Deelnemers testkaravaan leggen in coronajaar 150.000 duurzame kilometers afIn 2020 legden de 809 deelnemers aan de testkaravaan, de provinciale mobiliteitscampagne voor bedrijven en gemeenten, samen 143.812 duurzame kilometers af. De teller staat na zeven edities op 9.420 deelnemers, goed voor 2,075 miljoen duurzame kilometers en een besparing van 273,93 ton CO2. Volgend jaar trekt de ‘testkaravaan’ al voor het achtste jaar door West-Vlaanderen.

 

Het aantal duurzame kilometers lag ongeveer 100.000 kilometers lager dan in 2019, toen deelnemers van achttien bedrijven en zes gemeenten 250.000 kilometer aflegden. Uiteraard woog het coronavirus op de cijfers. De karavaan trok zich pas in augustus op gang in plaats van april. Er namen negen bedrijven en vijf gemeenten deel in 2020.

 

‘De testkaravaan komt eraan!’ voor bedrijven
De campagne gericht naar de bedrijven was dit jaar al aan zijn zevende editie toe. Er namen negen bedrijven deel, verspreid over de hele provincie. Onder meer gemeente en OCMW Zwevegem, Lithobeton in Gistel, OC Cirkant in Zedelgem, CAW Noord-West-Vlaanderen en Sint-Jozefskliniek Izegem schreven zich in.

De 524 deelnemers testten één van de speedpedelecs, vouwfietsen, elektrische (bak)fietsen, of maakten gebruik van het openbaar vervoer en legden zo 114.534 duurzame kilometers af. Op die manier werd 15,38 ton CO2 uit de lucht gehouden.

 

De testers beoordeelden de campagne met gemiddeld acht op tien. De werkgevers gaven de campagne een gemiddelde score van 8,5 op tien. Elektrische fietsen, e-bakfietsen en vooral de speedpedelecs bleken heel populaire vervoermiddelen voor de test.

 

55 procent van de deelnemers gaf aan dankzij deze campagne voortaan minder de wagen te gebruiken voor hun woon-werkverkeer.

 

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’
De campagne gericht naar de gemeenten en hun inwoners was aan de vierde jaargang toe. In totaal namen vijf gemeenten deel, namelijk: Koekelare, Middelkerke, Wielsbeke, Oostrozebeke en Heuvelland. Er waren verspreid over de vijf West-Vlaamse gemeenten in totaal 285 deelnemers. 162 deelnemers testten een elektrische fiets, 36 deelnemers probeerden de elektrische bakfiets en 87 kozen voor de speedpedelec. Samen legden zij 29.278 duurzame kilometers af. In totaal spaarden ze 3,86 ton CO2.

 

80% gaf aan een elektrische fiets aan te kopen, waarvan de helft binnenkort, en 43 procent zei meer te gaan fietsen. Gemiddeld geven de deelnemers acht op tien aan de campagne in zijn geheel.

 

Impact corona
Door de coronacrisis kon de campagne pas op 19 augustus van start gaan, in plaats van de geplande start midden april. Ondanks corona en het najaarsweer kan de testkaravaan in deze ingekorte testperiode van amper 2,5 maanden toch mooie cijfers voorleggen. Aan de testkaravaan voor de gemeenten namen zelfs nooit eerder zoveel inwoners deel, onder meer omdat het aanbod beschikbare fietsen uitgebreid werd en nu ook speedpedelecs bevatte.

 

Vooruitblik 2021

De deelnamekalender voor 2021 staat nog niet vast en zal onder meer omwille van de coronamaatregelen opnieuw pas opstarten vanaf het najaar.

 

‘De testkaravaan komt eraan!’

In 2014 lanceerde de Provincie West-Vlaanderen de campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’. Met deze campagne wil de Provincie werknemers van West-Vlaamse bedrijven stimuleren om de auto minder te gebruiken en duurzamer naar het werk te pendelen. Sinds de lancering van de campagne namen al 134 bedrijven deel.

 

De Provincie was de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om duurzame mobiliteitsvormen uit te testen. Sinds 2017 richt de campagne zich ook naar gemeenten en hun inwoners. In totaal namen al 20 West-Vlaamse gemeenten deel aan de testkaravaan.

 

[www.testkaravaan.be]
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  21-01-2021

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Provincie West Vlaanderen

Brugge
26-02-2021

De Provincie West-Vlaanderen kent een omgevingsvergunning toe aan de NV Top-Mix in Dudzele (Brugge). Die dient voor de bouw van een nieuwe installatie voor het verwerken van bouw- en sloopafval en een tussentijdse opslagruimte voor uitgegraven bodemmaterialen. Dat is beslist door de deputatie in haar zitting van donderdag 25 februari 2021.VoorwaardenDe Provincie keurt de aanvraag goed onder...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Knokke - Heist
25-02-2021

Provinciale attracties en bezoekerscentra scoren goed ondanks coronajaar De provinciale attracties en bezoekerscentra hebben er ondanks de coronapandemie en de bijkomende maatregelen een goed jaar op zitten. Meer zelfs, de cijfers geven aan dat bezoekers gretig gebruik maakten van de dagen dat ze open waren, met veel volgeboekte dagen en periodes die recordcijfers opleverden tot gevolg. Zwin...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Brugge
10-02-2021

Bij deze tiende jubileumeditie van de groepsaankoop groene stroom en gas werden nu al 75.000 voorinschrijvingen geregistreerd. 72.000 gezinnen en 3.000 ondernemingen schreven gratis en vrijblijvend in. Nooit eerder waren er zoveel vrijblijvende inschrijvingen bij de start van de veiling. Het aantal (voor)inschrijvingen ligt ruim 17 procent (of 11.000 inschrijvingen) hoger dan bij de veiling van...


Meer info

Provincie West Vlaanderen
Knokke - Heist
08-02-2021

Tijdens de krokusvakantie, van zaterdag 13 tot en met zondag 21 februari, is er in het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) een extra aanbod voorzien voor groot en klein.Hierbij wordt rekening gehouden met alle geldende coronamaatregelen. Vooraf reserveren via de website is verplicht.Ooievaar op vrijersvoetenHet Zwin Natuur Park neemt tijdens de krokusvakantie deel aan ‘Krokuskriebels’,...


Meer info

Provincie West VlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het