Stad Maaseik legt positieve rekeningen op tafelDoor goed bestuur heeft de stad Maaseik haar budget onder controle. Een strikte opvolging van de uitgaven en de inkomsten zorgde er onder meer voor dat de schuld verder kon worden afgebouwd.

 

De jaarrekeningen van stad, OCMW en Autonoom Gemeentebedrijf Infrastructuur Maaseik (AGBIM) sluiten af met een batig exploitatiesaldo. Het Autonoom Gemeentebedrijf Maaseik (AGBM – ondergrondse parkeergarages) is nog steeds onvoldoende rendabel om zonder inbreng van het stadsbestuur te werken.

 

Belangrijke stappen in een gezond financieel beleid

 

“Samen met Burgemeester Johan Tollenaere hebben we een aantal belangrijke stappen gezet in het financiële beleid van de stad Maaseik”, zegt Ann-Sofie Custers, schepen van financiën. “Na overleg met de RSZ in Brussel hebben we de achterstallige responsabiliseringsfacturen sedert 2017 en oplopende boetes kunnen oplossen.”

 

In december van vorig jaar hebben we na een jarenlange discussie over de omvang van de inbreng van de steden Maaseik en Bree in de nieuwbouw van het Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK) met een positieve noot kunnen afsluiten. De partijen hebben een aanvullende overeenkomst gesloten waarbij Maaseik een lange-termijnverbintenis heeft opgenomen van € 14.808.661,66 die via een jaarlijkse investeringstoelage van €493.622,06 zal uitgekeerd worden aan ZMK. Omwille van liquiditeitsproblemen bij ZMK maakte de stad Maaseik in 2019 een voorschot van € 740.000 euro over aan ZMK voor de periodes 2020 en 2021. Deze wordt verrekend met de investeringstoelage.

 

Daarnaast werden de onderhandelingen met de gemeente Dilsen-Stokkem en de firma Steengoed opgestart over de grindwinning Elerweerd, waarbij de eerste grindbelastingen voor Maaseik reeds zijn ontvangen in december 2019.

 

Ook kunnen we als Stad en OCMW, net als alle andere gemeentes, genieten van een financiële meevaller. De hogere overheden hebben besloten dat ze 50% tussenkomen in de responabliseringsfactuur van de pensioenen.

 

Ook op investeringsvlak konden we een aantal projecten verder afwerken, sommige zelfs afronden en enkele nieuwe staan al in de startblokken. Denk maar aan enkele grote wegenwerken zoals de Rotemerlaan, de Breeërweg, de Gruitroderlaan en zelfs de werken aan de Bleumerstraat, maar ook de vernieuwing van het Administratief Centrum in Maaseik en de uitbreiding van het woonwagenterrein met 16 extra standplaatsen.

 

Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast

 

Door goed bestuur, efficiënt omgaan met gemeenschapsgelden en enkele meevallers kunnen we een positieve rekening voorleggen. Er is altijd een maar. Voorzichtigheid blijft wel een sleutelwoord.

 

Er zijn nog enkele uitdagingen. Het afbouwen van de schuldgraad in onze stad blijft een prioriteit, waarbij we bijkomende aandacht moeten geven aan de balloonlening 2023. Ook hebben we nog geen duidelijkheid in een aantal juridische procedures. Maar ook voor de pensioenen van ons eigen personeel blijft de vraag van Ethias om de pensioenpot te spijzen.

 

Overigens merken we binnen het OCMW net zoals vorig jaar een stijging van de financiële steunverlening en van de leefloonbedragen.

 

Blik op de toekomst

 

Als stadsbestuur blijven we inzetten op gezonde financiën. Ook in de meerjarenplanning 2020-2025 staan enkele grote projecten binnen onze thema’s: topwoonstad – beleven - dienstverlening.

Enkele grote wegenwerken: Gruitroderlaan, Gremelsloweg fase 2, opstart onderhandelingen Weg naar As.

Enkele prestigeprojecten om Maaseik meer op de kaart te zetten zoals de poort Nationaal Park Hoge Kempen en nog zoveel meer.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  30-06-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Maaseik

Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
28-06-2020

De stad Maaseik heeft aan een kunstenares gevraagd om leuke spreuken te bedenken en om ze te tekenen op vensters van woningen en etalages in de centra van Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren.Weg uit corona-tijdOnder de noemer ‘Fleur je buurt op met een leuke spreuk’ zet de stad Maaseik deze actie deze zomer en in het najaar op touw. Door mee te doen aan deze actie kan elke inwoner of...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
28-06-2020

Maaseik heeft, als cultuurhistorische grensstad, een rijk verleden. Rijk aan historie, rijk aan cultuur. Het beleid besliste in de meerjarenplanning 2020-2026 aanzienlijk te investeren in duurzame cultuurinfrastructuur. Met de nieuwe plannen om de stedelijke bibliotheek te verhuizen naar een nieuwbouw op de site van het Cultuurcentrum Achterolmen Maaseik, dat ook een grondige renovatie zal...


Meer info

Maaseik
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
28-06-2020

Medio maart zette COVID-19 het leven van ons allemaal serieus op z’n kop. Om de massale verspreiding van dit nieuwe virus tegen te gaan, kondigde de Nationale Veiligheidsraad allerlei maatregelen af. Het openbare leven viel zo goed als stil. We kregen de raad zoveel mogelijk ‘in ons kot’ te blijven en enkel voor noodzakelijke verplaatsingen naar buiten te gaan. ‘Social...


Meer info

MaaseikAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het