurzame bedrijvenzone die klaar is voor de toekomst. Mobiliteitsoplossingen, meer groen en een betere samenwerking zijn de rode draad doorheen de plannen.In de gemeente Zaventem zijn heel wat bedrijven gevestigd op hoofdzakelijk verouderde...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het