Binnenkort ook online registreren als orgaandonorJe registreren als orgaandonor redt levens. De wet van 1 maart 2018 maakt het mogelijk om de registratie als orgaandonor ook online in orde te brengen.

“Maar het is nog altijd wachten op de uitvoeringsbesluiten om dit systeem effectief in werking te laten treden”, aldus CD&V Kamerlid Steven Matheï.

“Daarom bevroeg ik minister De Block in de Commissie Gezondheid.” , zegt Matheï. Op aandringen van Matheï antwoordde minister De Block dat er een nieuwe centrale databank werd ontwikkeld waar gemeentebesturen en huisartsen instemmingen of weigeringen van orgaandonatie kunnen registreren. “Ook werd er een applicatie ontwikkeld om zelf online een registratie te doen.”, zegt Matheï.

In België gaan er jaarlijks nog heel wat organen van overledenen verloren omdat de naasten niet op de hoogte zijn van de wil van de overledene en daarom de artsen vragen om geen organen weg te nemen.

In 2006 werd het systeem van registratie ingevoerd. Men kan zich bij de stad of gemeente uitdrukkelijk als orgaandonor laten registreren om zo eventueel ooit andere levens te redden.

“Nog beter zou zijn wanneer men ook van thuis uit, met enkele muisklikken, via een online registratie dit in orde kan brengen”, zegt Steven Matheï.

Ook Nico Vande Kerkhof, zelf zijn leven te danken aan de donatie van een orgaan, pleit voor een snelle invoeren van online registratie van orgaandonatie: “In een wereld waar voor mijn belastingaangifte niet meer de deur uit moet en ik in enkele klikken eender wat uit elke uithoek van de wereld kan bestellen, moet ik dus nog steeds een halve dag vrij nemen om te gaan aangeven of ik wel of niet orgaandonor wil zijn. Het kader is er, de technologie bestaat. Maak dit eenvoudiger en bespaar heel wat kopzorgen!”

In haar antwoord op de vraag van Steven Matheï gaf minister De Block aan dat er nieuwe centrale databank werd ontwikkeld waar gemeentebesturen en huisartsen instemmingen of weigeringen van orgaandonatie kunnen registreren.

Ook werd er een applicatie ontwikkeld om zelf online een registratie te doen. Momenteel is deze nog niet operationeel. Het koninklijk besluit ligt ter ondertekening bij de koning.

Na publicatie zou de lancering van de systemen binnen de tien dagen volgen.

“Goed dat er nu eindelijk schot in de zaak komt. Hopelijk kan de effectieve lancering nog de komende weken plaatsvinden zodat de gemeentebesturen hun inwoners kunnen motiveren om zich online te registreren.

Registraties redden levens en met een online systeem kunnen we dus alleen maar meer levens redden”, besluit Steven Matheï
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  21-01-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Brussel
24-02-2020

Easyfairs organiseerde de afgelopen maanden 5 succesvolle, regionale woonbeurzen.Exposanten en bezoekers tekenden meer dan ooit present: 160.000 bezoekers en 1.200 exposanten. Wat is de succesformule?Proximity zorgt voor 160.000 bezoekersIn onze drukke samenleving is het een duidelijke trend dat beursbezoekers zich niet ver willen verplaatsen. “Mensen kiezen voor regionale (ver)bouwbeurzen...


Meer info

PRpro
Brussel
24-02-2020

Pfizer organiseerde de eerste ‘Patient Hackathon’ om het zorgtraject voor patiënten te optimaliserenOp 18 & 19 februari organiseerde Pfizer, in samenwerking met patiëntenplatform Esperity en Hack Belgium, de allereerste ‘Patient Hackathon’. Dit tweedaags evenement kende slechts één doel: het verbeteren van het gezondheidszorgtraject voor...


Meer info

PRpro
Diest
20-02-2020

De pediatrieafdeling van het Algemeen ZIekenhuis Diest heeft een nieuw speeltuig voor haar patiëntjes: een elektrische Volvo cabrio op kindermaat. De kinderen kunnen zich met de auto door de afdeling begeven en hun ziekenhuisverblijf wordt meteen een stuk aangenamer.De pediatrieafdeling van het Algemeen ZIekenhuis Diest is een elektrische bedrijfswagen rijker met de nieuwe Volvo S90. De...


Meer info

PRpro
Zaventem
20-02-2020

De optimalisatiestudie van Zaventem-Zuid is klaar en het masterplan kan uitgevoerd worden. Hiermee kan Zaventem-Zuid de stap zetten naar een duurzame bedrijvenzone die klaar is voor de toekomst. Mobiliteitsoplossingen, meer groen en een betere samenwerking zijn de rode draad doorheen de plannen.In de gemeente Zaventem zijn heel wat bedrijven gevestigd op hoofdzakelijk verouderde...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het