Tips voor minder afval thuisAfval is slecht voor het milieu en onze gezondheid. Ieder kan op zijn manier helpen om de afvalberg te verkleinen. 8 tips om bij u thuis minder weg te gooien.

 

Begin met kleine stapjes naar minder afval thuis. Als iedereen dat doet, maakt dat een groot verschil. Laat u inspireren door onze tips en kies uit wat voor u haalbaar is.

 1. Kies voor etenswaren zonder dubbele laag verpakking en plastic. De markt en de lokale kruidenier geven het goede voorbeeld. Koopt u appelen in een plastic schaaltje met een folie er rond? Los fruit is even goed.
   
 2. Zeg ‘nee’ tegen plastic winkelzakjes. Neem enkele katoenen tasjes mee naar de winkel en stop daar uw fruit en groenten in.
   
 3. Koop een leuke brooddoos en drinkbus voor de lunch. Zo vermijdt u jaarlijks heel wat folie, flesjes en blikjes.
   
 4. We gooien met zijn allen veel te veel eten weg. Voorkom verspilling door een boodschappenlijstje te maken. Koop niet meer dan nodig is en let op de houdbaarheidsdatum. Vries brood in, in kleine porties. 
   
 5. Een scheve wortel of een ‘krom’kommer gooit u niet weg. In soep kan u restjes kwijt, ook het loof van worteltjes of radijzen. Van groenteschillen trekt u lekkere bouillon.
   
 6. Glas is ideaal om voeding in vers te houden. Een restje van het avondmaal bewaart goed in een bokaal. En het kan zo mee naar het werk de volgende dag. Limonade is veel lekkerder zonder plastic wegwerpfles. Doe in een glazen fles: kraantjeswater, citroen, beetje honing en gember… hopla… lekker zonder afval.
   
 7. Meubelen, speelgoed, kleren of elektronica nodig? Overweeg om het tweedehands te kopen. Neem een kijkje op rommelmarkten of in kringloopwinkels.
   
 8. Kleef een sticker met ‘geen reclamedrukwerk’ op uw brievenbus. U verkrijgt die gratis in de stadsloketten en in het EcoHuis.

Minder afvalmagazine in uw brievenbus

Elke Antwerpenaar krijgt tussen 12 november en half december de afvalkalender 2019 in de bus, inclusief een magazine met tips voor minder afval.

 

Meer info

www.antwerpen.be/minderafval

Bekijk dit filmpje voor nog meer tips

Stadsreporter Aida gaat op bezoek bij Rekub en krijgt tips om minder voedsel te verspillen.
 
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-11-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je een tip of een truk plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
19-09-2019

Ter gelegenheid van World Cleanup Day op 21 september geeft de stad Antwerpen een aantal buurten in september een extra grondige opknapbeurt. World Cleanup Day is een initiatief waarop miljoenen vrijwilligers uit meer dan 150 landen hun krachten bundelen om de planeet schoon te maken. Dit jaar valt de dag op zaterdag 21 september. De stad Antwerpen doet dagelijks al heel wat voor een propere...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
19-09-2019

Op zaterdag 21 en zondag 22 september vindt de 14de editie plaats van de breakdance battle Unbreakable. Voor de eerste keer wordt de wedstrijd georganiseerd in openlucht, op de Antwerpse Groenplaats. Het belooft een topweekend te worden voor iedereen die van (break)dance, beats en urban sfeer houdt. Tijdens het Unbreakable 1on1 World Championship kunnen bezoekers genieten van de flips en moves...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
17-09-2019

Unieke proevertjes en kookworkshops tijdens openingsweekend 5 en 6 oktober Van zaterdag 5 tot en met vrijdag 18 oktober organiseert de stad Antwerpen in samenwerking met gepassioneerde horecaondernemers de vijfde editie van het culinaire festival ‘Smaakmeesters’. Twee weken lang kunnen Antwerpenaars en bezoekers genieten van lekker eten en drinken in de deelnemende zaken en er de...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
16-09-2019

Wintervuur 2019? Dat is 1 week lang muziek, circus en theater aan het Lobroekdok. Om de komende editie onvergetelijk te maken zoeken wij technische, administratieve en creatieve mensen met goesting in avontuur. Een job voor even, een ervaring voor het leven!Vandaag lanceren we de eerste 'verse' vacature voor het festival-team van Wintervuur 2019. In verschillende functies zoeken we...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het