Zorgbedrijf Harelbeke schrijft voor de eerste keer een meerjarenplan.Meteen werd het een plan met een duidelijke ambitie:  blijvend inspelen op de zorg- en welzijnsbehoeften van  ouderen. 

 

Houden van onze Zorg

De komende jaren wil Zorgbedrijf Harelbeke zich positioneren als betrouwbare zorg- en ondersteuningspartner, als ideale werkgever (ook voor vrijwilligers), als sociaal ondernemer, in de eigen stad en in de regio.  Hiermee ambiëren wij het houden van onze zorg.

 

De titel ‘Houden van Zorg’ vat door de dubbele betekenis onze zorgambitie perfect samen:

·         liefhebben: van iemand of iets houden

·         blijvend bezitten: behouden

 

 

Voor de uitwerking van het nieuwe meerjarenplan werd beroep gedaan op alle medewerkers, bewoners, gebruikers en klanten.   Met het participatief traject ‘Dromen voor Zorg’ werd op zoek gegaan naar de grote uitdagingen waarvoor onze organisatie staat.   Uiteraard hadden bestuurders en management hun inbreng maar het waren vooral de meer dan 400 uiteenlopende voorstellen van onze medewerkers die als inspiratiebron dienden.  Ook een aantal zeer concrete voorstellen werden in het nieuwe meerjarenplan opgenomen.  

 

Een nieuw zorgverhaal voor cliënten, medewerkers en vrijwilligers: groeien door verbeteren!

We gaan de uitdaging aan om ons zorgverhaal opnieuw op het voorplan te zetten, om er een nieuwe inhoud aan te geven.  Daarmee maken we ook de vaakst geformuleerde ‘Droom voor Zorg’ van onze medewerkers waar: laat het over zorg gaan, zorg voor de ouderen als cliënten, zorg voor ons als medewerkers.

Zorgbedrijf Harelbeke wordt de komende jaren een onmisbare schakel bij het geven van antwoorden op de toenemende en veranderende zorg- en ondersteuningsvragen.

Een zorgvoorziening moet vandaag meer zijn dan een plaats waar men goede verzorging krijgt.  We moeten ons de vraag stellen hoe we naast het aanbieden van de noodzakelijke zorg, tegelijk volwaardig invulling kunnen geven aan de aspecten wonen en leven.  Hierbij houden we rekening met de individuele behoeften en wensen van de cliënt.

De hedendaagse verwachtingen van bewoners en hun omgeving inzake comfort liggen hoger dan wat we nu met de huidige infrastructuur (kunnen) aanbieden. Ze verwachten een mooi uitzicht (vanuit zithouding), netjes geschilderde kamers, grotere kamers, mogelijkheden om naar buiten te gaan, dagelijkse animatie, lekker en gevarieerd eten, … Waar vroeger een plaatsje in het woonzorgcentrum hebben al voldoende was, merken we nu dat de bewoner terecht veeleisender geworden is als het gaat om kwaliteit van dienstverlening en van infrastructuur.

 

De nieuwe zorgcampus De Vlinder biedt heel wat kansen en mogelijkheden.  Uit de ‘Dromen voor Zorg’ kwam de vraag naar een tuin meermaals terug.  Het aanleggen van zorgtuinen moet de komende jaren een meerwaarde creëren voor bewoners, familie en medewerkers.

 

Woonzorgcentrum Ceder aan de Leie en de assistentiewoningen voldoen echter niet meer aan de voorwaarden van een aantrekkelijke woon-, zorg-, leef- en werkomgeving.  Een grondige opfrissing en renovatie dringt zich op.

Op korte termijn zullen we de meest dringende ingrepen doen om het gebouw terug netjes en verzorgd maken.

Renovatiewerken moeten ervoor zorgen dat het gebouw terug opgewaardeerd wordt, zonder dat hiervoor werken aan de bestaande structuur uitgevoerd worden of uitbreiding voorzien wordt.

 

Uit onderzoek is gebleken dat mensen naarmate ze ouder worden de wijk en de buurt belangrijker gaan vinden.  Ook wanneer de eigen woning geen optie meer is, willen zij in hun vertrouwde leefomgeving blijven.

Zorgbedrijf Harelbeke kent met de dienstencentra en de andere thuiszorginitiatieven al een ruime aanwezigheid in de wijken.  De komende jaren willen wij deze dienstverlening inhoudelijk uitbreiden door in te zetten op buurtzorg en actief zorgzame buurten.  Op die manier geven wij mensen de kans om langer in hun eigen thuisomgeving te blijven wonen.

 

Tegenover de groeiende zorgvraag staat een tekort aan zorgmedewerkers op de arbeidsmarkt. 

Net zoals voor onze cliënten, zullen we ook voor potentiële nieuwe én bestaande medewerkers een meerwaarde moeten realiseren.   

Hiervoor willen we inzetten op een vernieuwende kijk op de invulling van werk, niet vóór, maar samen mét de medewerkers.

De komende jaren werken we hiervoor verder aan het vormingsbeleid, het aanwezigheidsbeleid, het waarderingsbeleid, het onthaalbeleid, het preventie- en welzijnsbeleid, het uurroosterbeleid, enzovoort.

Wij streven ernaar onze medewerkers ambassadeurs van hun zorgbedrijf te maken.

Door te groeien door verbeteren en door het invulling geven aan een nieuw zorgverhaal voor cliënten, medewerkers en vrijwilligers zorgen wij ervoor dat mensen gaan houden van onze zorg.


 

Samen Zorgen is de toekomst

Onze verantwoordelijkheid reikt echter verder dan 2025.

Willen we ook op de lange(re) termijn blijven inspelen op de zorg- en welzijnsbehoeften van ouderen, en willen we dat onze dienstverlening beschikbaar, (financieel) toegankelijk en kwaliteitsvol blijft, dan moeten we vandaag beginnen werken aan morgen en overmorgen.

Geïntegreerde zorg staat voorop als algemene zorgambitie.

Het is onze overtuiging dat het realiseren van geïntegreerde zorg verder lokaal, maar minstens evenzeer in een ruimere, regionale context zal gebeuren.  Een blijvend, voldoende divers en beschikbaar aanbod voor wie zorg nodig heeft, zal in de toekomst enkel mogelijk zijn door samenwerking.

Zorgnetwerken zullen zich niet beperken tot de eigen gemeente. We zullen dan ook moeten inzetten op organisatienetwerken over de gemeentegrenzen heen.

De manier waarop wij ons in de toekomst lokaal en regionaal positioneren, zal bepalen in welke mate wij een toekomstbestendige zorgorganisatie zijn en wij houden van onze zorg.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-12-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Brussel
22-09-2020

Brusselse campus boomt, inschrijvingscijfers blijven stabielVandaag start ook aan hogeschool Odisee het academiejaar 20-21. De coronacrisis zorgde voor ongeziene maatregelen en voorbereidingen om het jaar veilig te kunnen starten, in code geel. Ondanks corona schreven er zich tot nu toe ongeveer evenveel nieuwe studenten in als tijdens een 'gewoon' academiejaar. Opvallend is wel dat de...


Meer info

PRpress
Bilzen
22-09-2020

De Provinciale Secundaire School Bilzen (PSSB) in Munsterbilzen komt met een creatieve oplossing voor de coronabeperkingen bij de start van het schooljaar. Door het mooie weer geven enkele leerkrachten deze week hun lessen buiten aan een mobiele school. “Met alle coronaregels omtrent mondmaskers en verluchting is het een verademing om buiten te kunnen lesgeven, en de mobiele school is het...


Meer info

PRpress
Brussel
21-09-2020

We’re Smart® Awards onthullen wereldtop van groentenrestaurantsBrussel, 21 september 2020 - We’re Smart® Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot...


Meer info

PRpress
Stabroek
21-09-2020

De opruimactie werd georganiseerd onder de vleugels van de regionale milieuvereniging GroenRand. De natuurvereniging greep World Clean Up Day op 19 september aan om opnieuw de aandacht te vestigen op de waardevolle natuur langs de Antitankgracht. Verschillende lokale trashwalkers sloten zich aan bij deze actie. Er waren 55 deelnemers VREEMDE TIJDEN Het zijn momenteel vreemde tijden voor ons...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het