Geveltuintjes voor meer groenDe stad Tienen heeft het reglement voor straatgeveltuintjes versoepeld. Zo is voortaan ook de plaatsing van een plantenbak mogelijk en kan je tegen een laag tarief beroep doen op de technische dienst voor de aanleg van een geveltuintje.

Groen in de stad, het is niet alleen mooi en rustgevend, maar ook goed voor de biodiversiteit én voor onze gezondheid. Met dat idee in het achterhoofd werd dit jaar binnen de stadsdiensten de werkgroep ‘Meer groen in de stad’ opgericht. Deze werkgroep gaat op zoek naar allerlei manieren om de stad te vergroenen en te verfraaien, dit ook met de hulp van de inwoners.

Eén van die manieren om meer groen te creëren zijn geveltuintjes. De stad Tienen had al een reglement op dit vlak. Dit is nu versoepeld en uitgebreid. “Bij de aanleg van een geveltuintje worden er één of meer stoeptegels weggenomen voor het aanplanten van gevelgroen”, verduidelijkt schepen van duurzaamheid Paul De Cort.

“Hierbij moet er 1,20 meter doorgang overblijven, maar in bepaalde omstandigheden kan hier voortaan van afgeweken worden. Daarnaast mogen inwoners nu ook bakken met (klim)planten plaatsen. Op termijn zal de stad dergelijke bakken te koop aanbieden.”


“Nieuw is ook dat je voor de aanleg van een geveltuintje een beroep kan doen op de technische dienst”, vervolgt de schepen. “In dat geval hoef je zelf enkel voor potgrond en planten te zorgen, de werklieden doen de rest. Dit aan een zeer voordelig tarief. Voor een geveltuintje van maximum een halve meter breed betaalt men 50 euro, voor een tuintje van een halve tot één meter breed is dit 70 euro. Bij stadsvernieuwingsprojecten waarbij ook de voetpaden heraangelegd worden, zal proactief aan de buurtbewoners gevraagd worden of ze een geveltuintje wensen. De aanleg ervan is dan gratis.”


De richtlijnen zijn terug te vinden op www.tienen.be/straatgeveltuintje. Hier kan men ook een digitale aanvraag indienen om een geveltuintje aan te leggen. Na goedkeuring van de aanvraag door het college van burgemeester en schepenen, kan men verder aan de slag.

Wie meer info of tips wenst, is welkom bij de dienst leefmilieu in het stadhuis (tel 016 80 57 92, leefmilieu@tienen.be).
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  05-12-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Tienen

Tienen
23-01-2020

POLLEPELSTRAAT AFGESLOTENOp zaterdag 25 januari ’20 wordt de Pollepelstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Vogelzangstraat, afgesloten voor het verkeer van 17.00 tot 23.30 uur wegens een nieuwjaarsdrink.KETELMAKERSSTRAAT AFGESLOTENOp donderdag 30 januari ‘20 zal de Ketelmakersstraat t.h.v. huisnummer 10 van 12.00 tot 18.00 uur afgesloten worden voor alle verkeer voor het...


Meer info

Tienen
Tienen
23-01-2020

Pendelaars, bezoekers en inwoners kunnen al geruime tijd aan het station in Tienen een Blue-bike ontlenen. Het initiatief wordt ondersteund door de stad Tienen en draagt bij tot een meer duurzaam Tienen. Wegens groot succes, wordt het aantal deelfietsen nu uitgebreid.Je eindbestemming ligt meestal verder dan waar trein, tram of bus je brengen. Om die laatste kilometers vlot, snel en comfortabel...


Meer info

Tienen
Tienen
22-01-2020

Vandaag wordt gestart met de kap van enkele bomen in het industrieterrein Soldatenveld, en de Billekensweg. Elk van de gekapte bomen wordt gecompenseerd door de aanplanting van nieuwe, streekeigen exemplaren.13 van de 54 populieren in de bufferzone van het industrieterrein Soldatenveld aan de Zoetpandweg moeten gekapt worden omdat ze schade toebrengen aan de omliggende industriegebouwen. In de...


Meer info

Tienen
Tienen
16-01-2020

Pendelaars, bezoekers en inwoners kunnen al geruime tijd aan het station in Tienen een Blue-bike ontlenen. Het initiatief wordt ondersteund door de stad Tienen en draagt bij tot een meer duurzaam Tienen.Twee jaar jaar na de lancering van de blauwe stadsfietsen, blijkt het systeem succesvol.Daarom werd het aantal deelfietsen uitgebreid.


Meer info

TienenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het