Grensoverschrijdend fietspad tussen Lanaken en Maastricht geopendVandaag werd tussen Lanaken en Maastricht een nieuw fietspad geopend. Het fietspad van 3,2 km lang is gelegen in de zone tussen Smeermaas en Veldwezelt aan Belgische zijde en de Maastrichtste wijken Malberg en Oud-Caberg aan Nederlandse zijde. Het pad doorkruist op die korte afstand de landsgrens maar liefst 7 keer en is voor zover ons bekend uniek voor beide landen. Naast het fietspad wordt ter hoogte van een belangrijke archeologische vindplaats op het grondgebied van Lanaken, vlak tegen de landsgrens,  ook nog een rustplek ingericht. Hiermee is de grensstreek een nieuwe toeristische attractie rijker. Langs het fietspad werd eerder op de dag ook een grenspaal terug op het terrein gezet, wat een afsluiter vormt voor de werkzaamheden rondom de steenfabriek Wienerberger.

 

In het grensgebied tussen Lanaken en Maastricht ligt -tussen het Albertkanaal en de woonwijken Malberg en Oud-Caberg- een open ruimte waar momenteel door de Leembank cvba (Wienerberger, Vandersanden en Nelissen) leem uit de bodem wordt gehaald als grondstof voor de steenbakkerijen. Na de ontleming, binnen ten vroegste 10 à 15 jaar, kan zich hier een nieuw watergebonden bedrijventerrein ontwikkelen.

 

Binnen het project ALBERTKNOOP -waarvan de provincies Belgisch en Nederlands Limburg en de gemeenten Lanaken en Maastricht de partners zijn (zie www.albertknoop.eu)- worden momenteel alle voorwaarden uitgewerkt  voor een landschappelijk goed ingepast bedrijventerrein. Zo is een nieuwe natuurverbinding van ca. 13 hectare in aanleg en ontwikkeling. Doorheen deze nieuwe natuur is nu al een fietspad aangelegd. Langsheen de Van Akenweg ontstaat op die manier een betere verbinding tussen Oud-Caberg (Maastricht) en het centrum van Lanaken. Vanaf de Van Akenweg sluit het nieuwe fietspad aan op de 2e Carabinierslaan, waardoor Veldwezelt en Smeermaas ook op een veilige manier met elkaar verbonden worden. In totaal komt er ca. 3,2 km fietspad met een breedte van 3 meter bij.

 

Het fietspad is door Toerisme Limburg opgenomen in het recreatieve en functionele fietsroutenetwerk. Mede dankzij de financiële inbreng van de beide provincies Limburg en van de Afdeling Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid slaagden de gemeenten Lanaken en Maastricht er in het Zouwdal recreatief te ontsluiten door de realisatie van het fietspad en een ‘Archeo route’-locatie.

 

Primeur: eerste ‘Archeo route’-project in Vlaanderen

Het fietspad passeert langs een belangrijke archeologische vindplaats van een Karolingisch fort uit de vroege middeleeuwen die aan het licht kwam bij opgravingen in opdracht van de cvba Leembank in het kader van de leemontginning. Hier wordt een rustplek ingericht en via een app wordt het historisch verhaal digitaal ontsloten. Dat gebeurt volgens het format van het project ‘Archeo Route’ (https://archeoroutelimburg.nl/nl) dat tot doel heeft om archeologische vondsten op een eigentijdse manier zichtbaar te maken en de verhalen te vertellen die schuilgaan achter de vindplaatsen op diverse plaatsen in Limburg. Deze locatie is een primeur omdat het de eerste keer is dat er een Archeo Routeproject in Belgisch Limburg en in Vlaanderen wordt ontwikkeld.

 

Een groene inkapseling van de steenfabriek.

De grenspaal die vandaag werd teruggeplaatst, vormt het sluitstuk van een reeks van grondwerken rondom de steenfabriek Wienerberger die sinds 2015 aan de gang waren. De grenspaal stond een aantal jaren in het depot van de steenfabriek om de aanleg van een aanzienlijke grondwal rondom de fabriek mogelijk te maken. De grondwal vormt een visuele en geluidswerende buffer tussen de wijk Malberg en de steenfabriek. Over een oppervlakte van 3 ha werd meer dan 85.000 m³ grond geprofileerd tot een wal van 6 à 8 m hoog. De beplanting op de wal is ecologisch afgestemd op de natuurdoelen van het Zouwdal en zal onder meer dagvlinders, vleermuizen, levendbarende hagedissen en zelfs dassen aantrekken.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-11-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over cosemansFotografie

Ieper
+2
09-12-2019

Tijdens De Warmste Week trekken Ketnet Brandt Weer en Radio 2 er iedere dag samen op uit. DeKetnet Brandt Weer-wagen en De Warmste Spits van Radio 2 strijkt neer in maar liefst 6 verschillende steden. Iedere dag van 15.30 uur tot 20 uur kan jong én oud genieten van mini-optredens van onder meer #LikeMe, Slongs, Clouseau en vele anderen.Iedere dag tijdens De Warmste Week trekken Ketnet en...


Meer info

cosemansFotografie
Dilsen - Stokkem
25-11-2019

Chiro Rotem organiseerde dit jaar opnieuw " HET WARMSTE KAMPVUUR".Dit jaar schenken ze een deel van de opbrengst aan een goed doel "The Good Witches".Er waren heel wat leden samen met hun ouders afgezakt naar het kampvuur. Hier konden de leden frisdrank en warme chocomelk krijgen. De ouders konden een jeneverke of Glühwein nuttigen. Voor de mensen die honger hadden waren...


Meer info

cosemansFotografie
Lommel
14-11-2019

De vzw het Blauwe Kruis van België zal vanaf 1 januari 2020 het dierenasiel in Lommel uitbaten. Dat keurde het schepencollege gisteren goed. Deze zomer zegde de stad de overeenkomst met de vzw Noodasiel Lommel op. De samenwerking met de vzw – en dan vooral tussen de uitbater en een groep vrijwilligers – liep al geruime tijd stroef. Er werd uitgebreid bemiddeld, maar die pogingen...


Meer info

cosemansFotografieAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het