Toelichting bloedstalen treinrampNa de treinramp in Wetteren liet de onderzoeksrechter toe dat er een staalafname gebeurde bij wie dat wilde. 952 mensen lieten toen een staal afnemen. Het justitiehuis deelde onlangs schriftelijk aan alle deelnemers individueel mee dat de bloedstalen, die bewaard worden in het UZ Gent, niet langer bewaard zullen blijven. Wie zijn/haar stalen verder wil laten analyseren (of bewaren), heeft hiervoor nog de mogelijkheid tot eind februari. 

 

Het is onze bedoeling om de betrokken Wetteraars zo goed mogelijk te informeren, zodat zij een weloverwogen beslissing kunnen nemen over hun bloedstalen. Deze vraag werd ook gesteld op de gemeenteraad. We contacteerden hiervoor verscheidene keren het Justitiehuis (dienst Slachtofferonthaal) , UZ Gent en de FOD Volksgezondheid, in samenwerking met de dienst noodplanning van de gouverneur en het Nationaal Crisiscentrum. Een samenvatting van alle informatie en adviezen lees je hier:

 

Treinramp Wetteren: informatie bloedstalen

Na de treinramp in Wetteren liet de onderzoeksrechter toe dat er een staalafname gebeurde bij wie dat wilde. Bedoeling was om de rechten van de slachtoffers voor de rechtbank te beschermen, indien er in de toekomst medische schade zou zijn. 952 mensen lieten toen een staal afnemen. Justitie betaalde de afname en de bewaring van de stalen. De stalen werden heel gericht voorbehandeld en ingevroren, zodat ze zeker een jaar konden bewaard worden.

Bloedstalen worden niet meer bewaard

Het justitiehuis deelde onlangs schriftelijk aan alle deelnemers individueel mee dat de bloedstalen, die bewaard worden in het UZ Gent, niet langer bewaard zullen blijven. Wie zijn/haar stalen verder wil laten analyseren (of bewaren), heeft hiervoor nog de mogelijkheid tot eind februari. 

Mogelijkheid tot verdere analyse

Wie de stalen wil laten bewaren of analyseren, zal hier zelf de kosten voor moeten dragen. Wij geven u graag wat meer informatie mee over de stalen, zodat u een geïnformeerde beslissing kan nemen over uw eigen staal. We vroegen hiervoor informatie aan het justitiehuis (dienst Slachtofferonthaal), aan het UZ Gent en aan de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

 

 • Stalen van rokers zijn weinig bruikbaar
  In bloedstalen die tot 120 dagen na een blootstelling worden afgenomen, wat hier het geval is, kan een afbraakproduct van acrylonitril gevonden worden. Bij rokers zegt dit onderzoek weinig, aangezien roken op zich al verhoogde waarden geeft van dit afbraakproduct.

 

 • Zijn de stalen na meer dan zes jaar nog bruikbaar?
  Dat is een vraag waarop weinig antwoorden te vinden zijn, omdat het hier gaat om een zeer uitzonderlijke situatie. Vermoedelijk kan de aanwezigheid van het afbraakproduct wel nog gevonden worden omdat dit een vrij stabiele molecule is, aldus meerder experts.

   
 • Aanwezigheid acrylonitril in het bloed is geen bewijs van schadelijke gevolgen

 

Als het afbraakproduct van acrylonitril aanwezig is in het bloed, is dit nog geen bewijs van mogelijke schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Dit toont alleen aan dat er een blootstelling is geweest aan acrylonitril. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid laat weten dat de resultaten van de zogenaamde ‘biomonitoringstudie’ aangeven dat vanuit een volksgezondheidsstandpunt er geen redenen zijn om bijkomend onderzoek te doen op de stalen die afgenomen werden in het kader van de juridische procedure, aangezien deze procedure beëindigd is.

 

 • Risico negatieve gezondheidseffecten op lange termijn onbestaande

 

Experts verwachten niet dat de éénmalige blootstelling op lange termijn een effect op de gezondheid zal hebben.

 • Transporteren en bewaren van de bloedstalen is niet eenvoudig

 

Wie de stalen nog wil laten analyseren (of bewaren), kan dat doen na overleg en voorschrift door hun huisarts, maar zal hier zelf de kosten voor moeten dragen (toestemmingsformulier of informed consent is vereist). De stalen moeten onder zeer specifieke omstandigheden vervoerd en bewaard worden. Daarom worden door het bewarend lab geen stalen rechtstreeks overhandigd aan de betrokken bewoners. Het lab waar de stalen nu bewaard worden, laat weten dat het, als daar vraag naar is, de stalen gebundeld wil verzenden naar het lab waar eerder al analyses gebeurden. Daar zou dan, voor die personen die hierom vragen, kunnen onderzocht worden of het afbraakproduct aanwezig is in het staal. De analysekost bedraagt 110 euro per staal. (info van UZ Gent)

Wie de stalen nog wil  laten analyseren (of bewaren) via het klinisch lab (tegen kostprijs en ondertekenen van informed consent), kan tot eind februari contact opnemen met de dienst slachtofferonthaal van het justitiehuis in Dendermonde op 052/25.15.17.

 

Gerechtelijke procedures

Wat betreft de gerechtelijke procedures kunnen we meegeven dat er geen strafrechtelijke vervolging meer komt aangezien de treinbestuurder overleden is en hij als enige schuldige bevonden werd van de treinramp.

De gemeente Wetteren volgt samen met haar advocaat de burgerlijke procedure verder op. Van zodra er vooruitgang is in deze procedure, zullen we u informeren.
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media support

Antwerpen
+3
29-03-2020

Als teken van hoop en digitale dankbetuiging aan alle coronahelden wil ik onze lokale ondernemers en gemeenten/steden inVlaanderen oproepen om hun dankbaarheid ook op de hoofdpagina van hun eigen website kenbaar te maken. Idem zoal wij dit deden. Tegelijkertijd willen we een warme oproep starten, want zonder hun zal het leven er heel anders uitzien! ‘ Denk lokaal, steun onze horeca- en...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media support
Meer
02-03-2020

Fanfare ‘De Eendracht’ van Meer nodigt iedereen uit op haar jaarlijks lenteconcert op ZATERDAG 21 MAART 2020 OM 20.00 UUR in de refter van de lagere school, Terbeeksestraat 6 te Meer.Tijdens deze concertavond wordt onder leiding van dirigent Marleen Proost een aangenaam muzikaal programma vertolkt, waarin iedereen ongetwijfeld zijn gading zal kunnen vinden.Iedereen is van harte welkom...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media support
Torhout
29-02-2020

Op zondag 15 maart, vanaf 11.30u, organiseert het bestuur van Het Fonds Palliatieve Thuiszorg Torhout vzw., het jaarlijks Lentemaal in parochiezaal De Biekorf, Steenveldstraat 2, Torhout - wijk Driekoningen. Met ons Fonds geven we financiële steun aan mensen die, in een palliatief stadium van hun leven, thuis willen verzorgd worden. Het Fonds geeft ook financiële steun aan gezinnen die...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media support
Brussel
27-02-2020

Beveilig uw webtoepassingen. Alle gemakkelijk toegankelijke webapplicaties zijn een belangrijk doelwit voor derden, ze bieden een lucratief toegangspunt voor aanvallen tot uw waardevolle gegevens of volledige controle over uw server.Voorkomen is beter dan genezen, bescherm u tegen nieuwe en opkomende bedreigingen!Om aanvallen geen kans te bieden kunt u uw webapplicaties handmaig laten controlen,...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media supportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het