Nieuw openbaar vervoerplan voor Ichtegem in de maakTijdens de gemeenteraad van 3 september 2020 gaf Ichtegem een positief advies aan het ontwerp van het nieuwe Openbaar Vervoerplan dat op tafel ligt.

“Ichtegem behoort tot de vervoerregio Oostende”, vertelt burgemeester Jan Bekaert. “Het Decreet Basisbereikbaarheid omschrijft de werking van 15 vervoerregio’s en legt hun taken vast. Op die manier creëerde de Vlaamse overheid een kader voor steden en gemeenten waarbinnen ze kunnen samenwerken aan mobiliteitsuitdagingen.”

De vervoerregioraad Oostende heeft een nieuw vervoerplan uitgewerkt voor de regio en deze gaat naar de gemeenteraden van de 9 gemeenten die lid zijn voor een advies. Zo ook Ichtegem. “Het nieuwe plan zou begin 2022 in voege gaan. De bedoeling van dit nieuwe vervoerplan is om beter in te spelen op de vraag van de gebruikers. Op plaatsen waar nu een grote vraag is, komen meer bussen. Op plaatsen waar weinig mensen de bus nemen en soms zelfs lege bussen rijden, wordt de frequentie aangepast. Zo wordt er efficiënter omgesprongen met de beschikbare middelen”, verduidelijkt Bekaert.

Het bestaande vervoerplan heeft immers enkele nadelen. Voor de schoolgaande jeugd is de verbinding van Ichtegem naar de middelbare school MMI in Kortemark een probleem net zoals de buslijn 51 van Torhout naar Oostende die slechts om het uur rijdt. De bereikbaarheid van en naar Brugge voor de inwoners van Eernegem, de bereikbaarheid van en naar Oostende voor de inwoners van Ichtegem en het ontbreken van een verbinding tussen de deelgemeenten onderling zijn hier ook enkele voorbeelden van.

“Met het nieuwe plan komen er enkele grote verbeterpunten aan voor onze inwoners”, geeft burgervader Bekaert mee. “De problematiek van het MMI in Kortemark wordt aangepakt doordat lijn 65 ontdubbeld wordt. Ook de combinatie van de buslijnen 50 en 51 met de buslijn 30 verbetert. Op beide lijnen zal je vanaf het kruispunt ‘De Engel’ om het halfuur de bus kunnen nemen naar Oostende, over Westkerke en Gistel. De buslijn 30, tussen Brugge en Oostende over Jabbeke, Westkerke en Oudenburg is eveneens voorzien op halfuurfrequentie.”

Het staat vast dat Westkerke een belangrijk regionaal overstappunt wordt. Deze gegarandeerde aansluiting zorgt ervoor dat verschillende nieuwe verbindingen mogelijk zijn zoals bijvoorbeeld Eernegem - Brugge of Ichtegem - Brugge. Ook zou de buslijn 73 (Leke - Koekelare - Ichtegem - Eernegem - Aartrijke - Brugge) een extra mogelijkheid bieden voor het woon-schoolverkeer op de spitsuren naar Brugge.

“Er verdwijnt bovendien geen enkele lijn uit Bekegem”, benadrukt Bekaert. “Naast de lijn 30 die in de onmiddellijke nabijheid van Bekegem passeert, gaat buslijn 31 (Gistel - Brugge) zes keer per dag voor het woon-schoolverkeer door Bekegem. Daarnaast zullen de inwoners van Bekegem, tijdens de daluren, ook een beroep kunnen doen op een zogenaamde flexbus die hen naar een overstappunt op het vaste busnet brengt”.

Tot slot geeft het lokaal bestuur mee dat er vanuit de vervoerregio Westhoek een buslijn voorzien wordt tussen Diksmuide en Torhout die ook Koekelare en Ichtegem bediend.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  16-09-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Ichtegem

Ichtegem
04-09-2020

Open Monumentendag is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Het monumentenfeest is in 2020 al aan zijn 32ste editie toe en kan ieder jaar rekenen op een grote belangstelling van publiek en media. Open Monumentendag gaat dit jaar door op 13 september en ook Ichtegem neemt opnieuw deel!Door de coronacrisis zet Open Monumentendag dit jaar hoofdzakelijk in op digitale ontsluiting...


Meer info

Ichtegem
Ichtegem
21-08-2020

Ichtegem heeft een hart voor de lokale handelaars! De aankoopperiode om Ichtegembonnen aan te kopen, werd verlengd tot eind augustus 2020!Nog een 10-tal dagen de tijd dus om de Ichtegemse handelaars een financieel duwtje in de rug te geven. Het lokaal bestuur van Ichtegem heeft verschillende steunmaatregelen uitgewerkt voor de lokale handelaars in het kader van de coronacrisis. Naast de...


Meer info

Ichtegem
Ichtegem
08-08-2020

Naar aanleiding van blauwalgen op de Stationsput te Eernegem heeft de burgemeester een tijdelijk vis- en captatieverbod uitgevaardigd. Op donderdag 6 augustus 2020 werd er in de Stationsput te Eernegem een sluier van vermoedelijk blauwalgen vastgesteld op het water.De VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) werd meteen op de hoogte gesteld. Deze bevestigden dat het effectief om blauwalgen gaat....


Meer info

IchtegemAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het