La Financière de l'échiquier Macroscoop : Olivier de Berranger, Directeur Général Délégué en charge de la gestion d’actifs : Hoe reageren de markten op de spanningen in het Midden-Oosten?Hoe reageren de markten op de spanningen in het Midden-Oosten?

 

De relatie tussen Iran en de Verenigde Staten gaat van kwaad naar erger. Daardoor groeit de vrees voor een grootschalig conflict in een toch al instabiele regio. Die kende en kent tal van strubbelingen, van religieuze, etnische of strategische aard, maar de gerichte uitschakeling van een Iraanse generaal in Irak doet het doembeeld opduiken van een directe confrontatie tussen grootste militaire macht ter wereld en de Islamitische Republiek.

Dat het tot een openlijke clash tussen Iran en de Verenigde Staten komt, lijkt echter onwaarschijnlijk. Daarvoor zijn de krachtsverschillen te groot: na jaren van embargo's en economische sancties beschikt het Iraanse regime in vergelijking met Uncle Sam slechts over een relatief zwak en verouderd leger. Bovendien heeft Donald Trump zich uitdrukkelijk tot doel gesteld de Amerikaanse soldaten terug naar huis te halen. Trump zou trouwens alleen staan en wellicht niet op steun van de VN of de NAVO kunnen rekenen. Ook dat maakt een gewapend conflict minder waarschijnlijk. En tot slot zijn de Verenigde Staten dankzij de opkomst van schalieolie niet alleen zelfvoorzienend, maar zelfs een netto-exporteur van aardolie geworden. Het strategische, politieke en economische belang van een militair optreden lijkt dan ook beperkt.

Het lijkt dus een weinig geloofwaardig scenario, maar beide kemphanen zijn dermate onvoorspelbaar dat het niet volledig kan worden uitgesloten. Daarom staan we even stil bij de economische en financiële gevolgen van een eventueel conflict.

Het meest directe gevolg is wellicht een forse stijging van de olieprijs, gecombineerd met een groeiende vraag naar veilige activa, in de eerste plaats goud. Naar schatting een vijfde van de wereldwijde olie-export passeert langs de Straat van Hormuz. Van de Chinese import is dat zelfs 41%. Een blokkering van die zee-engte zou de inflatie bruusk aanwakkeren. Maar de schok zou ongetwijfeld minder groot zijn dan vroeger het geval zou zijn geweest. De gevolgen van een eventuele aanbodvermindering zouden namelijk getemperd worden door de flexibiliteit van de winning van schalieolie. De productie daarvan in de VS biedt een dubbel voordeel: ze kan met beperkte investeringen snel worden opgevoerd. Daarnaast kan duurdere olie op milieugebied een zegen zijn: het kan de energietransitie versnellen door hernieuwbare energie economisch aantrekkelijker te maken.

Bedrijven uit de regio, die voor het merendeel actief zijn in energie en de financiële sector, zouden op de beurs mogelijk een zware prijs betalen. Wereldwijd vormen zij echter slechts een piepkleine minderheid van de grote ondernemingen: behalve SAUDI ARAMCO, de Saoedische oliemaatschappij die enkele maanden geleden naar de beurs trok, staat geen enkel beursgenoteerd bedrijf uit de regio qua omzet in de wereldwijde top 250.

Tot slot zijn er mogelijk ook gevolgen voor het ondernemers- en consumentenvertrouwen. De grootste slachtoffers zouden dan ook de economie en de waardering van financiële activa kunnen zijn. Centrale banken en overheden zouden een schok van die omvang echter opvangen met hun arsenaal van monetaire en begrotingsmaatregelen.

De toestand lijkt weliswaar kwetsbaar, maar we moeten rationeel blijven. Dat is ook hoe de markten op de recente gebeurtenissen hebben gereageerd. De olieprijs is trouwens al teruggekeerd naar het niveau van voor de crisis.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-01-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over bizz com

Brussel
17-01-2020

Groene obligaties hebben uiteindelijk een direct voordeel op de omgeving door positieve veranderingen teweeg te brengen. Veel ESG-fondsen beleggen in bedrijven die al aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van ESG. Maar doorhet verwarren van de absolute CO2-uitstoot van bedrijven met derichting van de verandering, zien ESG-beleggers af van de opportuniteitom verandering te bewerkstelligen...


Meer info

bizz com
Brussel
16-01-2020

Dat is het rapportcijfer dat we voor 2019 aan de financiële markten zouden kunnen geven. Na het rampzalige koersverloop van 2018 zag het afgelopen jaar er heel wat aantrekkelijker uit.Of het nu ging om Europese aandelen, Chinese aandelen, olie, bedrijfsobligaties of high-yield-obligaties, in 2018 eindigden alle activaklassen in het rood. In 2019 daarentegen zaten de meeste van diezelfde...


Meer info

bizz com
Brussel
16-01-2020

Na een tamelijk solide jaar zouden de Midden- en Oost-Europese landen hun economie aanzienlijk moeten zien vertragen. Met name de Hongaarse groei zal naar verwachting met bijna 2% * afnemen.De Duitse vertraging weegt op de economie, maar zuiver lokale factoren zijn aan het werk.Na een tamelijk solide jaar zouden de Midden- en Oost-Europese landen hun economie aanzienlijk moeten zien vertragen....


Meer info

bizz com
Brussel
16-01-2020

Alle ontwikkelingslanden hebben een ernstig onderbenutte bron: hun bevolking. Het is belangrijk dat beleggers in obligaties uit opkomende markten dat in gedachten houden.Geschreven door Mary-Therese Barton, Head of Emerging Market DebtHet ontsluiten van menselijk kapitaal is belangrijk voor het groter worden van het potentieel van opkomende economieën.Uit onze analyse blijkt dat een...


Meer info

bizz comAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het