Antwerpse natuurspeelplaatsen inspireren tot in ParijsOp donderdag 3 oktober bezochten zo’n 60 Parijse afgevaardigden vier Antwerpse natuurspeelplaatsen om inspiratie op te doen. Ter plekke kregen zij uitleg van medewerkers van het EcoHuis Antwerpen. Dankzij onder meer natuurspeelplaatsen wil de stad Antwerpen verder werken aan een meer klimaatrobuuste leefomgeving voor alle Antwerpenaars.

 

Net zoals Antwerpen, ondervindt Parijs de gevolgen van de klimaatverandering: steeds vaker voorkomende hittegolven en stortbuien, in combinatie met een stedelijk hitte-eilandeffect. De stad Antwerpen gaat al langer op zoek naar manieren om hiermee om te gaan. Natuurspeelplaatsen vormen een van de manieren om te werken aan een meer klimaatrobuuste omgeving.

 

Van 2010 tot nu ondersteunde het EcoHuis maar liefst 45 scholen in het traject naar een natuurspeelplaats. Zij doen dit aan de hand van inspiratiedagen, trajectbegeleiding, workshops en subsidies. Aanvankelijk was het de bedoeling om leerlingen op hun speelplaats kennis te laten maken met natuur en hen zo een nieuwe spelaanleiding te geven. Gaandeweg bleken er echter ook positieve invloeden op welbevinden, groepsdynamiek of klimaatadaptatie. Het EcoHuis gaat daarom nog meer op de natuurspeelplaatsen inzetten. In de komende jaren wil het EcoHuis onderzoeken hoe deze speelplaatsen met de buurt gedeeld kunnen worden, zodat ook kinderen van buiten de school mee kunnen genieten van de nabijheid van speelnatuur.

 

Omwille van de jarenlange ervaring van de stad Antwerpen met natuurspeelplaatsen bezochten op donderdag 3 oktober zo’n 60 Parijse afgevaardigden van de stad, scholen, onderzoeksinstellingen en de meteorologische dienst vier Antwerpse natuurspeelplaatsen. De bezoekers uit Parijs werken momenteel onder leiding van de Raad voor Architectuur, Urbanisme en Leefmilieu (CAUE) een Europees project uit waarbij ze 10 speelplaatsen willen omtoveren tot koele eilanden die een antwoord moeten bieden op het veranderende klimaat. Deze 10 proefprojecten moeten de onderzoekers in staat stellen om het netwerk van speelplaatsen van 656 scholen en 115 hogescholen die beheerd worden door de stad Parijs de volgende jaren om te vormen tot een waterdoorlatende laag. In totaal zou zo 73 hectare aan asfalt omgevormd kunnen worden. Door de veelheid aan locaties, ontstaat er zo op gemiddeld 200 meter van elke inwoner een nieuwe, groene plek.

 

Een gedeeld beheer van speelplaatsen

Naast de zoektocht naar nieuwe technieken en ondergronden om regenwater te doen infiltreren of op te slaan enerzijds, of om verkoeling te brengen aan de onmiddellijke omgeving anderzijds, kunnen natuurspeelplaatsen ook mensen bij elkaar brengen over sociale grenzen heen.

 

“In een klimaatrobuuste stad weten bewoners wat te doen en hoe voor mekaar te zorgen bij extreme temperaturen of langdurige droogte”, zegt schepen voor leefmilieu Tom Meeuws. “In de binnenstad kan de temperatuur tot 9 graden hoger liggen dan in de randgemeenten. Op verschillende innovatieve manieren proberen we hier als stad antwoord aan te geven. In de Antwerpse wijk Sint-Andries experimenteerden we daarom de voorbije zomer met een hitteverklikker.”

 

Schepen voor onderwijs Jinih Beels vult aan: “Natuurspeelplaatsen zorgen voor meer groen, minder conflicten en meer beweging. Zo dragen ze bij tot het welzijn van de kinderen. En een kind dat zich goed voelt op school, zal het ook beter doen in de klas.”

 

In Parijs willen de partners de natuurspeelplaatsen op een co-creatieve manier vorm geven. Ze zullen daarom met zowel scholen, leerkrachten, leerlingen als met omwonenden samenzitten om samen invulling te geven aan de opbouw, het gebruik en het onderhoud van natuurspeelplaatsen. Burgers die mee nadenken over de ontwikkeling en het gebruik van het openbaar domein, maar daarnaast ook verantwoordelijkheid opnemen voor het onderhoud van natuurspeelplaatsen, vergroten de haalbaarheid ervan.

 

Meer over Antwerpse natuurspeelplaatsen

Wie meer wil weten over de Antwerpse natuurspeelplaatsen, of zelf een speelplaats wil omvormen tot een klimaatrobuust eiland, kan terecht op www.antwerpen.be/natuurspeelplaatsen.

 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-10-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
22-10-2019

Het bibportaal van de Antwerpse bibliotheken zit vanaf vandaag in een nieuw kleedje. De nieuwe bibliotheekwebsite integreert het oude bibportaal en de aparte website ‘Mijn Bibliotheek’. Verder is de nieuwe website beter aangepast aan mobiele apparaten en werkt ze met overzichtspagina’s in plaats van dropdownmenu’s. Zo vinden bezoekers beter hun weg op de site én in...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
22-10-2019

De stad lanceerde vandaag samen met haar partners de campagne voor ‘De Grote Verbinding’. Met dat toekomstproject bouwen Antwerpen en Vlaanderen aan een stad waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt daarbij de Ring rond en zorgt voor een betere mobiliteit voor Antwerpen, zijn haven én voor Vlaanderen. De...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
22-10-2019

Vandaag starten de werkzaamheden voor het plaatsen van hekwerk op het ponton aan het Steenplein. Zo wordt de zone die moet vrijgehouden worden voor het aanmeren van boten afgesloten. Een zone op het ponton aan het Steenplein moet steeds vrij worden gehouden voor het veilig aanmeren van boten. Momenteel wordt deze zone aangeduid met een arcering en borden. Op mooie dagen blijven er echter...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
17-10-2019

Het proefproject van de Antwerpse bibs waarbij klanten gratis onlinecursussen kunnen volgen, kent een groot succes. Na twee maanden werd besloten om het maximaal toegelaten cursisten te verdubbelen naar 2000. Sinds 1 juli kan elke klant van de Antwerpse bibliotheken gratis onlinecursussen volgen via zijn account op ‘Mijn Bibliotheek’. Het proefproject waaraan Antwerpen deelneemt samen...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het