Kasterlee stelt meerjarenplan 2020-2025 voorAlle  inwoners van Kasterlee ontvingen een brochure in de bus met de  speerpunten voor de beleidsperiode 2020-2025.

Financieel evenwicht

 “Het was een hele uitdaging om een financieel evenwicht te vinden met alle elementen die op tafel lagen”, zegt schepen voor financiën en begroting Gert Storms (CD&V). “De uitdagingen zijn niet van de minste: stijgende pensioenkosten, verhoging van de bijdragen aan politie- en brandweerzone, hoge onderhoudskosten van de gemeentelijke infrastructuur, klimaatuitdagingen, … En daarbij willen we  investeringsruimte  behouden voor de uitvoering van lopende en nieuwe projecten.”

 

3 Masterplannen

 Als een rode draad door de meerjarenplanning lopen de drie masterplannen, één voor elke deelgemeente. Het masterplan De Met in Kasterlee centrum is intussen in uitvoering, en naar verwachting wordt dit tegen de zomer van 2022 afgerond. In Lichtaart is de eerste fase van het masterplan Bloemenwijk  afgewerkt, en volgen er in deze beleidsperiode nog drie fasen. Het streefdoel is een aangename omgeving te creëren met toegankelijke voetpaden en aandacht voor groen en beleving. In Tielen ligt een zeer ambitieus plan voor. Het gemeentebestuur voert momenteel een studie uit om een herinrichting van het dorpscentrum te realiseren met een doordachte invulling voor onder meer openbare dienstverlening, vrijetijdsinfrastructuur, onderwijs, wonen en handel.

 

Investeringsprogramma

 Naast de projecten van  het bestuursakkoord van CD&V en Open VLD, werd een keuze  gemaakt uit een veelheid van voorstellen van sociale organisaties, belangengroepen, verenigingen, administratie, enzovoort. “Veel  aandacht gaat naar een systematische realisatie van het gemeentelijke mobiliteitsplan. De uitrol van fietsstraten, zones 30 en een beleid rond trage wegen zijn hiervan enkele voorbeelden,“ zegt burgemeester Ward Kennes. We werken ook verder aan de uitbouw van het gemeentelijk rioleringsnetwerk, waarbij de  beschikbare subsidies het ritme bepalen. Om tegemoet te komen aan de reductie van CO2-uitstoot leggen we zonnepanelen op openbare gebouwen.

 

Het bloeiende verenigings- en sportleven leveren een belangrijke bijdrage aan het sociale leven in onze gemeente. En dat vertaalt zich ook in het investeringsprogramma. Waar de voorbije jaren al heel wat geïnvesteerd is in sportinfrastructuur, gaan we bijkomend nog nieuwe kleedkamers bouwen aan sporthal Duineneind. Voor de culturele infrastructuur is  na OC van Kasterlee, nu OC  Lichtaart aan de beurt met een volledige renovatie. In Tielen wordt in het licht van het masterplan gedacht aan de realisatie van een nieuw en eigentijds OC in het centrum. Daarnaast blijft de regeling van de infrastructuursubsidies voor zelfbouwende verenigingen onverminderd van kracht, waarbij het gemeentebestuur driemaal 125.000 euro veil heeft voor verenigingen die zelf de handen uit de mouwen steken om een nieuw clublokaal of andere infrastructuur te bouwen.

 

Om dit alles betaalbaar te houden, en om in de toekomst hetzelfde niveau van dienstverlening te kunnen aanbieden, werden de tarieven voor het gebruik van de vrijetijdsinfrastructuur geïndexeerd. In overleg met de verenigingen wordt de verhoging stapsgewijs ingevoerd. Ook met deze verhoging blijven de gebruikstarieven overigens nog bij de goedkoopste uit onze regio. We willen in geen geval inboeten op de kwaliteit van wonen, werken en leven in onze gemeente.

 

Het volledige beleidsplan kunnen burgers raadplegen op www.kasterlee.be.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  27-01-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Kasterlee

Kasterlee
12-02-2020

In 2017 kreeg Kasterlee een nieuw toeristisch infokantoor. Bij de nieuwe inrichting werd heel sterk rekening gehouden met de beleving. Regelmatig krijgt Kasterlee nu uit heel Vlaanderen collega’s van andere toeristische infokantoren over de vloer. Iedereen wil bij ons inspiratie opdoen. De bezoekers zijn telkens weer onder de indruk van de vele belevingsmogelijkheden die werden...


Meer info

Kasterlee
Kasterlee
19-01-2020

De werken in de Pastorijstraat vlotten goed en waren deze week eerder klaar dan voorzien. Alle toegangswegen van de Markt in Kasterlee zijn dus (tijdelijk) terug in beide richtingen open. De aannemer van de nutsmaatschappijen zal de opengelegde sleuven na de overkoppelingen aanvullen met asfalt in plaats van steenslag. Dit gebeurt voor het comfort en de veiligheid van fietsers, voetgangers en...


Meer info

Kasterlee
Kasterlee
16-01-2020

Als Gezonde Gemeente werkt Kasterlee ook in 2020 verder met het thema ‘Veerkracht’. In samenwerking met ARKTOS wordt in de krokusvakantie de driedaagse workshop ‘BOUNCE’ georganiseerd. ‘BOUNCE’ is een opleiding voor mensen die zowel in hun vrije tijd als professioneel werken met jongeren. Deze opleiding werkt volgens het ‘train-de-trainer’-...


Meer info

KasterleeAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het