Aarschots fietsbeleidsplan is klaarOp donderdag 13 februari 2020 nam de Aarschotse gemeenteraad kennis van het fietsbeleidsplan van de stad. In het voorjaar van 2018 startte de stad Aarschot met de opmaak van dit plan. Daarbij betrok ze verschillende stakeholders zoals de Fietsersbond. Burgemeester Gwendolyn Rutten: “Wij hebben de ambitie om van Aarschot een fietsstad te maken. Dit fietsbeleidsplan is een werkinstrument en vormt de basis voor de uitrol van investeringen in onze fietsinfrastructuur. We voeren ook meteen uit. Zo starten we al met de aanleg van fietspaden op de Betekomsesteenweg.”


Werkgroep
Om tot een gedragen fietsbeleidsplan te komen, betrok het stadsbestuur de politie en heel wat stadsdiensten bij de opmaak van het plan, zoals de dienst mobiliteit, openbare werken, ruimtelijke ordening en de jeugddienst. Ook verschillende externe partijen zoals de Fietsersbond en een vertegenwoordiger van Tournée Pédale werkten mee aan het plan. Samen vormden ze de werkgroep die het fietsbeleidsplan vormgaf.
Ook het Vlaams Gewest, de provincie, De Lijn en vertegenwoordigers van de stedelijke middenstandsraad (MiA), de onderwijsraad en de jeugdraad werden op regelmatige basis gehoord en betrokken bij de opmaak van het plan.


Burgerparticipatie
“Naast deze overlegorganen vonden we het belangrijk om naar onze burgers te luisteren. We willen dat iedereen kan volgen”, zegt schepen van Mobiliteit Annick Geyskens. “Zo lanceerden we een oproep om verbeterpunten van het fietsbeleid online te melden via een webapplicatie. Dit resulteerde in een overzicht van lokale problemen en een duidelijk beeld van de tekortkomingen van het fietsbeleid.”


Het resultaat mag er dan ook wezen! Het fietsbeleidsplan is een werkinstrument en diende mee als basis voor de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025. Daarin trok het stadsbestuur 6,2 miljoen euro uit voor fietsinvesteringen.

Uitrol
“Intussen zijn we al van start gegaan met de uitrol van het fietsbeleidsplan”, bevestigt schepen van Mobiliteit Annick Geyskens. “Tijdens de opmaak kwam bijvoorbeeld naar voren dat enkele beperkte ingrepen de fietsveiligheid in de stationsomgeving aanzienlijk zouden verhogen. Midden 2019 voerden onze mensen deze ingrepen in eigen beheer uit.”
 

Vernieuwing fietspaden Betekomsesteenweg
Schepen van Openbare Werken Gerry Vranken: “Ook grotere aanpassingen of investeringen die opgenomen werden in het fietsbeleidsplan en het meerjarenplan, worden stapsgewijs gerealiseerd. Zo zullen we de fietspaden langs de Betekomsesteenweg nog voor de zomer vernieuwen.”

Burgemeester Gwendolyn Rutten: “Als stadsbestuur zijn we trots op dit fietsbeleidsplan en vooral op hoe het tot stand is gekomen. We willen van Aarschot een echte fietsstad maken.
We houden het niet bij een plan, maar gebruiken het als een werkinstrument bij de uitrol van fietsinvesteringen. De komende jaren investeren we voor 6,2 miljoen euro in fietsinfrastructuur. We willen ook dat iedereen kan volgen. Daarom zullen we gaandeweg blijven luisteren naar de Aarschottenaren. We beginnen onmiddellijk met de uitvoering. Zo starten we op de Betekomsesteenweg met de aanleg van nieuwe fietspaden.”
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  18-02-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Aarschot

Aarschot
25-03-2020

De stad Aarschot stelt zorgverstrekkers en hulpverleners een pasje ter beschikking waarmee ze voorrang krijgen in voedingswinkels en apotheken in Aarschot. Help jij mee levens redden?Geef voorrang aan hulpverleners en zorgpersoneel.Burgemeester Gwendolyn Rutten: “Het zorgpersoneel en de hulpverleners zijn onmisbaar, zeker nu we volop de strijd moeten aangaan met het coronavirus. Ze kloppen...


Meer info

Aarschot
Aarschot
23-03-2020

Nog net voor de coronacrisis namen leerling Nio Liekens en leerkracht Suzanne Beckers van het Stedelijk Instituut voor Technische Beroepen SIMA deel aan de wedstrijd Belgian Junior Coffee Ambassador. Ze zetten allebei een mooie resultaat neer en toonden dat koffie met passie gemaakt wordt.Vol overgave begon leerling Nio Liekens aan de cuptasting gevolgd door het atelier espresso en cappuccino....


Meer info

Aarschot
Aarschot
21-03-2020

Het coronavirus heeft ons momenteel in zijn macht. Daarom lanceerden de Talentenbank Aarschot en de dienst Welzijn afgelopen dinsdagmiddag www.aarschothelpt.be waarop Aarschottenaren aan elkaar hulp kunnen vragen of aanbieden. Na enkele dagen staat de teller al op 240 engagementen van Aarschottenaren die willen helpen. Aarschot is een warme stad, zoveel is duidelijk. Bedankt, Aarschot!Er worden...


Meer info

Aarschot
Aarschot
20-03-2020

Zolang de coronacrisis aanhoudt, moet je in de stad Aarschot niet betalen om te parkeren. Dat heeft het stadsbestuur beslist.De parkeerbeheerder stelde de betaalautomaten op donderdag 19 maart buiten werking. Sinds woensdag 18 maart voert de parkeerbeheerder ook geen controles van geparkeerde voertuigen meer uit.Burgemeester Gwendolyn Rutten: “Met deze maatregel proberen we samen met de...


Meer info

AarschotAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het