Pepingen versterkt de trend naar duurdere landbouwgronden.Ondanks het feit dat de vergunningsprocedure voor de bouw van een waterzuiveringsinstallatie in de Kareelstraat nog lopende is, wil Aquafin een perceel landbouwgrond van 60 are aankopen. Gezien de kwalificatie openbaar nut van toepassing is en omdat men snel vooruit wil, betaalt men een royale vergoeding van 8 euro per m².

Verrassend besliste de gemeenteraad op 24 november  om tegelijk en aan dezelfde voorwaarden 1,20 hectare aanpalende landbouwgrond aan te kopen. Het betreft landbouwgrond die deel uitmaakt van de ruilverkaveling Bellingen.

Op papier is het de bedoeling om er een speelbos te realiseren. Of is het speelbos een sluwe verpakking om de ongelukkige inplanting van de KWZI te verbloemen?

Wij zijn voorstander om mee te werken aan de ambities van de Vlaamse Regering, om bijkomend bos aan te leggen. Zoals de landbouwverenigingen, vraagt CD&V-Pepingen om dit te realiseren via de uitbreiding van bestaande bossen en niet door in de open ruimte landbouwgronden in te nemen.

De aankoop van de grond en realisatie van het bos hebben vandaag nog géén enkele zekerheid om in aanmerking te komen voor Vlaamse subsidies.

Men wil een bos inplanten in een ruilverkavelde kouter. Tevens dreigt men de drainage ,destijds door belastingsgeld uit Vlaanderen aangelegd, van de hele kouter te vernietigen door het laagst gelegen deel tegen de beek te gaan beplanten.

Als oppositie vinden we dit een foute investering. Volgens het gespecialiseerde vakblad Landbouwleven van 6 augustus bedroeg de gemiddelde prijs van landbouwgrond in Vlaams Brabant in 2019 per hectare 42.482 euro. Pepingen betaalt bijna het dubbele en draagt aldus bij tot het onbetaalbaar maken van de prijzen van landbouwgronden voor onze boeren. Als landbouwgemeente lijkt deze beslissing toch niet zo landbouw-minded te zijn.

Tenslotte werd omtrent deze belangrijk beslissing geen advies gevraagd aan de adviesraden, noch overleg gepleegd met de natuur- of landbouwverenigingen.

Wij zouden onze middelen liever inzetten voor fietspaden, verkeersveiligheid of voor een waardige kinderopvang.

 

Berichtgever: petervancutsem.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  29-11-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Pittem
21-01-2021

De Gentse onderzoeks- en innovatiehub imec investeert in 2021 een bedrag van 50.000 euro in Prixo, de digitale planningstool voor bedrijven en kmo's/mkb's in België en Nederland. De investering gebeurt in het kader van imec.istart, een acceleratieprogramma van imec waarbij ze drie keer per jaar startups selecteren om te steunen in hun groei. Prixo won de open call van imec in het...


Meer info

PRpress
Zonder gemeente
21-01-2021

Tienduizenden eigenaars van zonnepanelen voelen zich bekocht. De Vlaamse overheid heeft op 26 april 2019 een wijziging van het Energiedecreet afgekondigd en daarover ook heel actief in de media gecommuniceerd. De boodschap was duidelijk: wie voor 31 december 2020 zou investeren in zonnepanelen zou kunnen genieten van het voordeel van de (digitale) terugdraaiende teller.Zoals iedereen wel weet...


Meer info

PRpress
Zonder gemeente
21-01-2021

4 januari 2021 is een belangrijke mijlpaal in de concretisering van CCB’s visie op het bouwen aan een duurzame, veilige, bestendige en comfortabele toekomst: de cementfabriek in Gaurain-Ramecroix heeft namelijk het zilveren certificaat van de Concrete Sustainability Council (CSC) behaald. Deze erkenning is een bewijs van het verantwoordelijke en toekomstgerichte engagement van de CCB-teams...


Meer info

PRpress
Maldegem
21-01-2021

Oud ontmoet nieuw op Zuid58Een unieke plek om te wonen en te ondernemen tegenover het historische stoomstation. Dat zijn de plannen voor het nieuwbouwproject Zuid58 van projectontwikkelaar Steenoven uit Roeselare. De appartementen en handelsruimtes gaan vanaf vandaag in verkoop en zullen opgeleverd worden eind 2023. Projectontwikkelaar Steenoven stelt trots Zuid58 voor: een nieuwbouwproject in...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het