The Mastercooks of Belgium vieren 40ste verjaardagAntwerpen, 11 september 2020 – The Mastercooks of Belgium®, de prestigieuze culinaire vereniging van Belgische topchefs, blaast 40 kaarsjes uit. Ze vieren die verjaardag met een fraai Masterbook, en volgend jaar ook een uniek receptenboek. De vereniging maakt ook haar ambities en doelstellingen voor de komende jaren bekend. Brussels minister Sven Gatz kreeg officieel het eerste exemplaar van het Masterbook overhandigd.

Al jaren speelt de Belgische keuken mee in de elite van de culinaire wereld. The Mastercooks of Belgium promoten dat Belgisch culinair erfgoed al 40 jaar lang, mét respect voor lokale en gezonde ingrediënten. De gevestigde Mastercooks dragen bovendien hun kennis over op de volgende generatie topchefs, de Young Masters. 

Diversiteit, inspiratie, innovatie en educatie
Het 40-jarig jubileum betekent allerminst dat The Mastercooks op hun lauweren gaan rusten. Integendeel. De komende jaren zet de organisatie nog sterker in op diversiteit, innovatie en educatie.

Frank Fol, voorzitter van The Mastercooks of Belgium: “Door te inspireren en opleidingen te voorzien, willen we met The Mastercooks jonge chefs en vrouwelijke chefs nog beter doen doorstromen naar de hoogste regionen van de Belgische- en wereldgastronomie.”

Young Master Sam Van Houcke (Restaurant MASTE, Gent): “Elke chef brengt topkwaliteit in zijn eigen zaak en allemaal kunnen ze op hun eigen manier iets meegeven aan een heel breed publiek, via verschillende kanalen. We willen ook volop inzetten op de jeugd. Met meer stages, bijvoorbeeld. En door jonge chefs ervan bewust te maken dat je topniveau niet alleen behaalt. Je hebt een sterke achterban nodig.

Daarnaast blijven de The Mastercooks ook vurig de belangen van de Belgische restaurantsector ondersteunen, zeker tijdens de coronacrisis. 

België profileren als Europees groentenland
De Belgische gastronomie behoort ontegensprekelijk tot de beste ter wereld. En ze heeft de voorbije 40 jaar een grote evolutie doorgemaakt. Te beginnen met de opkomst van de Nouvelle Cuisine in de jaren ‘80, met meer aandacht voor groenten, minder boter en room en de introductie van mousses en gratins. In de jaren ‘90 vertrekken Belgische chefs massaal op culinaire ontdekkingsreis en introduceren ze de wereldkeuken in België. En vanaf de jaren 2000 doen het internet en social media hun intrede in de keuken.

De komende decennia zal de Belgische keuken vooral verder het voortouw nemen op het vlak van gebruik van groenten en gezonde grondstoffen, voorspelt voorzitter Frank Fol. “We nemen in België het voortouw als het over gezond koken en groenten gaat. Het grootste groentenbedrijf ter wereld (Greenyard) is Belgisch, bijvoorbeeld. En België is het land waar de grootste portie groenten per persoon in Europa wordt gegeten. We eten ook almaar minder vlees en gaan veel meer voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Op de lange termijn zal gezonde voeding leiden tot gezondere mensen en zullen de kosten in de zorgsector verminderen. Het is onze ambitie om België de komende jaren nog veel meer te positioneren als Europees groenteland.” 

Masterbook
Ter gelegenheid van zijn 40ste verjaardag brengen The Mastercooks of Belgium voor hun leden een Masterbook uit over zijn rijke geschiedenis, boordevol interviews met topchefs uit de Belgische gastronomie, onder wie Pierrot Fonteyne (????2020), Pierre Wynants, Peter Goossens, Frank Fol en Mouch Romeyer, de echtgenote van Mastercooks-oprichter Pierre Romeyer. In 2021 brengen The Mastercooks ook een receptenboek uit.

Een snuifje The Mastercooks of Belgium®-geschiedenis
Toen Pierre Romeyer in 1980 niet werd toegelaten tot de Franse vereniging van Meesterkoks, besloot hij zelf The Mastercooks of Belgium op te richten. Met het verschil dat hij wél buitenlandse en vrouwelijke chefs toeliet. Sindsdien is het Mastercook-kwaliteitslabel voor chefs uitgegroeid tot de ultieme erkenning van hun creativiteit, ambitie en vakkennis. 

Om Mastercook te worden moeten chefs minstens 36 jaar zijn. Als Young Master lopen ze eerst twee jaar stage, begeleid door een gevestigde Mastercook. Pas daarna kunnen ze een volwaardig Mastercook worden.

In 2012 werd Frank Fol de zesde voorzitter van The Mastercooks of Belgium. 

 Mijlpalen The Mastercooks of Belgium®

  • 1980: oprichting van een select Brussels gezelschap van een tiental leden 

  • 2008: lancering van ‘Bons Moments’, cadeaubonnen voor een restaurantbezoek bij de Belgische Mastercooks

  • 2013: lancering van het Mastercooks-charter met focus op kwaliteit, respect en ambitie

  • 2016: lancering van Z-Mastercooks, het tv-programma op Kanaal Z met en over Belgische topchefs

  • 2018: oprichting van de Young Masters als creatief labo binnen Mastercooks, voor alle chefs 30 tot 38 jaar

  • 2020: Mastercooks of Belgium telt meer dan 170 leden over heel België
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-09-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over manley

Antwerpen
19-11-2020

19 november: Dag van het Vrouwelijk Ondernemerschap Antwerpen, 19 november 2020 - Een primeur: meer dan de helft van de nieuwe lichting start-ups bij de grootste accelerator van het land heeft minstens één vrouwelijke founder. Die mijlpaal is voor Start it @KBC het sein om nog een versnelling hoger te schakelen. Op de Dag van het Vrouwelijk Ondernemerschap lanceert Start it @KBC...


Meer info

manley
Brussel
+2
16-10-2020

Antwerpen, 16 oktober 2020 - Meer dan 280 start-ups dienden hun kandidatuur in voor de 20e pitchwave van Start it @KBC. Dat is een recordaantal sinds de start van de accelerator in 2014. 66 start-ups werden weerhouden en zullen de komende maanden klaargestoomd worden om hun business op te schalen. Start it @KBC blijft start-ups uit alle sectoren ondersteunen, maar zet het komende jaar extra in op...


Meer info

manley
Antwerpen
+3
11-09-2020

Antwerpen, 14 september 2020 – Content Cats, het strategisch PR & content creation agency, is toe aan een nieuw hoofdstuk: de sterke groei van de afgelopen jaren wordt nu geconsolideerd met een nieuwe naam en een nieuwe look: manley. PR is relevanter dan ooit. Merken en organisaties moeten zorgvuldig nadenken over wat en hoe ze communiceren. Want vandaag de dag heeft elk woord en elke...


Meer info

manleyAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het