Lokaal bestuur Olen neemt maatregelen om sociale en economische heropstart te bevorderenDe roep in onze samenleving om een weg te vinden uit de coronacrisis klinkt steeds luider. Via een lokaal relanceplan gaat het lokaal bestuur Olen mee op zoek naar oplossingen om economie en samenleving op een veilige manier opnieuw op te starten. Het plan is gebaseerd op vier pilaren, namelijk levenskwaliteit, economie, solidariteit en zorg.  

 

Wat zijn de belangrijkste tegemoetkomingen uit dit plan? 

 

Verdeling van de middelen van het COVID-19-noodfonds jeugd, sport en cultuur vastgelegd in reglement 

 

Via het noodfonds van de Vlaamse regering kunnen lokale besturen de sectoren jeugd, sport en cultuur bijstaan in en na de coronacrisis. Voor Olen gaat het om een eenmalige financiële injectie van 137.289,05 euro. In een nieuw reglement wordt de verdeling van dit budget vastgelegd. Zo kunnen bijvoorbeeld verenigingen die inkomstenverlies door Corona hebben opgelopen of die extra kosten moeten maken om hun activiteiten coronaproof te organiseren, een subsidie aanvragen. Een deel van het budget is gereserveerd voor voorstellen vanuit de verenigingen zelf. 

 

Consumptiebon voor kwetsbare gezinnen 

 

Tijdens de coronacrisis kwamen heel wat kwetsbare gezinnen in een financiële noodsituatie terecht. Via een consumptiebon in de vorm van een Olense cadeaucheque van 30 euro wil het lokaal bestuur hen een financieel duwtje in de rug geven. Door te kiezen voor een Olense cadeaucheque steekt het lokaal bestuur meteen ook de lokale economie een hart onder de riem. De voorwaarden en aanvraagprocedure werden vastgelegd in een reglement.  

 

Vereenvoudigde aanvraag werkingssubsidies 

 

Bevraging bij de verenigingen maakt duidelijk dat de actieve leden die de verenigingen draaiende houden ook een mentale klap kregen. Ze staan voor de uitdaging om het verenigingsleven terug op te starten met voldoende garanties voor de veiligheid van hun leden. Een brede waaier aan ondersteuning is noodzakelijk. Het beperken van de administratieve rompslomp voor de verenigingen waar mogelijk kan al wat kopzorgen wegnemen. Zo zal de aanvraag voor werkingssubsidies sterk vereenvoudigd worden voor het lopende werkjaar. 

 

Geen belastingen voor het plaatsen van terrassen 

 

Ook heel wat Olense horecaondernemers kampen door de quarantainemaatregelen met zware omzetverliezen. Om voor een deel hieraan tegemoet te komen, werd samen met hen bekeken hoe ze hun terrasruimte konden uitbreiden. Bovendien moeten horeca-uitbaters dit jaar geen belastingen betalen voor het plaatsen van terrassen op openbaar domein. Belastingen die al werden betaald, worden teruggestort.  

 

Gratis uitlenen gemeentelijk feestmateriaal 

 

Onder andere erkende verenigingen en buurtcomités kunnen tot en met 31 december gratis gemeentelijk feestmateriaal lenen. Op deze manier wil het lokaal bestuur verenigingen aanmoedigen en ondersteunen bij de heropstart van activiteiten. Deze maatregel is met terugwerkende kracht geldig vanaf 13 maart. 

 

Uitstel afbetaling renteloze leningen 

 

Verenigingen die duurzaam (ver)bouwen kunnen een renteloze lening aanvragen bij het lokaal bestuur. KFC Linda, Chiro Achter-Olen en S&R Buul maakten van dit aanbod al gebruik. Omdat de financiële impact van de coronacrisis ook voor verenigingen heel groot is, wordt de duurtijd van de renteloze leningen voor één jaar verlengd. Er moeten met andere woorden in 2020 geen aflossingen gebeuren. 

  

Geen huur voor vaste gebruikers van Teunenberg  

 

Het Vierde Oor, Rode Kruis-Olen en Vinamici Odloo hebben hun thuisbasis op domein Teunenberg. Aangezien zij hun normale werking sinds 18 maart hebben moeten onderbreken, moeten zij van maart tot en met augustus geen huur betalen.  

 

Tijdelijk geen concessievergoeding voor Olense sporthal 

 

Net als andere horecazaken moest ook de cafetaria van de Olense sporthal de deuren sluiten van 18 maart tot 8 juni. Voor deze periode moet de uitbater geen concessievergoeding betalen aan het lokaal bestuur. 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  03-09-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Olen

Olen
15-01-2021

Kwaliteitsvolle en veilige infrastructuur is belangrijk voor het verenigingsleven. Om verenigingen hierin ondersteuning te bieden, keurde de Olense gemeenteraad in december een subsidiereglement infrastructuursubsidies goed. Erkende Olense verenigingen kunnen zo voortaan steun aanvragen wanneer ze een perceel grond of een bestaande onroerende constructie kopen of wanneer ze bouwen, verbouwen of...


Meer info

Olen
Olen
28-12-2020

Nieuwjaarsrecepties zijn dit jaar geen optie. Toch wil het lokaal bestuur in Olen inzetten op verbinding. Dat is immers één van de vijf organisatiewaarden waar het bestuur op inzet. Vorige week kregen alle Olenaars een papieren kerstdecoratie in de brievenbus. Hierop kunnen zij hun nieuwjaarswens voor alle inwoners neerschrijven. Deze boodschap kunnen ze bij in de bomen van hoop...


Meer info

Olen
Olen
04-09-2020

CD&V Olen heeft Sander Verboven aangeduid als opvolger van schepen Marc T’Syen. Die laatste kondigde zo’n twee weken geleden zijn politiek afscheid aan na een carrière van 20 jaar. De combinatie werk, privé en politiek was niet langer haalbaar. Sander Verboven is een jonge twintiger die zeer actief is in het Olense jeugdwerk. Tijdens de recentste verkiezingen...


Meer info

OlenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het