Primeur voor scholengroep KITOS vzw met Deep DemocracyScholengroep vzw KITOS viert haar 2-jarig bestaan met primeur Deep Democracy.
Onderwijsdirecties volgen als eerste directiecomité in Vlaanderen gezamenlijk de opleiding Deep Democracy level 1.

 

 

Kwaliteitsvolle scholengroep

Op 1 september 2017 werd de scholengroep KITOS vzw boven de doopvont gehouden. 14 secundaire en basisscholen uit regio Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Duffel, Tisselt en Blaasveld kwamen onder 1 gezamenlijk schoolbestuur. In de twee voorbije jaren werden heel wat gezamenlijke initiatieven genomen en deelden de scholen hun expertise, zeker rond de modernisering van het secundair onderwijs en de overstap van het basis- naar het secundair onderwijs. De scholengroep nam o.a. mee het initiatief om de valkuilen van het M-decreet aan de kaak te stellen rechtstreeks bij toenmalig minister Hilde Crevits.

De K van KITOS staat voor katholiek maar zeker en vooral voor kwaliteit. Één van de secundaire scholen van KITOS, Ursulinen Mechelen, mocht vorige week een inspectieteam ontvangen. Voor beleidsvisie, strategisch beleid, organisatiecultuur én diversiteitsbeleid scoorde de school ver boven het gemiddelde en zijn ze een voorbeeld voor Vlaanderen. Deze ervaringen worden nu verder gedeeld op het niveau van de scholengroep.

 

Deep democracy tot bij de leerlingen in de klas?

 

Levenslang leren zit ingebakken in de organisatie en dit geldt zeker voor directies van vzw KITOS. De voorbije dagen volgden leden van het directiecomité gezamenlijk de opleiding ‘Deep Democracy level 1’, waarin ze de grondbeginselen en beginvaardigheden van deze methode aanleerden om in de eigen school te kunnen toepassen.


Deep Democracy is een vernieuwende methode voor inclusieve besluitvorming met ruimte voor alle perspectieven en het oplossen van tegenstellingen, spanningen en conflicten. Het biedt mensen houvast om conflicten te hanteren. Bekende methodes en werktechnieken zijn o.a. rekening houden met de neen-stem, onderzoeken wat er onuitgesproken onder de waterlijn zit in de groep, gouden pijlen naar elkaar gooien en vergaderingen starten met check-ins en check-outs. Deep democracy houdt rekening met emoties en welzijn van de deelnemers aan vergaderingen en zorgt voor een verhoogde efficiëntie.

 

De opleiding werd verzorgd door Fanny Matheusen van HUMMUS -The Art of Deep Democracy. Zij draagt deze methode uit in België. Ze ziet het als haar missie om in onderwijs de wijsheid van de nee-stem te helpen verspreiden. "Dat een groep directieleden zich twee dagen vrijmaakt om deze opleiding te volgen doet me geloven dat de tijd hiervoor rijp is. Zij kunnen in hun scholen een inspiratiebron en rolmodel zijn voor leerkrachten en leerlingen."

 

De gezamenlijke Deep Democracyopleiding kwam er nadat enkele directieleden onafhankelijk van elkaar de opleiding hadden gevolgd. Een inleiding tot Deep Democracy op het jaarlijkse KITOS-seminarie bracht de bal aan het rollen: een heuse opleiding voor alleen directies was geboren.

Deelnemers vonden het een hele ervaring. Een greep uit de reacties:

  • ‘Deep Democracy is meer dan een methode, het is een ‘way of life’, om conflicten niet uit de weg te gaan’;
  • ‘Door de visie van  Deep Democracy maken we SAMEN school, met een participatief beleid’;
  • ‘Deep democracy is een fantastische methode, die mensen – al dan niet in conflict – kan helpen om respectvol met elkaar in debat te gaan’.
  • ‘Samen zulk een intense training volgen, voedt onze onderlinge verbondenheid.’

 

Deep democracy toont dat in KITOS echte participatie en de waardering van de ‘neen’-stem bijdraagt tot inspirerend en strategisch leiderschap.

 

Droom

Vanuit deze gezamenlijke opleiding, koestert KITOS vzw de droom om met deep democracy aan de slag te kunnen gaan op de klasvloer zelf. In de 21ste eeuw hebben jongeren nood aan scholen waar er naar hen echt geluisterd wordt, waar verschillende meningen tellen, waar ruimte gegeven wordt aan verschillende perspectieven. Leerlingen willen graag samen bouwen aan een veilige schoolcultuur. En zo is de cirkel rond, want ‘De leerlingen centraal’, dat is nog steeds de kernwaarde van vzw KITOS.

Schoolbestuur
Ook het schoolbestuur blijft zich professionaliseren, zelfs in Deep Democracy-stijl. Op donderdag 10 oktober reflecteren zij tijdens een extra vergadering over hun interne werking en bekijken ze de visie voor de komende jaren. Er zal naar ieders standpunt worden geluisterd, de waterlijn wordt minutieus onderzocht en de neen-stem zal een belangrijk aandeel krijgen.
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Ieper
22-10-2019

vtbKultuur vzw zet dit werkjaar West-Vlaanderen, in het bijzonder de Westhoek in de kijker! Vanuit alle hoeken in Vlaanderen en Brussel kwamen ze, de 230 vrijwilligers die vorige zaterdag in Ieper deelnamen aan de druk bijgewoonde vtbKultuur inspiratiedag. En op 22 maart 2020 organiseert vtbKultuur vzw ook in de Westhoek de ‘KnipoogDag’, haar jaarlijks cultureel stads-/en...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Lommel
22-10-2019

Op donderdag 24 oktober vindt in het cultuurcentrum van Lommel ‘Truken van de Foor’ plaats. De voorstelling over Edith Piaf wordt live uitgezonden in 28 Vlaamse woonzorg­centra, voor zo’n 1000 senioren. Ook de bewoners van WZC Sint-Pieter kunnen mee­doen aan de culturele activiteit. Cultuurbeleving in vertrouwde omgevingVoorstellingen via een livestream tot bij senioren...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Boortmeerbeek
22-10-2019

Op woensdag 23 oktober opent OKay Boortmeerbeek opnieuw de deuren na een grondige opfrisbeurt. De winkel werd vernieuwd in de stijl van de tweede generatie OKay-buurtsupermarkten. Dat betekent onder andere een verbeterde freshmart en een nieuwe broodhoek. Fris en modern ingerichtOKay Boortmeerbeek sloot een tiental dagen de deuren voor verbouwingswerken. De vernieuwde winkel is 441 m² groot...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Kuurne
22-10-2019

Op woensdag 16 oktober heropent de Dreambaby-winkel in Kuurne officieel zijn deuren. De winkel ging op 2 oktober al gedeeltelijk open door een brand in de pop-upstore eind september, maar vanaf woensdag kunnen toekomstige ouders terecht in de volledig vernieuwde winkel. Om deze nieuwe start te vieren, verwent Dreambaby zijn klanten een hele week lang met interessante workshops, voordelige acties...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het