Provincie West-Vlaanderen keurt vergunning Aspiravi voor bouw windmolens in Ieper onder voorwaarden goedDe Provincie West-Vlaanderen keurt de omgevingsvergunning voor NV Aspiravi goed voor de bouw van twee windmolens in Ieper. Dat is beslist in de zitting van de West-Vlaamse deputatie van donderdag 7 januari. Aan de goedkeuring zijn enkele voorwaarden verbonden.

 

Twee windturbines

De aanvraag werd ingediend op 10 september 2020. Die omvat de bouw en exploitatie van twee windturbines langs de E19 ter hoogte van de Verlorenhoekstraat. Het gaat om turbines met een productiecapaciteit van 6,6 MW.

 

Adviezen

De Provinciale Omgevingsvergunningscommissie gaf unaniem een gunstig advies. Alle andere adviesorganen gaven vooraf ook een (voorwaardelijk) gunstig advies. De Provincie volgt de gunstige adviezen.

 

Zowel in Ieper als buurgemeente Zonnebeke liep een openbaar onderzoek van 23 september tot en met 22 oktober 2020. Honderden bezwaren werden ingediend, onder meer in verband met bezorgdheden over het uitzicht van het cultuurhistorisch landschap en geluid en slagschaduw. De stad Ieper en de gemeente Zonnebeke gaven een ongunstig advies.

 

Vergunning mits voorwaarden

De deputatie en de Omgevingsvergunningscommissie menen dat, mits het respecteren van de normen zoals omschreven in Vlarem II (Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning) er voldoende garanties zijn dat de hinder van deze windmolens onder controle is, zoals: maximum acht uur slagschaduw op jaarbasis in combinatie en cumulatief met maximum een half uur slagschaduw per dag. Ook de geluidsnormen liggen vast en ook kunnen altijd gecontroleerd worden.

De deputatie toont begrip voor de bezwaren van de omwonenden, maar de dichtste woningen bevinden zich op ruim 300 meter.

 

Aanknopingspunten

Landschappelijk oordelen de deputatie en de commissie dat de impact van de voorziene locatie aanvaardbaar is, rekening houdend met de ruimtelijke context. Ruimtelijk en landschappelijk sluiten de windmolens aan op een aantal andere aanknopingspunten zoals vereist binnen het Vlaamse kader. Die zijn: de A19, de bestaande hoogspanningslijn, de bedrijventerreinen en de reeds bestaande windturbines langs de Noorderring. De locatie is bovendien windrijk en de turbines zijn vlot aansluitbaar op het stroomnet en bereikbaar.

 

Er is bestaat geen mogelijkheid om windmolens te vergunnen zonder impact op de omgeving, maar er moet ook een evenwichtige afweging gemaakt worden ten aanzien van de legitieme en heel actuele doelstelling naar realisatie van hernieuwbare energie, ook in West-Vlaanderen, in het licht van klimaatdoelstellingen. Dit gebeurt hier binnen een reglementair kader.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  08-01-2021

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie West Vlaanderen

Brugge
26-02-2021

De Provincie West-Vlaanderen kent een omgevingsvergunning toe aan de NV Top-Mix in Dudzele (Brugge). Die dient voor de bouw van een nieuwe installatie voor het verwerken van bouw- en sloopafval en een tussentijdse opslagruimte voor uitgegraven bodemmaterialen. Dat is beslist door de deputatie in haar zitting van donderdag 25 februari 2021.VoorwaardenDe Provincie keurt de aanvraag goed onder...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Knokke - Heist
25-02-2021

Provinciale attracties en bezoekerscentra scoren goed ondanks coronajaar De provinciale attracties en bezoekerscentra hebben er ondanks de coronapandemie en de bijkomende maatregelen een goed jaar op zitten. Meer zelfs, de cijfers geven aan dat bezoekers gretig gebruik maakten van de dagen dat ze open waren, met veel volgeboekte dagen en periodes die recordcijfers opleverden tot gevolg. Zwin...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Brugge
10-02-2021

Bij deze tiende jubileumeditie van de groepsaankoop groene stroom en gas werden nu al 75.000 voorinschrijvingen geregistreerd. 72.000 gezinnen en 3.000 ondernemingen schreven gratis en vrijblijvend in. Nooit eerder waren er zoveel vrijblijvende inschrijvingen bij de start van de veiling. Het aantal (voor)inschrijvingen ligt ruim 17 procent (of 11.000 inschrijvingen) hoger dan bij de veiling van...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Knokke - Heist
08-02-2021

Tijdens de krokusvakantie, van zaterdag 13 tot en met zondag 21 februari, is er in het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) een extra aanbod voorzien voor groot en klein.Hierbij wordt rekening gehouden met alle geldende coronamaatregelen. Vooraf reserveren via de website is verplicht.Ooievaar op vrijersvoetenHet Zwin Natuur Park neemt tijdens de krokusvakantie deel aan ‘Krokuskriebels’,...


Meer info

Provincie West VlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het