Stad onderzoekt medische transportvluchten per drone in AntwerpenDe stad Antwerpen werkt samen met het Antwerpse bedrijf Helicus om de mogelijkheden van medische transportvluchten per drone in de stad te onderzoeken. Transporten per drone zijn sneller en betrouwbaarder dan transport over de weg en dragen niet bij aan filevorming. De eerste succesvolle testvlucht in de stad vond plaats op 3 oktober. De testen passen binnen het Europese programma rond ‘Urban Air Mobility’, waarin de stad zich engageerde om de inzetbaarheid van drones in hulpverlening aan te tonen.

 

Drones zijn een alternatief voor transport over de weg en kunnen een antwoord bieden op de mobiliteitsproblematiek. De stad Antwerpen onderzoekt daarom hoe ze drones kan inzetten voor verschillende toepassingen. Zo kunnen drones bijvoorbeeld ingezet worden in de strijd tegen sluikstort, kunnen ze politie en brandweer beeldondersteuning bieden vanuit de lucht, of kunnen daken van stadspatrimonium met drones efficiënt geïnspecteerd worden op schade of lekken.

 

Ook voor medisch transport kunnen drones een uitkomst bieden. De stad Antwerpen ging een partnerschap aan met Helicus om de mogelijkheden daarvan te onderzoeken. Het bedrijf zal onder andere apotheekpreparaten, menselijk weefsel, alsook bloed- en urine stalen per drone vervoeren. Luchttransport garandeert een tijdige levering en ontlast de wegen. Artsen van de Antwerpse ziekenhuisgroepen legden mee de basis voor het programma en bepalen de kwaliteitscriteria en randvoorwaarden voor een succesvol transport.

 

Na een uitgebreid testprogramma in afgelegen gebieden, vond een eerste succesvolle testvlucht in de stad plaats op 3 oktober 2019. De drone steeg op op het dak van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus en landde op het dak van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Momenteel gaat het om een reeks testvluchten, die tot doel hebben om de effectieve inzet van dit soort transport voor te bereiden in samenwerking met de verschillende betrokken medische en luchtvaartautoriteiten. 

 

“Ziekenhuizen gaan in de toekomst steeds meer hun labo-activiteiten centraliseren”, zegt Fons Duchateau, schepen voor gezondheids- en seniorenzorg. “Transporten van preparaten en stalen moeten dan ook centraal worden gecoördineerd. Drones verzekeren dat het transport van en naar deze labo’s snel en efficiënt kan plaatsvinden. Dat is in het belang van alle patiënten.”

 

Antwerpen als testbodem voor drone-innovaties

“Antwerpen zet sterk in op technologische innovatie om haar dienstverlening te verbeteren en stedelijke uitdagingen aan te pakken. Het luchtruim boven de stad is een erg complexe omgeving, door de nabijheid van zowel een grote industriehaven als een luchthaven. Dat maakt Antwerpen tot de ideale testbodem voor drone-innovaties. Als de medische transporten veilig kunnen verlopen in deze complexe stedelijke context, dan kunnen ze ook succesvol worden geïmplementeerd in andere steden en regio’s”, zegt schepen voor innovatie Claude Marinower.

 

Burgemeester Bart De Wever ondertekende in september 2018 het Europees manifest ‘Urban Air Mobility’. Daarin engageren verschillende steden zich om demonstratieprojecten op te zetten rond de inzet van drones in de publieke sector. De steden willen zo onderzoek stimuleren en een draagvlak creëren binnen de publieke en private sector. Het manifest spoort samen met de nieuwe Europese wetgeving en de oprichting van een Europese marktplaats voor dronetoepassingen. De projecten lopen uiteen van medisch transport tot passagierstransport, leveringen en beveiliging.

 

Over Helicus

Helicus ondersteunt zorginstellingen in hun logistieke vraagstukken. Het coördineert medische drone-projecten voor haar partners uit de luchtvaartindustrie (SABCA), luchtverkeersleiding (skeyes), telecomoperatoren (Proximus en Orange), verzekeringsmaatschappij Baloise, softwareleveranciers (NSX en Unifly), de onderzoeksgroepen imec (UA) en COSIC (KUL), de logistieke speerpuntcluster (VIL) en de Antwerpse ziekenhuisgroepen ZNA, GZA, Helix en Jessa (Limburg). Helicus coördineert de testvluchten vanuit zijn commandocentrum in The Beacon.

 

Helicus is partner in het Europese SAFIR-project, dat in september plaatsvond in de Haven van Antwerpen. Verder coördineert Helicus het federale Medrona-project (onderdeel van Smart Mobility Belgium) en het regionale HAI-SCS project (Vlaanderen en Brussel). Met deze projecten wensen de partners stap voor stap een veilige en sociale werking van drone-technologie aan te tonen.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  08-11-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
09-12-2019

Gisteren zaterdag 7 december ging Winter in Antwerpen officieel van start met een groot openingsfeest. Daarbij genoten 110.000 bezoekers van de sfeervol ingeklede stad. Reeds vanaf 12 uur openden de chalets en de attracties van de kerstmarkt voor de aanwezigen. Het Rail ‘n Snow event op de Scheldekaaien, de betoverende show op de ijspiste op de Groenplaats, de inhuldiging van het magisch...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
09-12-2019

De werken van de Noorderlijn aan de Italië- en Frankrijklei en het premetrostation Opera zijn afgerond. Vandaag kon het grote publiek de tramlijnen voor het eerst gebruiken. Zo ontdekten ze de twee nieuwe routes. De tramsafari’s, die voor de gelegenheid aan boord van de trams plaatsvonden, werden gesmaakt door de bezoekers. De avond voor de officiële opening konden nieuwsgierigen...


Meer info

Antwerpen
Ekeren
08-12-2019

De meerderheid van de Ekerse schoolomgevingen krijgt binnenkort grondmarkeringen. De stad diende voor dit proefproject een subsidieaanvraag in bij de Vlaamse overheid. Vlaanderen voorziet sinds april 2019 een subsidie voor kleine infrastructurele verkeersveiligheidsmaatregelen in schoolomgevingen. Een schoolomgeving is de ruimte in een straal van honderd meter rond de schooltoegang of, wanneer...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
08-12-2019

De stad Antwerpen zoekt freelancers video, fotografie, copywriting, dtp, grafische vormgeving en digitale media. Interesse? Kom dan naar de infovergadering op maandag 9 december.U kan zich kandidaat stellen tot donderdag 7 januari om 9 uur. Kom naar de informatievergaderingVragen over deze overheidsopdracht? Kom dan op maandag 9 december om 18.30 uur naar de informatievergadering in het...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het