Primeur op nieuwe tentoonstelling 'Landschap door.grond’ in VelzekeOp zondag 10 november 2019 opent op de Provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke de nieuwe tentoonstelling ‘Landschap door.grond. Tien jaar archeologisch onderzoek in Zuid-Oost-Vlaanderen’, in samenwerking met de intergemeentelijke archeologische dienst SOLVA. De tentoonstelling kan alvast uitpakken met een primeur, voor het eerst werd het skelet van een aapje aangetroffen bij archeologische opgravingen in Vlaanderen.

De expo ‘Landschap door.grond’ brengt een intrigerende kijk op de relatie tussen mens en landschap doorheen de tijd. Levendige reconstructies van archeologische sites en opmerkelijke objecten uit de regio tonen wat het archeologisch onderzoek in het zuiden van Oost-Vlaanderen de laatste 10 jaar heeft opgeleverd. Vele stukken worden daarbij voor het eerst aan het publiek getoond en daar zitten soms heel verrassende zaken bij.

In het bijzonder is het uitkijken naar een recente unieke vondst. Tijdens opgravingen op de Markt in Sint-Lievens-Houtem troffen de archeologen de restanten van een aapje aan. Onderzoek bevestigde dat het aapje leefde tussen 1660 en 1810.

"Aan de hand van röntgenopnames en isotopenonderzoek kwamen we één en ander te weten over dit dier. Het ging om een vrouwelijk resusaapje, afkomstig uit het verre Oosten. Het moet een wat ongelukkig bestaan gekend hebben, want het had een gebroken poot en de staart was deels geamputeerd. Wellicht kwam het met rondtrekkende foorkramers in Sint-Lievens-Houtem terecht. Vondsten als deze maken het verleden weer even tastbaar.”

Bart Cherretté (SOLVA)

 

Van de Schelde tot de Dender

Naast dit aapje is er nog heel wat fraais te zien. De bezoeker wandelt in de expo door landschappen uit een ver en nabij verleden en ontdekt hoe onze voorouders, van de prehistorische jager-verzamelaars langs de Schelde in Ruien, tot de middeleeuwse boeren op de koutergronden langs de Dendervallei, omgingen met het landschap en het gaandeweg kneedden tot het landschap dat we vandaag kennen. 

Met het landschap als veranderende achtergrond doorheen de tentoonstelling leren we ook hoe de maatschappij veranderde en krijgen we een boeiende inkijk in het dagelijkse leven van onze voorouders. De tentoonstelling geeft antwoorden, maar laat ons ook achter met vragen. Wie waren de personen die veertig eeuwen terug onder grafheuvels begraven werden? Is de verkaveling van ons landschap een recent verschijnsel? En waren die vroege middeleeuwen werkelijk zo donker…?

Gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed:

“Het feit dat een landschap ook erfgoed kan zijn, is iets wat nog niet veel mensen beseffen. En nochtans, de mens heeft evenzeer zijn stempel op het landschap gedrukt als omgekeerd. Het Provinciebestuur wil hier sterk op inzetten. Met deze tentoonstelling tonen we dat er heel wat waardevol onder onze eigen voeten verborgen zit en dat de verschillende overheden samenwerken om deze informatie niet verloren te laten gaan.”

 

Praktisch

De expo loopt van zondag 10 november 2019 tot en met zaterdag 31 oktober 2020.

Openingsuren: van dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur. In het weekend van 13 tot 17 uur.

Je kan de tentoonstelling individueel of in groepsverband bezoeken. Toegangsprijs is 2,5 EUR. 

Adres: Archeocentrum Velzeke, Doolbosweg 2 in Zottegem.
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over inVlaanderen

Antwerpen
11-04-2020

Steun onze lokale ondernemers, koop Belgisch. Wenst u ook meer lokale steun ? Klik hier Ondernemers uit alle sectoren kunnen zich op inVlaanderen.be gratis aanmelden!Via uw persoonlijk account "Mijn onderneming" kunt u uw bedrijfspagina vervolledigen, zo bent u zonder kosten bereikbaar. Wilt u ook uw steentje bijdragen? Dit kanForward dan dit berichtje naar enkele bevriende...


Meer info

inVlaanderen
Antwerpen
+3
29-03-2020

Als teken van hoop en digitale dankbetuiging aan alle coronahelden wil ik onze lokale ondernemers en gemeenten/steden inVlaanderen oproepen om hun dankbaarheid ook op de hoofdpagina van hun eigen website kenbaar te maken. Idem zoal wij dit deden. Tegelijkertijd willen we een warme oproep starten, want zonder hun zal het leven er heel anders uitzien! ‘ Denk lokaal, steun onze horeca- en...


Meer info

inVlaanderen
Meer
02-03-2020

Fanfare ‘De Eendracht’ van Meer nodigt iedereen uit op haar jaarlijks lenteconcert op ZATERDAG 21 MAART 2020 OM 20.00 UUR in de refter van de lagere school, Terbeeksestraat 6 te Meer.Tijdens deze concertavond wordt onder leiding van dirigent Marleen Proost een aangenaam muzikaal programma vertolkt, waarin iedereen ongetwijfeld zijn gading zal kunnen vinden.Iedereen is van harte welkom...


Meer info

inVlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het