Archeologisch onderzoek gestart op KeerdoksiteNu de funderingswerken aan de Keerdoksite zijn afgerond, werd inmiddels gestart met het archeologisch onderzoek. Het toekomstig parkeergebouw dat hier gebouwd zal worden, bevindt zich immers op een historisch waardevolle locatie. Een archeologisch team van deskundigen zal nu ter plaatse aan de hand van opgravingen, een reconstructie maken om zo meer te weten te komen over het verleden van Mechelen. 


De Keerdoksite zal er in de toekomst helemaal anders uitzien. Zo zal een gloednieuwe stadswijk verrijzen met maar liefst 800 woningen, twee nieuwe bruggen en een toekomstgericht en multifunctioneel parkeergebouw.  Het parkeergebouw behelst de eerste fase van de totaalontwikkeling en is een samenwerking tussen de stad Mechelen en het consortium Kairos – Montreal.

Belangrijke historische waarde

Maar er is meer. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de Keerdoksite een belangrijke historische waarde heeft. Zo vonden archeologen sporen van bebouwing die uit een studie van historische kaarten gelinkt worden aan een voormalig begijnhof dat eind 13de eeuw werd gesticht en tot het einde van de 16de eeuw bleef bestaan. 

Hoewel het buiten de eigenlijke stadsmuren lag, vormde het begijnhof een kleine stad op zich: het was ommuurd, er woonden meer dan duizend begijnen, er was een grote kerk, een begraafplaats en er stonden honderden huizen met tuintjes. Ze hadden er zelfs hun eigen economie met o.a. het weven van lakens.

Unieke plek

“Het is een uiterst unieke plek waar historici en archeologen nog weinig van weten. Een team van archeologen zal nu voorzichtig de bodem afgraven op zoek naar de middeleeuwse lagen waar het oude landschap zich zal in aftekenen. Daar verwachten ze resten van de woningen, grachten, straten,… te vinden. De kerk, het centrum van het begijnhof, lag vermoedelijk iets verderop.  Het archeologisch onderzoek loopt ongeveer tot eind november”, aldus Greet Geypen, schepen van Stadsontwikkeling.

Eens de juiste lagen gevonden zijn is het een kwestie van sporen identificeren, schoonmaken, vondsten verzamelen, fotograferen,… kortom alles correct en voorzichtig documenteren om zoveel mogelijk details boven water te krijgen van dit stukje Mechelen.

Meer zien? Deze week vloog een drone over de site om de start van de archeologische werken in beeld te brengen. De video werd opgemaakt volgens het format #2800nws, dat de actualiteit in Mechelen in beeld brengt. Het filmpje is te bekijken via www.mechelen.be/opgravingenkeerdok.

Alle info over de Keerdoksite vind je op www.mechelen.be/keerdoksite. Wie op de hoogte wil blijven, kan zich via de website inschrijven op de digitale nieuwsbrief.
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  30-10-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
27-11-2020

"Kom te voet, per fiets, met het openbaar vervoer of parkeer je wagen aan de Nekker” Het natuurgebied Mechels Broek in Muizen is vandaag voor wandelaars de ideale coronawandeling tijdens het weekend. De buurt ervaart deze stijgende populariteit ook door de vele geparkeerde wagens in de Muizenhoekstraat en de straten rondom. Iedereen is welkom, maar Stad Mechelen en Natuurpunt...


Meer info

Mechelen
Mechelen
27-11-2020

Gemeenteraadslid Hamid Riffi (CD&V) bracht de problematiek van menstruatiearmoede maandag op de gemeenteraad. “In een bevraging van Caritas Vlaanderen blijkt dat 12% soms geen geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Dit gemiddelde ligt hoger dan in de ons omliggende landen”, aldus Hamid Riffi. “Tieners worden creatief in het zoeken van oplossingen als ze niet over...


Meer info

Mechelen
Mechelen
26-11-2020

De interieurrestauratie van de in Katelijnekerk werd in 2018 ingehuldigd. In de komende jaren wordt er nog verder ingezet op publiekswerking, ontsluiting, de restauratie van het kerkmeubilair, enkele schilderijen, … en het behoud en beheer van goten en daken. Nu is de expositiekast aan de beurt.Een beschilderde expositiekastDe beschilderde expositiekast van de Sint-Katelijnekerk toont drie...


Meer info

Mechelen
Mechelen
26-11-2020

Gebaseerd op het Amerikaanse Open Hiring®-model, maakt ook Stad Mechelen bedrijven op haar grondgebied warm voor het principe van een job zonder sollicitatie. Het project kreeg in Mechelen de naam ‘12work’ en gaat deze week, met de lancering van de eerste vacature, echt van start. Het is een manier om gemotiveerde werkzoekenden snel aan een vaste job te helpen, zonder sollicitatie...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het