Tips voor minder afval thuisAfval is slecht voor het milieu en onze gezondheid. Ieder kan op zijn manier helpen om de afvalberg te verkleinen. 8 tips om bij u thuis minder weg te gooien.

 

Begin met kleine stapjes naar minder afval thuis. Als iedereen dat doet, maakt dat een groot verschil. Laat u inspireren door onze tips en kies uit wat voor u haalbaar is.

 1. Kies voor etenswaren zonder dubbele laag verpakking en plastic. De markt en de lokale kruidenier geven het goede voorbeeld. Koopt u appelen in een plastic schaaltje met een folie er rond? Los fruit is even goed.
   
 2. Zeg ‘nee’ tegen plastic winkelzakjes. Neem enkele katoenen tasjes mee naar de winkel en stop daar uw fruit en groenten in.
   
 3. Koop een leuke brooddoos en drinkbus voor de lunch. Zo vermijdt u jaarlijks heel wat folie, flesjes en blikjes.
   
 4. We gooien met zijn allen veel te veel eten weg. Voorkom verspilling door een boodschappenlijstje te maken. Koop niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum. Vries brood in, in kleine porties. 
   
 5. Een scheve wortel of een ‘krom’kommer gooit u niet weg. In soep kan u restjes kwijt, ook het loof van worteltjes of radijzen. Van groenteschillen trekt u lekkere bouillon.
   
 6. Glas is ideaal om voeding in vers te houden. Een restje van het avondmaal bewaart goed in een bokaal. En het kan zo mee naar het werk de volgende dag. Limonade is veel lekkerder zonder plastic wegwerpfles. Doe in een glazen fles: kraantjeswater, citroen, beetje honing en gember… hopla… lekker zonder afval.
   
 7. Meubelen, speelgoed, kleren of elektronica nodig? Overweeg om het tweedehands te kopen. Neem een kijkje op rommelmarkten of in kringloopwinkels.
   
 8. Kleef een sticker met ‘geen reclamedrukwerk’ op uw brievenbus. U verkrijgt die gratis in de stadsloketten en in het EcoHuis.

Minder afvalmagazine in uw brievenbus

Elke Antwerpenaar krijgt tussen 12 november en half december de afvalkalender 2019 in de bus, inclusief een magazine met tips voor minder afval.

 

Meer info

www.antwerpen.be/minderafval

Bekijk dit filmpje voor nog meer tips

Stadsreporter Aida gaat op bezoek bij Rekub en krijgt tips om minder voedsel te verspillen.
 
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-11-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je een tip of een truk plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
>>
20-02-2020

De expo Antwerpse Handjes in de kathedraal dompelt je onder in de zoete geschiedenis van de stad met prachtige illustraties. Tijdens de Chocolate Week geniet je van een proeverroute in de stad langs de beste chocolatiers. Reporter Annelies kreeg al een voorproefje! Meer info Expo Antwerpse Handjes Nog t.e.m. 31/3Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Handschoenmarkt, AntwerpenStandaardprijs: 8 euro |...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
20-02-2020

In het Felixatelier op het gelijkvloers van het FelixArchief opent vandaag de kleine maar bijzondere expo ‘Onder de Leien. Een gracht vol schatten.’ Deze expo toont de vondsten van de archeologische opgravingen aan de Kipdorpsite in Antwerpen. Deze konden al op veel belangstelling rekenen tijdens de succesvolle publieksdagen op de site zelf. De expo brengt daarnaast ook het verhaal...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
18-02-2020

Wist u dat… bijna heel Antwerpen (inclusief de districten) een zone 30 is? Enkel op de grote verkeersassen mag nog sneller worden gereden. Ook u kan die boodschap mee helpen verspreiden. Haal of download uw gratis affiche en hang die aan uw raam. Antwerpen is de eerste stad in Vlaanderen waar in elke woonwijk zone 30 geldt. Benieuwd waar de zones 30 precies liggen? Bekijk ze op de...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
18-02-2020

Vandaag werd de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van Sportoase Groot Schijn aan de Ruggeveldlaan in Deurne. Het nieuwe sportcentrum bevat meerdere zwembaden, twee ijsbanen en een fitness. Het gebouw wordt een nieuwe landmark in Park Groot Schijn. De opening is voorzien in het najaar van 2021. “Er wordt al heel lang gesproken over dit sportcentrum en nu steken we de spade in...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het