Pictet Asset Management : de Zwitserse Frank is terug op het niveau van 2017De Zwitserse frank is terug op het niveau van 2017.

 

De carrousel van politieke en economische belangen maakt mensen duizelig en maakt dat er veel vraag is naar veilige havens. De beweging kan na 12 september, de dag dat Mario Draghi naar verwachting zijn laatste kaarten zal leggen, alleen maar erger worden. 

 

De Europese Centrale Bank zal naar verwachting in september krachtig optreden.

Een tariefdaling van ten minste 0,1% en een hervatting van de kwantitatieve verruiming (QE) zijn meer dan waarschijnlijk. De ECB zou de verwachtingen kunnen overtreffen door haar tarieven met 0,2% te verlagen, met de aankondiging van een massale EQ van ongeveer 60 miljard per maand in plaats van de 40 miljard die analisten verwachten. Aankoop van aandelen kan niet worden uitgesloten. De kers op de taart is dat de ECB bankobligaties in haar mandje zou kunnen opnemen. Tot slot kan een "Japanse" controle van de curve worden overwogen.

 

Daarnaast zijn ook de Federal Reserve, PBOC en de Bank of Japan op weg naar een versoepeling. 

 

Het is duidelijk dat de Zwitserse frank zal worden gezocht.

 

De Zwitserse Nationale Bank zal moeite hebben om haar beleid af te stemmen op dat van de ECB. Zij grijpt nu al zeer actief in om de stijging van haar munt af te remmen. In slechts drie weken tijd zijn de zichtdeposito's bij de instelling met meer dan 8 miljard frank toegenomen! Een dergelijke toename hadden we sinds april 2017 niet meer gezien.

 

De BOG is, zoals elke centrale bank, theoretisch vrij om onbeperkte hoeveelheden frank te verkopen, aangezien zij deze zelf creëert. 

 

Maar het potentieel voor uitbreiding van de balans is beperkt. Na eerdere perioden van deviezeninterventie bedroeg deze laatste meer dan 100% van het nationale BBP, waardoor de BOG de meest expansieve centrale bank ter wereld werd. De Zwitserse politiek maakt zich hier zorgen over en oefent nu druk uit op het land om te voorkomen dat de balans van het land opzwelt. 

 

In de praktijk zullen de deviezeninterventies dus beperkt blijven en zullen ze niet volstaan om de stijging van de frank op eigen houtje een halt toe te roepen.

 

Kwantitatieve verruiming lijkt ook niet haalbaar. De BOG had in 2009 tijdelijk binnenlandse activa gekocht, maar heeft deze optie al snel opgegeven vanwege de geringe omvang van de binnenlandse markt.

 

Het gebruik van de tarieven is beperkt

Het kerntarief is nu -0,75%, wat gelijk staat aan -0,30% als we rekening houden met de Zwitserse indexering. Zo kan de BOG haar tarieven met een kwart punt verlagen tot -1%, waardoor ze op een niveau komt dat gelijk is aan dat van de ECB.

 

Maar -0,25% zal onvoldoende zijn in vergelijking met andere maatregelen van de ECB. Bovendien zou de kredietwaardigheid van de Zwitserse economie, de hoge productiviteit en de lage inflatie van de Zwitserse economie, indien de tarieven in Europa en Zwitserland vergelijkbaar zouden zijn, pleiten voor een waardestijging van ongeveer 1% per jaar van de Zwitserse munt. 

 

En een sterke daling van de basisrente, bijvoorbeeld tot -1,5%, zou op verschillende obstakels kunnen stuiten. 

 

Enerzijds hebben negatieve tarieven een gemengd effect op de economie. Natuurlijk worden de financieringskosten verlaagd, maar de marges van de banken dalen, de huishoudens consumeren minder om de verliezen in verband met hun spaargeld te compenseren en de boodschap is duidelijk niet erg optimistisch. 

 

Als de tarieven daarentegen negatief zouden blijken te zijn, zouden huishoudens er de voorkeur aan kunnen geven om contant geld aan te houden in plaats van hoge rente op hun rekeningen te betalen. Dit risico is zeker moeilijk te meten - de ervaring ontbreekt - maar er moet wel rekening mee worden gehouden. Uit een studie van het IMF blijkt dat de hoeveelheid contant geld in omloop de laatste jaren in de meeste economieën sneller is toegenomen dan het BBP, ondanks het toenemende gebruik van internetbetalingen. Onze grafiek hieronder bevestigt deze studie.

 

Concluderend kan worden gesteld dat de BOG het moeilijk zal hebben om de maatregelen van de ECB te compenseren en dat zowel de Fed als de PBOC en de BoJ de druk nog zullen verhogen. Om nog maar te zwijgen van de geopolitieke angsten, die naar verwachting zullen aanhouden. 

 

Frédéric Rollin
Senior Investment Advisor
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-09-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over bizz com

Brussel
13-12-2019

ImmuPharma PLC (LSE:IMM), een bedrijf dat gespecialiseerd is in de uitvinding en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, kondigt met genoegen aan dat zijn aandelen mogen worden verhandeld op Euronext Growth Brussels (“Euronext”) onder de ticker ‘ALIMM’ nadat het ingediende noteringsverzoek werd goedgekeurd door Euronext. De toelating zal naar verwachting van kracht...


Meer info

bizz com
Brussel
12-12-2019

Aan de voet van de Fuji, een berg bij het Yamanakameer, midden in een lorken- en grenenwoud zijn duizenden gele robotjes dag en nacht in de weer om ... andere robots te maken. De menselijke werknemers van de fabriek in Oshino doen 's avonds het licht uit wanneer ze naar huis gaan, maar voor hun collega's hoeft dat niet. In de Industrie 4.0-fabrieken van FANUC zijn 4.000 robots aan het...


Meer info

bizz com
Brussel
10-12-2019

De opkomst van de uitdrukking 'Ok Boomer', die (ruw vertaald) zoveel betekent als 'Oké, oudje', illustreert de kloof tussen de babyboomers, de generaties geboren vanaf de Tweede Wereldoorlog tot de jaren 1970, en de Millennials en 'Generatie Z', de jongeren geboren sinds de jaren 1980. 'Ok Boomer' is een uiting van minachting voor een generatie die er niet...


Meer info

bizz com
Brussel
06-12-2019

- IMD en de in Genève gevestigde bankgroep Pictet lanceren de Sustainability in Family Business Award, die jaarlijks zal worden uitgereikt.- Het Zwitserse bedrijf Firmenich wordt door een onafhankelijke jury beloond voor haar globale en geëngageerde benadering van duurzame ontwikkeling.- De prijs erkent en stimuleert familiebedrijven die streven naar uitmuntendheid in...


Meer info

bizz comAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het