West-Vlaanderen is kaasbastion van België70 procent van alle Belgische kaas is gemaakt in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van Kenniscentrum West, dat is gebundeld in een nieuwe editie van het economisch kwartaaltijdschrift West-Vlaanderen Werkt. West-Vlaamse kaasmakers nemen trouwens het voortouw in de expansie van speciaalkazen in ons land.

 

West-Vlaanderen boven
In 2019 werd in West-Vlaanderen 90.000 ton kaas geproduceerd, op een totaal van 130.000 over heel België. Samen produceren zestien West-Vlaamse kaasmakers 130 soorten kaas. Dat is ruim 40 procent van alle Belgische kazen.

 

De vervaardiging van kazen in ons land zit in de lift. Tussen 2005 en topjaar 2017 gaat het over een stijging van 108.000 naar 152.000 ton, een stijging van 40 procent. In 2019 was er een, mogelijks tijdelijke, terugval naar 130.000 ton. De binnenlandse kaasconsumptie volgt deze opwaartse trend echter niet. Ze stagneert al vele jaren op een niveau van circa 218.000 ton. Het segment van de speciale kazen wint, net als de speciaalbieren, wel veld. Ook het aanbod aan binnenlandse kazen en kaasmerken floreert: van 200 naar 300 in de jongste vijftien jaar.

 

Twee toppers
De tenoren achter dit kaasoffensief zijn in de eerste plaats de twee ‘belegen’ vaste waarden onder de Belgische kaasmakers: Kaasmakerij Passendale, de oudste industriële kaasmaker in ons land, en Belgomilk, de kaasdivisie van Milcobel, de grootste Belgische landbouwcoöperatie.

 

Belgomilk heeft met zijn twee sterk gerobotiseerde West-Vlaamse fabrieken in Langemark voor mozzarella en cheddar en in Moorslede voor consumentenkazen een dominante positie op de thuismarkt. Niet minder dan 63 procent van alle Belgische kaas komt uit de kaastobben van Belgomilk. Deze Belgische ‘kaasbaas’ is, samen met zusterbedrijf Dupont Cheese uit Brugge, werkgever voor ruim 660 medewerkers.

 

Nieuwe generatie
Opvallend is dat een nieuwe generatie lokale, ambachtelijke ondernemers de jongste jaren opgang en furore maakt. Ze pakken uit met originele kazen, experimenteren met ingrediënten, mikken op de korteketenafzet en scoren hoog in internationale kwaliteitswedstrijden. Trekkers in dit verhaal zijn: Flandrien uit Wervik, De Moerenaar uit Veurne, ’t Groendal uit Roeselare en Het Dischhof uit Keiem bij Diksmuide.

 

Bezoekerscentra
Deze ondernemers investeren ook doelbewust in een verhoogde zichtbaarheid, naambekendheid en klantencontact. De hedendaagse consument wil immers weten waar zijn etenswaren vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Daar spelen steeds meer jonge West-Vlaamse kaasmakers creatief op in, via de inrichting van bezoekers- en belevingscentra.

 

West-Vlaanderen Werkt weekte ook nog een primeur los. De kustprovincie krijgt er in 2021 drie professionele bezoekerscentra, in Veurne, Roeselare en Keiem, en een nieuw kaasmuseum, van De Moerenaar, bij. Deze laatste wordt dan een fikse ‘concullega’ voor het bekende kaasmuseum in Passendale, dat meer dan 80 jaar oud is en vorig jaar een grondige ‘facelift’ onderging.

 

Nieuw elan bij de kaaswinkels
West-Vlaanderen Werkt heeft ook aandacht voor de andere schakels in de economische cyclus, zoals de machtspositie van de supermarkten in het distributieluik die weegt op de klassieke kaasgroothandel. Het aantal kaasspeciaalzaken veert na moeilijke jaren wel voorzichtig terug op van 40, met 2018 als dieptepunt, naar vandaag 43. Ze doen dat met een authentiek en breed aanbod, een doorgedreven productkennis en persoonlijk contact. Daarmee is een neerwaartse trend gebroken want in West-Vlaanderen was er sinds 2008 een daling van 55 naar nog 43 kaaswinkels in 2020, een terugslag van ruim 20 procent.

 

Themanummer West-Vlaanderen Werkt
De verhoogde dynamiek binnen de (West-)Vlaamse kaassector komt uitgebreid aan bod in de nieuwe editie van het economisch tijdschrift West-Vlaanderen Werkt.

 

Praktisch – Themadossier ‘West-Vlaanderen Werkt’ over de West-Vlaamse kaassector

Gratis verkrijgbaar
- In het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eyckplein 2 in Brugge)
- Via www.west-vlaanderen.be/webshop, via provincie@west-vlaanderen.be en via 0800 20 021
- Op www.kenniswest.be/westvlaanderenwerkt
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-11-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie West Vlaanderen

Ieper
08-01-2021

De Provincie West-Vlaanderen keurt de omgevingsvergunning voor NV Aspiravi goed voor de bouw van twee windmolens in Ieper. Dat is beslist in de zitting van de West-Vlaamse deputatie van donderdag 7 januari. Aan de goedkeuring zijn enkele voorwaarden verbonden. Twee windturbinesDe aanvraag werd ingediend op 10 september 2020. Die omvat de bouw en exploitatie van twee windturbines langs de E19 ter...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Kortrijk
17-12-2020

Twaalf innovatieve onderwijsprojecten uit West-Vlaanderen ontvangen in totaal 275.525,96 euro steun van de Provincie West-Vlaanderen. Dat besliste de deputatie van de Provincie in haar zitting van donderdag 10 december. De ondersteuning past binnen de provinciale subsidiereglementen flankerend onderwijsbeleid. 54.800 euro is voorzien voor projecten in het kader van het volwassenenonderwijs en...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Oostende - Stene - Zandvoorde
17-12-2020

Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zijn klaar voor een ongewone kerstvakantie. De toeristische sector heeft zich goed voorbereid om de gasten toch een fijn vakantiegevoel te bezorgen met eindejaar. Ook nu zijn ‘welkom’, ‘veilig’ en ‘comfortabel’ de belangrijke kernwoorden.De druktebarometer op de website van de Kust brengt een overzicht van...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Knokke - Heist
16-12-2020

‘Het Zwin inspireert!’Het Zwin Natuur Park organiseert van donderdag 17 december tot en met 31 maart de gratis buitententoonstelling ‘Het Zwin inspireert’ met de winnende beelden van de gelijknamige fotowedstrijd. De beelden hangen aan het Natuur Educatief Centrum, naast het fiets- en wandelpad. De veertien winnaars worden op woensdag 16 december om 17 uur digitaal in de...


Meer info

Provincie West VlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het