Stad onderzoekt medische transportvluchten per drone in AntwerpenDe stad Antwerpen werkt samen met het Antwerpse bedrijf Helicus om de mogelijkheden van medische transportvluchten per drone in de stad te onderzoeken. Transporten per drone zijn sneller en betrouwbaarder dan transport over de weg en dragen niet bij aan filevorming. De eerste succesvolle testvlucht in de stad vond plaats op 3 oktober. De testen passen binnen het Europese programma rond ‘Urban Air Mobility’, waarin de stad zich engageerde om de inzetbaarheid van drones in hulpverlening aan te tonen.

 

Drones zijn een alternatief voor transport over de weg en kunnen een antwoord bieden op de mobiliteitsproblematiek. De stad Antwerpen onderzoekt daarom hoe ze drones kan inzetten voor verschillende toepassingen. Zo kunnen drones bijvoorbeeld ingezet worden in de strijd tegen sluikstort, kunnen ze politie en brandweer beeldondersteuning bieden vanuit de lucht, of kunnen daken van stadspatrimonium met drones efficiënt geïnspecteerd worden op schade of lekken.

 

Ook voor medisch transport kunnen drones een uitkomst bieden. De stad Antwerpen ging een partnerschap aan met Helicus om de mogelijkheden daarvan te onderzoeken. Het bedrijf zal onder andere apotheekpreparaten, menselijk weefsel, alsook bloed- en urine stalen per drone vervoeren. Luchttransport garandeert een tijdige levering en ontlast de wegen. Artsen van de Antwerpse ziekenhuisgroepen legden mee de basis voor het programma en bepalen de kwaliteitscriteria en randvoorwaarden voor een succesvol transport.

 

Na een uitgebreid testprogramma in afgelegen gebieden, vond een eerste succesvolle testvlucht in de stad plaats op 3 oktober 2019. De drone steeg op op het dak van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus en landde op het dak van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Momenteel gaat het om een reeks testvluchten, die tot doel hebben om de effectieve inzet van dit soort transport voor te bereiden in samenwerking met de verschillende betrokken medische en luchtvaartautoriteiten. 

 

“Ziekenhuizen gaan in de toekomst steeds meer hun labo-activiteiten centraliseren”, zegt Fons Duchateau, schepen voor gezondheids- en seniorenzorg. “Transporten van preparaten en stalen moeten dan ook centraal worden gecoördineerd. Drones verzekeren dat het transport van en naar deze labo’s snel en efficiënt kan plaatsvinden. Dat is in het belang van alle patiënten.”

 

Antwerpen als testbodem voor drone-innovaties

“Antwerpen zet sterk in op technologische innovatie om haar dienstverlening te verbeteren en stedelijke uitdagingen aan te pakken. Het luchtruim boven de stad is een erg complexe omgeving, door de nabijheid van zowel een grote industriehaven als een luchthaven. Dat maakt Antwerpen tot de ideale testbodem voor drone-innovaties. Als de medische transporten veilig kunnen verlopen in deze complexe stedelijke context, dan kunnen ze ook succesvol worden geïmplementeerd in andere steden en regio’s”, zegt schepen voor innovatie Claude Marinower.

 

Burgemeester Bart De Wever ondertekende in september 2018 het Europees manifest ‘Urban Air Mobility’. Daarin engageren verschillende steden zich om demonstratieprojecten op te zetten rond de inzet van drones in de publieke sector. De steden willen zo onderzoek stimuleren en een draagvlak creëren binnen de publieke en private sector. Het manifest spoort samen met de nieuwe Europese wetgeving en de oprichting van een Europese marktplaats voor dronetoepassingen. De projecten lopen uiteen van medisch transport tot passagierstransport, leveringen en beveiliging.

 

Over Helicus

Helicus ondersteunt zorginstellingen in hun logistieke vraagstukken. Het coördineert medische drone-projecten voor haar partners uit de luchtvaartindustrie (SABCA), luchtverkeersleiding (skeyes), telecomoperatoren (Proximus en Orange), verzekeringsmaatschappij Baloise, softwareleveranciers (NSX en Unifly), de onderzoeksgroepen imec (UA) en COSIC (KUL), de logistieke speerpuntcluster (VIL) en de Antwerpse ziekenhuisgroepen ZNA, GZA, Helix en Jessa (Limburg). Helicus coördineert de testvluchten vanuit zijn commandocentrum in The Beacon.

 

Helicus is partner in het Europese SAFIR-project, dat in september plaatsvond in de Haven van Antwerpen. Verder coördineert Helicus het federale Medrona-project (onderdeel van Smart Mobility Belgium) en het regionale HAI-SCS project (Vlaanderen en Brussel). Met deze projecten wensen de partners stap voor stap een veilige en sociale werking van drone-technologie aan te tonen.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  08-11-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
02-07-2020

Het college besliste om een drankgelegenheid in de Terlindenhofstraat in Merksem tijdelijk te sluiten. De zaak blijft gedurende vier weken, tot en met woensdag 29 juli, gesloten wegens het niet naleven van de geldende reglementering. De politie stelde in 2019 al vast dat er in de keuken van de inrichting in de Terlindenhofstraat een tiental waterpijpen stonden. De uitbater werd op dat ogenblik...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
02-07-2020

Op 1 juli openden de zwembaden hun deuren na meer dan 3 maanden sluiting door de coronacrisis. In alle zwembaden verliep de heropstart met de nieuwe coronamaatregelen vlekkeloos. De opening is meteen ook het startschot voor een echte sportzomer met een uitgebreid sportief en vooral ook veelal gratis aanbod van Sporting A. Van toffe sportlessen over leuke sportkoffers en verrassende start-to...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
30-06-2020

Het Antwerpse stadsbestuur betuigt zijn oprechte deelneming aan de nabestaanden van de overleden Paula Marckx (94). Uit respect voor de mensenrechtenactiviste en een van de eerste vrouwelijke piloten in ons land, wordt vanaf vandaag een online-rouwregister geopend. Paula Marckx werd in 1925 geboren in de Antwerpse wijk Seefhoek. Ze werkte als model, onderneemster, journaliste en pilote, en was...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
28-06-2020

De stad Antwerpen organiseert in de wintermaanden WerKlimaat. Daarmee wil ze het stadspersoneel uitdagen om zuiniger om te gaan met energie. 48 stadsgebouwen namen deel aan de 11e editie van WerKlimaat. Het personeel in al die gebouwen bespaarde samen 155.369 euro op de energiefactuur. Antwerpen organiseert WerKlimaat al sinds 2009. Met dit initiatief motiveert de stad haar eigen medewerkers om...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het