1 op de 3 starters in 2019 vrijgesteld van sociale bijdrageOp twee jaar tijd besparen 7,5% meer startende vennootschappen 1.000 euro aan sociale bijdrage

Vandaag betaalt 30% van de vennootschappen jonger dan drie jaar in België geen sociale bijdrage. Dat percentage is de laatste twee jaar alleen maar gestegen: van ruim 1 op de 5 startende vennootschappen in 2017 die vrijgesteld waren van sociale bijdragen, was dat in 2018 al 1 op de 4 en in 2019 liep hun aantal zelfs op tot 1 op de 3 starters. De starters besparen door de vrijstelling de eerste drie jaar van hun activiteiten jaarlijks 347,50 euro of zo’n 1.000 euro in totaal. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf ACERTA. Het stijgende succes is toe te schrijven aan twee redenen. Eén: niet meer enkel handelsondernemingen, maar alle inschrijvingsplichtige ondernemingen kunnen sinds 1 november 2018 genieten van de vrijstelling van de sociale bijdrage. En twee: zelfstandigen starten hun activiteit vaker meteen als vennootschap, waardoor ze steeds vaker aan de driejaarregel voldoen.

 

Vrijstelling ook voor niet-handelsondernemingen

Op 1 november 2018 werd het ondernemingsrecht in België hervormd. Waar voordien alleen handelsondernemingen een vrijstelling op hun sociale bijdrage konden vragen, kunnen voortaan alle ondernemingen met inschrijfplicht in de kruispuntbank genieten van de vrijstelling. Die versoepeling valt duidelijk in de smaak bij de starters in ons land. De cijfers van ACERTA laten een stijging van het aantal vrijstellingen van de sociale bijdrage zien, met een sprongetje vanaf november 2018.

Annelies Van den Bosch, domeinexpert Acerta Starters & Zelfstandigen: “Starten als zelfstandige is een serieuze investering, van zowel tijd als middelen. Alle beetjes die deze investering verlichten, zijn dan ook welkom. Een van de maatregelen die daaraan tegemoetkomen, is de mogelijke vrijstelling van sociale bijdrage voor vennootschappen in het jaar van de oprichting en in de twee daaropvolgende jaren. De versoepeling kent een stijgend succes. Ging het in november 2017 nog over 22,33% van de vennootschappen die een vrijstelling van de sociale bijdrage kreeg, was dat in november 2018 al 25,27% en ondertussen, bij de laatste meting in oktober 2019, noteerden we vrijstellingen voor 29,86% van de starters.”

 

Meteen starten als vennootschap gunstig voor vrijstelling

Maar de toename van het aantal ondernemingen met vrijstelling van sociale bijdrage is niet alleen te danken aan het verbreden van de doelgroep. Wijzigingen aan de modaliteiten van de verschillende vennootschapsvormen hebben vennootschappen toegankelijker gemaakt. Zelfstandigen starten daarom vandaag sneller met een vennootschap en slaan makkelijker het stadium van eenmanszaak over. Dat zorgt ervoor dat steeds meer vennootschappen in aanmerking komen voor de vrijstelling van sociale bijdrage.

Annelies Van den Bosch: “Heel wat zelfstandigen startten vroeger eerst met een eenmanszaak. Het kon dan gebeuren dat ze de kans op vrijstelling bij de overstap naar een onderneming al hadden verspeeld. Wie als zaakvoerder langer dan drie jaar zelfstandige is, kan met een nieuwe vennootschap namelijk geen aanspraak meer maken op de vrijstelling. Door meteen als zelfstandige in een vennootschap starten, lopen ze de vrijstelling niet meer mis.”

 

Waar vrijstelling een optie is, is ze meestal ook een feit

Voor de meeste startende ondernemingen is de vennootschapsbijdrage niet zo een hoog bedrag. Voor starters gaat het om een minimumbijdrage van 347,50 euro. Het is een vennootschapsbijdrage, en betekent wel een extra kost voor zelfstandigen waar ze niet meteen iets voor terugkrijgen. Die vennootschapsbijdrage staat meteen vermeld op het aansluitingsformulier van iemand die als zelfstandige wil starten.

Annelies Van den Bosch: “ Hoewel de vennootschapsbijdrage geen hoge kost is voor wie vandaag als zelfstandige wil starten, kaart je de mogelijke vrijstelling toch best meteen aan bij je sociale verzekeringsfonds of boekhouder. Je mag er dan vrijwel zeker van zijn dat als je aanspraak maakt op de vrijstelling, je die vrijstelling ook krijgt. En alle beetjes helpen als starter. Ook dat verklaart het stijgende succes van deze tegemoetkoming.”


Over de cijfers
De analyse en conclusies gebeurden op basis van de gegevens van 280.000 zelfstandigen.

 

 

ABOUT THE COMPANY

ACERTA is als hr-dienstengroep in België gespecialiseerd in het advies, de informatisering en de verwerking van administratieve processen rond loonverwerking, sociale zekerheid, kinderbijslag, vestigingsformaliteiten en de professionalisering van het hr-beleid. De groep ondersteunt ondernemers en organisaties in elke groeifase en bij elk hr-proces. De kracht van mensen, daar draait het om bij ACERTA. ACERTA wil zijn mensen optimaal inzetten om zo het menselijk kapitaal van ondernemingen te optimaliseren. Daarbij is ACERTA een partner voor starters, zelfstandigen en vrije beroepen, kmo’s en hr-professionals in privéondernemingen en overheidsinstellingen.

ACERTA telt meer dan 1400 medewerkers, verdeeld over 28 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De groep kende in 2019 een omzet van ruim 196 miljoen euro tot nu toe. Meer dan 1 starter op 5 passeert effectief langs ACERTA’s ondernemingsloketten.

​  
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  19-01-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Mechelen
25-09-2020

Flanders Investment & Trade bekroont twee Vlaamse exporttoppers die dankzij innovatie en R&D meedraaien op wereldniveau.Ontwikkelaar van beeldsensoren Caeleste (Mechelen) en snijmachineproducent FAM (Kontich) zijn Leeuw van de Export 2020 – #LvdE20. Met deze prestigieuze prijs bekroont Flanders Investment & Trade (FIT) al voor het 19e jaar op rij Vlaamse exportkleppers. Tijdens...


Meer info

PRpro
Brussel
25-09-2020

Dubbel zoveel zelfstandigen kopen studiejaren af sinds vereenvoudiging van de procedureSinds de vereenvoudiging van de afkoopprocedure kopen dubbel zoveel zelfstandigen één of meerdere studiejaren af. In 2020 waren er, ondanks de coronacrisis, eind juli al meer goedgekeurde dossiers dan in dezelfde periode het jaar voordien. Het stijgende succes is toe te schrijven aan de...


Meer info

PRpro
Brussel
25-09-2020

Onze wereld verandert snel. Razendsnel. We gaan vandaag heel anders met elkaar om dan twintig jaar geleden, zowel in de privésfeer als op de werkvloer. Om die evolutie tegemoet te komen, ondertekenen verschillende partners uit de bouwsector op 24 september een ethische code. Niet om als folder om aan de muur te hangen, maar om te integreren in de werking. Van de werf tot in het...


Meer info

PRpro
Brussel
23-09-2020

Cannabis-sigaretten nu legaal verkrijgbaarBelgië staat de verkoop van cannabis producten in de vorm van een sigaret toe. Pure Hennep ‘pre-rolls’ van het Zwitserse merk Heimat zijn vanaf nu verkrijgbaar. *Legale Cannabisproducten rukken op in Europa*Steeds meer landen liberaliseren cannabis producten. In de EU en ook in België geldt dit voorlopig alleen voor Cannabis met een...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het