Wandelaars, fietsers en ruitersWandelen

De talrijke natuurreservaten in Zonhoven en de aangrenzende gemeenten vormen de groengordel De Wijers: een droomgebied voor wandelaars en natuurliefhebbers. Om de wandelaars wegwijs te maken, zijn er diverse wandelroutes uitgestippeld, bewegwijzerd en op kaart gezet.

Deze wandelkaarten zijn te verkrijgen voor € 2,50 per kaart in het UiTpunt Zonhoven:

  • De Teut: 4 bewegwijzerde wandelingen van 1,8 - 3,7 - 4,3 en 5,8 km. Startplaatsen: Hengelhoefseweg 9 en Donderslagseweg.
  • Platwijers/Wijvenheide: 5 bewegwijzerde wandelingen van 3 - 5,2 - 9 - 10 en 12,6 km. Startplaatsen: Zwanenstraat 105 (Zonhoven) en Slangbeekweg (Hasselt).
  • Lange afstandswandeling De Wijers: 76 km (of drie stukken van 24 - 24 en 22,5 km).

Natuurwandeling rond de Holsteen 

Voor mensen die slecht ter been zijn of met een rolstoel op pad gaan, is de natuurwandeling rond de Holsteen heel geschikt. In het UiTpunt is een brochure verkrijgbaar met twee wandelingen. De eerste volgt het rendierjagerspad van 1,8 km en de tweede is specifiek voor rolstoelgebruikers (vlak terrein en geasfalteerd).

Themawandelingen

De belangrijkste toeristische troef van Zonhoven is het rijk gevarieerde groen. Om dit nog meer in de kijker te zetten, organiseert Toerisme Zonhoven jaarlijks elke maand een gratis geleide wandeling. Sinds 2008 kreeg Toerisme Zonhoven hiervoor medewerking van Limburgs Landschap vzw en Natuurpunt Hasselt-Zonhoven.

Cultuurhistorische dorpswandeling

In het centrum van Zonhoven kun je een 4 km lange wandeling maken die je laat kennismaken met de geschiedenis van Zonhoven. De route is niet bewegwijzerd maar in het UiTpunt kun je gratis een routebeschrijving krijgen.

Download gratis de cultuurhistorische dorpswandeling en bijhorend plan (onderaan deze pagina).


Fietsen

Schansenroute Zonhoven

De Schansenroute is een klassieke kerktorenroute, waarin het begin en einde van de route op dezelfde plaats liggen (meestal aan de kerk in het centrum). In tegenstelling tot het fietsroutenetwerk staat hier niet de natuur, maar de cultuur centraal. De Schansenroute gidst je langs de oorspronkelijke vestigingsplaatsen van 4 schansen, primitieve Middeleeuwse verdedigingsplaatsen en talrijke andere bezienswaardigheden uit het rijke verleden van Zonhoven. Zo maak je kennis met de geschiedenis van onze gemeente.
De routebeschrijving met het routeplan is gratis.

Fietstocht Schansenroute (45 km) 

Fietsroutenetwerk Limburg

Stel zelf je fietsmenu samen dankzij het knooppuntensysteem en geniet van eindeloos fietsplezier met vele autovrije trajecten onderweg. 
Stop tussendoor in een van de vele fietscafés. 
Hotels en gastenkamers bieden interessante fietsarrangementen voor weekend en midweek. 
Via de themaroute 'land van 1001 vijvers', kom je langs de mooiste plekjes in De Wijers.

Bekijk hier de fietskaart 'De tour van Limburg' online of koop er eentje in het UiTpunt. 

Uniek mountainbikeroutenetwerk

De gemeente Zonhoven creëerde een nieuwe mountainbikeroute, de ’Heideroute‘, die een verbinding kreeg met de bestaande permanente routes ’De Hoge Kempen‘ in Genk en de ’Meylandtroute‘ in Heusden-Zolder. Ook de gemeente Houthalen-Helchteren, vanuit het verblijfscentrum De Bosberg (Kelchterhoef), werd toegevoegd aan het traject. De route is permanent bewegwijzerd en van start- en connectieborden voorzien.

De Heideroute bevat een grote (15,6 km) en een kleine (10,5 km) lus en een aantal verbindingsstukken. De totale lengte bedraagt ongeveer 36 km.
De Meylandtroute van Heusden-Zolder heeft een traject van om en bij de 43 km en de route De Hoge Kempen van Genk meet ongeveer 53 km.
Samen met de verschillende inrijtrajecten is er voor 136 km aan mountainbikepaden uitgestippeld.

In totaal zijn er 5 startplaatsen, waarvan 4 in Zonhoven: aan de Basvelden, de Evenementenhal, de sportvelden Halveweg en aan camping Holsteenbron. Ook in Houthalen-Helchteren is er een startplaats, aan Kelchterhoef ter hoogte van De Bosberg.

De kaart kost 4 euro en is te koop in het UiTpunt Zonhoven.

Ruiters en menroutenetwerk

De gemeente beschikt ook over een uitgebreid menroutenetwerk waarlangs je de natuurpracht van de gemeente kan ontdekken. Meer info hierover krijg je in het UiTpunt.

Downloads
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  23-03-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Zonhoven

Zonhoven
15-10-2020

Zo wordt de markt makkelijker bereikbaar. Vooral voor de oudere bezoekers is dit goed nieuws. De derde ingang bevindt zich tussen de bib en het politiekantoor.De Nationale Veiligheidsraad heeft bepaalde maatregelen vastgelegd om de veiligheid van jezelf en de marktkramers te garanderen. Er wordt toezicht gehouden op het naleven van deze maatregelen.Ontsmet je handen bij de in- en uitgang van de...


Meer info

Zonhoven
Zonhoven
>>
14-10-2020

Sinds 1 oktober 2020 moeten automobilisten een reddingsstrook vormen als ze in een file belanden. Dat is verplicht op autosnelwegen, ringwegen en bepaalde gewestwegen met meerdere rijstroken per rijrichting. De reddingsstrook zorgt voor een veilige doorgang.Wat is een reddingsstrook?Dit is een vrije ruimte op de weg die ervoor zorgt dat de hulpdiensten niet in de file moeten staan.Bij sterk...


Meer info

Zonhoven
Zonhoven
30-09-2020

Vanaf 26 september is het dragen van een mondmasker door bezoekers en parkwachters niet langer verplicht in de recyclageparken van Limburg.net. Dit is beslist in navolging van de richtlijnen van de federale crisiscel.Het dragen van een mondmasker in openlucht is immers enkel noodzakelijk als je de afstand van 1,5 meter niet kan respecteren.Hoewel de mondmaskerplicht in de recyclageparken vervalt,...


Meer info

Zonhoven
Zonhoven
18-09-2020

Grabbelpas herftsvakantieMaak je keuze uit het aanbod en schrijf je snel in! KleutersportkampVia een doorschuifsysteem krijgen de kleuters tijdens deze dagen verschillende spel- en sportvarianten aangeboden. Dit gaat van balspelen, een klim- en klauterparcours, tot tikspelen…Wanneer? 4-5-6 november van 9 tot 12 uurWaar? sporthal TerdonkPrijs? 22,5 euroVoor wie? kinderen van 3 tot 6...


Meer info

ZonhovenAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het