Joekelbos is het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van het landHet Joekelbos in Oudsbergen werd recent helemaal vernieuwd en is met zijn 12 hectare het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos* van het land.

Het bos ligt in het natuurgebied Duinengordel, dat in 2020 onderdeel wordt van het Nationaal Park Hoge Kempen. Op 6 oktober wordt het bos geopend voor het grote publiek tijdens Bosplezier, een actieve namiddag voor kinderen. Dankzij de ligging aan het fietsroutenetwerk wil het Joekelbos gezinnen met kinderen, scholen, jeugdverenigingen en personen met beperkte mobiliteit aantrekken.


Allround speelbos
De combinatie van avontuurlijk spelen, de unieke infrastructuur en de praktische inrichting maakt het Joekelbos uniek. Er zijn tien spelelementen, waarvan de twee waterspeelplekken het meest in het oog springen. Bezoekers wandelen langs een route met negen uit hout gesneden dieren die verstopt zijn in het bos. De kinderen leven zich uit op een stelten- en klimparcours en de jeugdbewegingen kunnen naar hartenlust kampen bouwen en spelletjes spelen op drie hectare van het bos. Als kers op de taart kan je zandkastelen bouwen tot je erbij neervalt op de blootgelegde zandduin.


Het Joekelbos heeft zowel een verhard als een halfverhard pad. Dankzij het verharde pad is het bos ook toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.
Het bos biedt bovendien ook een educatieve meerwaarde. Er zijn namelijk heel wat mogelijkheden om er les te geven in de open lucht. Vlakbij de ingang ligt een houten amfitheater, de zitarena. Nabij de duin vind je een tafel van maar liefst 9 meter lang, waar je een hele klas aan kan zetten. Duikt er plots een bui op? Dan kan je terecht in twee schuilhutten. Is de nood het hoogst? Dan is er het bostoilet.


Water en zand
Op de plek waar vandaag Sentower Park staat, lag ooit het Jeugdparadijs, een speeltuin met zwembad en camping. Dankzij het Joekelbos komt de geest van destijds terug naar boven: een avontuurlijke speelplek waar kinderen kunnen ravotten, vuil mogen worden en avonturen kunnen beleven. Dankzij het Joekelbos is er voor Duinengordel een nieuw tijdperk aangebroken. Eindelijk is er het aanbod waar kinderen van dromen: de duin in combinatie met de waterpomp zorgen voor zand en water. Iets waar de Oudsberg, als hoogste landduin van het land, jaloers op is.


Prijskaartje
De herinrichting van het Joekelbos kost 165.000 euro. Via het programma Platteland Plus heeft de Provincie Limburg met de steun van Vlaanderen een subsidie uitgereikt voor 55 procent van dit bedrag. Het gemeentebestuur van Oudsbergen neemt 36 procent voor haar rekening. De overige 9 procent komt van de Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs. De Foundation gaf de leerlingen houtbewerking van de school Mosa-RT uit Maaseik de kans om een lange tafel, een zitarena en een schuilhut te realiseren. Dankzij deze samenwerking kunnen de bezoekers van Center Parcs Erperheide in Peer ook een leuke dag beleven in het Joekelbos.


Bosplezier
De opening van het Joekelbos valt samen met Bosplezier, een avontuurlijke activiteitennamiddag voor kinderen en hun (groot)ouders. Op deze vierde editie kan je van 14 tot 17 uur vettige spellekes spelen, leren sjorren, pijl en boog en katapult schieten, op kriebelbeestjessafari of op stap met de boswachter. Om 17 uur worden enkele genezen dieren uit het Natuurhulpcentrum vlakbij het bos vrij gelaten. Alles is gratis en instappen kan op elk moment.

 

Praktisch
• Speeltuinstraat, 3660 Oudsbergen
• Het Joekelbos ligt tussen #526 en #527 van het fietsroutenetwerk
• Het Joekelbos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang
• Bosplezier vindt plaats op zondag 6 oktober van 14 tot 17 uur. Toegang is gratis. Speelkleren zijn verplicht.


Het Joekelbos in cijfers
• een speelbos van 12 hectare
• 10 spelelementen
• een lange tafel van 9 m
• een halfverhard pad van 750 m
• het halfverhard en het onverhard pad zijn samen 1,8 km lang
• 2 fietsenstallingen voor telkens 30 fietsen (bij de ingang en bij de duin)
• een subsidie van 91.790,73 euro via Provincie Limburg, Vlaanderen en de Europese Unie
• een budget van 60.000 euro via gemeente Oudsbergen
• een budget van 14.976 euro via Corporate Foundation Group Pierre & Vacances-Center Parcs
* Een speelbos is een door Natuur en Bos bepaalde zone die bestemd is voor spel door jongeren onder de achttien jaar en hun begeleiders of door het jeugdwerk. In tegenstelling tot andere zones in de natuur mag je in deze zone de paden verlaten.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  05-10-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Oudsbergen

Oudsbergen
22-10-2019

Het Natuurhulpcentrum zal niet enkel de oude technische dienst overkopen, maar ook de nabijgelegen volkstuintjes. Het gemeentebestuur kan tot 1 september 2021 het huidige gebouw naast het Natuurhulpcentrum blijven gebruiken. Dan moet de nieuwbouw op het industrieterrein klaar zijn.“Het Natuurhulpcentrum zoekt ruimte om uit te breiden. Al in 2017 hadden we een overeenkomst met hen voor de...


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
22-10-2019

In de Valkstraat (vroeger: Dwarsstraat) wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. Nadien wordt ook het wegdek vernieuwd.“De kosten voor de werken worden op zo’n 574.000 euro geraamd, waarvan het gemeentebestuur net geen 139.000 euro zal betalen”, zegt Marco Goossens, schepen van Openbare Werken. “Fluvius neemt het resterende bedrag voor z’n rekening en zal...


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
22-10-2019

Enkele toekomstige straten in Oudsbergen moeten nog een naam krijgen. Daarvoor werd advies gevraagd aan de heemkringen en de cultuurraad.In de KMO-zone Klein-Heide in Meeuwen worden de straten ‘Kolisstraat’ en ‘Sompenstraat’ verlengd en worden die straatnamen ook voor het nieuwe gedeelte voorgesteld. ‘Braambesstraat’ wordt voorgesteld als naam voor de...


Meer info

Oudsbergen
Oudsbergen
22-10-2019

Oudsbergen zet volop in op digitale dienstverlening en wil volgend jaar een nieuwe website lanceren. Het bestek daarvoor werd gisteren door de gemeenteraad goedgekeurd. De kosten worden geraamd op 40.000 euro.“Oudsbergen is een gemeente van meer dan 23.000 inwoners met hoge ambities op het vlak van digitale dienstverlening”, zegt Hanne Schrooten, schepen van communicatie en...


Meer info

OudsbergenAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het