Vilvoorde en Machelen helpen inburgeraars bij uitbouw sociaal netwerkBeide besturen werden geselecteerd om in een proeftuin inburgeraars te ondersteunen bij het versterken van hun sociaal netwerk.

 

In 2022 voegt de Vlaamse overheid een vierde pijler toe aan het inburgeringstraject: sociale netwerking en participatie. Tot nu toe zijn het er drie: Nederlands, maatschappelijke oriëntatie en trajectbegeleiding (naar werk, verdere studies etc.). De lokale besturen zijn aangeduid om deze pijler te organiseren.

 

Om deze vernieuwing voor te bereiden, lanceerde de Vlaamse overheid samen met het Europees fonds voor Asiel, Migratie en Integratie een projectoproep voor lokale besturen. Vilvoorde en Machelen sloegen de handen in elkaar, en werden als één van de 26 projecten geselecteerd om een proeftuin te starten. Hierdoor wordt ongeveer de helft van de kosten voor deze voorbereidingen gesubsidieerd.

In de proeftuin zullen minstens 15 nieuwe Vilvoordenaren en 15 Machelaars 40 uur (of langer) deelnemen aan een traject waarin zij een sociaal netwerk kunnen uitbouwen. Dat traject zal afgestemd zijn op de behoeften van de inburgeraar. Ook zal het rekening houden met de noden van andere betrokken partijen zoals het Agentschap Integratie en Inburgering, de lokale besturen, de aanbodverstrekkers en de ontvangende samenleving. Zij zullen dan ook nauw betrokken worden. Het kan onder andere gaan om een buddy, vrijwilligerswerk of een kennismaking in een bedrijf. De ontvangende samenleving zal gestimuleerd worden om inburgeraars de kans te geven om een netwerk op te bouwen.           
 

Hiermee werken beide lokale besturen mee aan de opmaak van richtlijnen, een draaiboek en ondersteuningsmateriaal die in heel Vlaanderen zullen worden gebruikt. Of de vierde pijler verplicht wordt, en zo ja, voor wie, is nog niet beslist. De proefprojecten starten op 1 januari 2021 en lopen tot en met juni 2022.  

 

Fatima Lamarti, Schepen van gelijke kansen: “Vilvoorde is een superdiverse stad die heel wat nieuwkomers – inburgeraars telt. De stad wil er alles aan doen om deze mensen kansen te bieden om zich thuis te voelen en zich te ontplooien in onze stad. Elkaar ontmoeten over verschillen heen tijdens werk, vrijetijd, onderwijs…is daarbij een cruciale factor.”

 

Magda Geeroms, Schepen van integratie: “Machelen-Diegem telt eveneens veel diverse gemeenschappen, waaronder zich nieuwkomers – inburgeraars bevinden. Als gemeente zijn wij dan terecht fier dat wij met dit project nieuwe horizonten mogen verkennen. Wij staan voor een respectvolle en warme gemeente waarbij wij eenieder de nodige kansen willen aanbieden en geven.”

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-01-2021

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Machelen

Machelen
29-01-2021

“Onbegrijpelijk en contraproductief”. Dat zijn de eerste woorden van Steve Claeys, schepen van Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit van de gemeente Machelen, als reactie op de recente persberichten en bezwaarschriften die op het laatste nippertje nog zijn ingediend tegen het Broeklin project. “Van sommige partijen hadden we niets anders verwacht, het is namelijk hun hobby om voor...


Meer info

Machelen
Machelen
14-01-2021

Woonzorgcentrum Parkhof start eind januari met vaccineren. Binnen de eerstelijnszone Bravio komen twee vaccinatiecentra. Inwoners van Machelen-Diegem zullen uitgenodigd worden om hun vaccin te laten plaatsen in CC Bolwerk in Vilvoorde. De gemeente Machelen doet er alles aan om zoveel mogelijk inwoners snel, veilig en comfortabel te vaccineren. Als minimum 70% van de mensen zich laat inenten, komt...


Meer info

Machelen
Machelen
06-01-2021

Na de persberichten van de voorbije weken, waarbij mevrouw Karina Rombauts expliciet stelde het burgemeestersambt niet op te nemen en ook haar ontslag te geven als schepen, heeft de gemeenteraad van vanavond beslist om het opengevallen mandaat van schepen niet in te vullen.Dat betekent dat de bestuursploeg van Machelen-Diegem verder werkt, met één schepen minder, onder leiding van...


Meer info

MachelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het