La Financière de l'échiquier Macroscoop : Olivier de Berranger, Directeur Général Délégué en charge de la gestion d’actifs : Hoe reageren de markten op de spanningen in het Midden-Oosten?Hoe reageren de markten op de spanningen in het Midden-Oosten?

 

De relatie tussen Iran en de Verenigde Staten gaat van kwaad naar erger. Daardoor groeit de vrees voor een grootschalig conflict in een toch al instabiele regio. Die kende en kent tal van strubbelingen, van religieuze, etnische of strategische aard, maar de gerichte uitschakeling van een Iraanse generaal in Irak doet het doembeeld opduiken van een directe confrontatie tussen grootste militaire macht ter wereld en de Islamitische Republiek.

Dat het tot een openlijke clash tussen Iran en de Verenigde Staten komt, lijkt echter onwaarschijnlijk. Daarvoor zijn de krachtsverschillen te groot: na jaren van embargo's en economische sancties beschikt het Iraanse regime in vergelijking met Uncle Sam slechts over een relatief zwak en verouderd leger. Bovendien heeft Donald Trump zich uitdrukkelijk tot doel gesteld de Amerikaanse soldaten terug naar huis te halen. Trump zou trouwens alleen staan en wellicht niet op steun van de VN of de NAVO kunnen rekenen. Ook dat maakt een gewapend conflict minder waarschijnlijk. En tot slot zijn de Verenigde Staten dankzij de opkomst van schalieolie niet alleen zelfvoorzienend, maar zelfs een netto-exporteur van aardolie geworden. Het strategische, politieke en economische belang van een militair optreden lijkt dan ook beperkt.

Het lijkt dus een weinig geloofwaardig scenario, maar beide kemphanen zijn dermate onvoorspelbaar dat het niet volledig kan worden uitgesloten. Daarom staan we even stil bij de economische en financiële gevolgen van een eventueel conflict.

Het meest directe gevolg is wellicht een forse stijging van de olieprijs, gecombineerd met een groeiende vraag naar veilige activa, in de eerste plaats goud. Naar schatting een vijfde van de wereldwijde olie-export passeert langs de Straat van Hormuz. Van de Chinese import is dat zelfs 41%. Een blokkering van die zee-engte zou de inflatie bruusk aanwakkeren. Maar de schok zou ongetwijfeld minder groot zijn dan vroeger het geval zou zijn geweest. De gevolgen van een eventuele aanbodvermindering zouden namelijk getemperd worden door de flexibiliteit van de winning van schalieolie. De productie daarvan in de VS biedt een dubbel voordeel: ze kan met beperkte investeringen snel worden opgevoerd. Daarnaast kan duurdere olie op milieugebied een zegen zijn: het kan de energietransitie versnellen door hernieuwbare energie economisch aantrekkelijker te maken.

Bedrijven uit de regio, die voor het merendeel actief zijn in energie en de financiële sector, zouden op de beurs mogelijk een zware prijs betalen. Wereldwijd vormen zij echter slechts een piepkleine minderheid van de grote ondernemingen: behalve SAUDI ARAMCO, de Saoedische oliemaatschappij die enkele maanden geleden naar de beurs trok, staat geen enkel beursgenoteerd bedrijf uit de regio qua omzet in de wereldwijde top 250.

Tot slot zijn er mogelijk ook gevolgen voor het ondernemers- en consumentenvertrouwen. De grootste slachtoffers zouden dan ook de economie en de waardering van financiële activa kunnen zijn. Centrale banken en overheden zouden een schok van die omvang echter opvangen met hun arsenaal van monetaire en begrotingsmaatregelen.

De toestand lijkt weliswaar kwetsbaar, maar we moeten rationeel blijven. Dat is ook hoe de markten op de recente gebeurtenissen hebben gereageerd. De olieprijs is trouwens al teruggekeerd naar het niveau van voor de crisis.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-01-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over bizz com

Brussel
10-07-2020

De Braziliaanse real kan door coronaperikelen nog een klap krijgen – maar voor de lange termijn lonkt herstel.De Braziliaanse real is dit jaar hard afgestraft door de corona-uitbraak, een economische crisis en het optreden van de controversiële president Bolsonaro. Recent is de real weer iets in waarde gestegen, maar een tweede verkoopgolf kan op de korte termijn volgen. Valuta-expert...


Meer info

bizz com
Brussel
10-07-2020

During the last week of December 2019, Wuhan (China) was confronted with the first case of respiratory tract disease 2019 (coronavirus disease 2019, COVID-19) caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Due to the rapid outbreak of the transmission (~3.64 million positive cases and high mortality as of 5 May 2020), the world is looking for immediate and better...


Meer info

bizz com
Brussel
09-07-2020

AudioValley, een internationale specialist in digitale-audio-oplossingen voor de B2B-sector, (ISIN-code: BE0974334667 / mnemonische code: ALAVY) maakt vandaag bekend dat het de laatste schijf van de schuld aan Vivendi heeft betaald voor een bedrag van 3 miljoen euro, in het kader van de vervroegde terugbetaling van het verkoperskrediet dat werd toegekend toen het een meerderheidsbelang nam in de...


Meer info

bizz com
Brussel
09-07-2020

Style rotations, where investors switch one type of investment style for another, are nothing new. At some point during most investment cycles different styles – such as growth, quality and value – will outperform at different points as investors rotate in and out depending on their outlook.Given the degree of volatility in markets, and the extreme nature of the quality/growth...


Meer info

bizz comAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het