Zorgbedrijf Harelbeke schrijft voor de eerste keer een meerjarenplan.Meteen werd het een plan met een duidelijke ambitie:  blijvend inspelen op de zorg- en welzijnsbehoeften van  ouderen. 

 

Houden van onze Zorg

De komende jaren wil Zorgbedrijf Harelbeke zich positioneren als betrouwbare zorg- en ondersteuningspartner, als ideale werkgever (ook voor vrijwilligers), als sociaal ondernemer, in de eigen stad en in de regio.  Hiermee ambiëren wij het houden van onze zorg.

 

De titel ‘Houden van Zorg’ vat door de dubbele betekenis onze zorgambitie perfect samen:

·         liefhebben: van iemand of iets houden

·         blijvend bezitten: behouden

 

 

Voor de uitwerking van het nieuwe meerjarenplan werd beroep gedaan op alle medewerkers, bewoners, gebruikers en klanten.   Met het participatief traject ‘Dromen voor Zorg’ werd op zoek gegaan naar de grote uitdagingen waarvoor onze organisatie staat.   Uiteraard hadden bestuurders en management hun inbreng maar het waren vooral de meer dan 400 uiteenlopende voorstellen van onze medewerkers die als inspiratiebron dienden.  Ook een aantal zeer concrete voorstellen werden in het nieuwe meerjarenplan opgenomen.  

 

Een nieuw zorgverhaal voor cliënten, medewerkers en vrijwilligers: groeien door verbeteren!

We gaan de uitdaging aan om ons zorgverhaal opnieuw op het voorplan te zetten, om er een nieuwe inhoud aan te geven.  Daarmee maken we ook de vaakst geformuleerde ‘Droom voor Zorg’ van onze medewerkers waar: laat het over zorg gaan, zorg voor de ouderen als cliënten, zorg voor ons als medewerkers.

Zorgbedrijf Harelbeke wordt de komende jaren een onmisbare schakel bij het geven van antwoorden op de toenemende en veranderende zorg- en ondersteuningsvragen.

Een zorgvoorziening moet vandaag meer zijn dan een plaats waar men goede verzorging krijgt.  We moeten ons de vraag stellen hoe we naast het aanbieden van de noodzakelijke zorg, tegelijk volwaardig invulling kunnen geven aan de aspecten wonen en leven.  Hierbij houden we rekening met de individuele behoeften en wensen van de cliënt.

De hedendaagse verwachtingen van bewoners en hun omgeving inzake comfort liggen hoger dan wat we nu met de huidige infrastructuur (kunnen) aanbieden. Ze verwachten een mooi uitzicht (vanuit zithouding), netjes geschilderde kamers, grotere kamers, mogelijkheden om naar buiten te gaan, dagelijkse animatie, lekker en gevarieerd eten, … Waar vroeger een plaatsje in het woonzorgcentrum hebben al voldoende was, merken we nu dat de bewoner terecht veeleisender geworden is als het gaat om kwaliteit van dienstverlening en van infrastructuur.

 

De nieuwe zorgcampus De Vlinder biedt heel wat kansen en mogelijkheden.  Uit de ‘Dromen voor Zorg’ kwam de vraag naar een tuin meermaals terug.  Het aanleggen van zorgtuinen moet de komende jaren een meerwaarde creëren voor bewoners, familie en medewerkers.

 

Woonzorgcentrum Ceder aan de Leie en de assistentiewoningen voldoen echter niet meer aan de voorwaarden van een aantrekkelijke woon-, zorg-, leef- en werkomgeving.  Een grondige opfrissing en renovatie dringt zich op.

Op korte termijn zullen we de meest dringende ingrepen doen om het gebouw terug netjes en verzorgd maken.

Renovatiewerken moeten ervoor zorgen dat het gebouw terug opgewaardeerd wordt, zonder dat hiervoor werken aan de bestaande structuur uitgevoerd worden of uitbreiding voorzien wordt.

 

Uit onderzoek is gebleken dat mensen naarmate ze ouder worden de wijk en de buurt belangrijker gaan vinden.  Ook wanneer de eigen woning geen optie meer is, willen zij in hun vertrouwde leefomgeving blijven.

Zorgbedrijf Harelbeke kent met de dienstencentra en de andere thuiszorginitiatieven al een ruime aanwezigheid in de wijken.  De komende jaren willen wij deze dienstverlening inhoudelijk uitbreiden door in te zetten op buurtzorg en actief zorgzame buurten.  Op die manier geven wij mensen de kans om langer in hun eigen thuisomgeving te blijven wonen.

 

Tegenover de groeiende zorgvraag staat een tekort aan zorgmedewerkers op de arbeidsmarkt. 

Net zoals voor onze cliënten, zullen we ook voor potentiële nieuwe én bestaande medewerkers een meerwaarde moeten realiseren.   

Hiervoor willen we inzetten op een vernieuwende kijk op de invulling van werk, niet vóór, maar samen mét de medewerkers.

De komende jaren werken we hiervoor verder aan het vormingsbeleid, het aanwezigheidsbeleid, het waarderingsbeleid, het onthaalbeleid, het preventie- en welzijnsbeleid, het uurroosterbeleid, enzovoort.

Wij streven ernaar onze medewerkers ambassadeurs van hun zorgbedrijf te maken.

Door te groeien door verbeteren en door het invulling geven aan een nieuw zorgverhaal voor cliënten, medewerkers en vrijwilligers zorgen wij ervoor dat mensen gaan houden van onze zorg.


 

Samen Zorgen is de toekomst

Onze verantwoordelijkheid reikt echter verder dan 2025.

Willen we ook op de lange(re) termijn blijven inspelen op de zorg- en welzijnsbehoeften van ouderen, en willen we dat onze dienstverlening beschikbaar, (financieel) toegankelijk en kwaliteitsvol blijft, dan moeten we vandaag beginnen werken aan morgen en overmorgen.

Geïntegreerde zorg staat voorop als algemene zorgambitie.

Het is onze overtuiging dat het realiseren van geïntegreerde zorg verder lokaal, maar minstens evenzeer in een ruimere, regionale context zal gebeuren.  Een blijvend, voldoende divers en beschikbaar aanbod voor wie zorg nodig heeft, zal in de toekomst enkel mogelijk zijn door samenwerking.

Zorgnetwerken zullen zich niet beperken tot de eigen gemeente. We zullen dan ook moeten inzetten op organisatienetwerken over de gemeentegrenzen heen.

De manier waarop wij ons in de toekomst lokaal en regionaal positioneren, zal bepalen in welke mate wij een toekomstbestendige zorgorganisatie zijn en wij houden van onze zorg.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-12-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Mechelen
>>
20-02-2020

Het is nu 100% zeker, de kleine bonobobaby van Djanoa is een meisje! Dat is goed nieuws want bij bonobo’s zwaaien de vrouwen de plak. De bonobogroep in ZOO Planckendael bestaat momenteel uit 8 vrouwen en 6 mannen. Girl power verzekerd! Bij bonobo’s blijven de zonen hun hele leven bij hun moeder wonen. De dochters verhuizen naar een andere dierentuin als ze een jaar of acht zijn. Kies...


Meer info

PRpress
Lievegem
20-02-2020

Op vrijdag 31 januari vierden we voor het eerst alle Lievegemse sportievelingen! Niet minder dan 500 aanwezigen, waaronder laureaten, kampioenen, sympathisanten, sportclubs en andere geïnteresseerden werden ontvangen in sportcentrum Den Boer in deelgemeente Zomergem. Deze avond was het bewijs dat Lievegem rijk is aan sportief talent, sportieve inzet en sportief enthousiasme.Van...


Meer info

PRpress
Brasschaat
20-02-2020

DJ Mattic draait ook op feesttrein naar Balaton SoundHet gaat hard voor DJ Mattic, aka Matthieu Caeymaex. Begin dit jaar deed de Brasschaatse DJ nog enkele Franse skioorden ontploffen en ook de plannen voor de zomer klinken veelbelovend. “Ik mag in juli draaien op Balaton Sound, een groot zomerfestival in Hongarije. Extra speciaal is dat ik ook mag optreden op de Balaton Sound Express, een...


Meer info

PRpress
Hasselt
19-02-2020

De nieuwe Limburg Vakantiegids is er! 'Kom opladen in Limburg', zo luidt de slogan. Want Limburg is een plek waar je je fysiek en mentaal weer helemaal kunt opladen.In deze Vakantiegids neemt reisjournalist Jonathan je mee op de fiets door alle Limburgse gemeenten. De fiets staat centraal, want 2020 is het jaar waarin ons welbekende fietsroutenetwerk 25 jaar bestaat. Feest!Haal de Limburg...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het