R&D-expert en virtuele assistent luiden technologisch offensief in bij maatwerkbedrijf BewelMaatwerkbedrijf Bewel slaat het pad richting technologie in. De eerste wapenfeiten? De aanwerving van een R&D-expert en de ingebruikname van cognitieve hulpmiddelen in de werkplaats in Heusden-Zolder. Op deze manier anticipeert Bewel op de marktvraag: “Technologie helpt onze medewerkers om meerdere opeenvolgende handelingen uit te voeren. Zo kunnen we iedereen kansen blijven geven, ook wanneer klanten aankloppen met complexere opdrachten.”

 

Complexe taken uit elkaar rafelen tot eenvoudige, repetitieve taken op maat van haar medewerkers: dat is dagelijkse koek binnen Bewel. Om dit proces te ondersteunen, trekt het maatwerkbedrijf vanaf nu volop de kaart genaamd ‘R&D’.

 

“Onze directeur kwaliteit Erwin Vanderlinden heeft een viertal pistes bestudeerd”, weet Johan Bongaerts (algemeen directeur Bewel). “Naast het ‘smart’ organiseren van onze werkposten gaat het ook over het gebruik van cobots. Dat zijn collaboratieve robots die als een soort derde hand meehelpen in het productieproces. Ten derde onderzoeken we welke rol augmented reality (AR) en virtual reality (VR) kunnen spelen op de werkvloer. En ten slotte experimenteren we met cognitieve hulpmiddelen.”

 

Samenwerking met Arkite en Mosa RT

Bewel slaat de hand meteen aan de ploeg, door de vierde piste te concretiseren. In samenwerking met technologiebedrijf Arkite en de technische school Mosa RT uit Maaseik werd namelijk een cognitief hulpmiddel op maat van Bewel uitgewerkt.

 

Jan Vrancken (Sales Engineer bij Arkite) legt uit hoe het systeem in zijn werk gaat: “De technologie maakt een complexe taak – in dit geval een stuurkast assembleren – behapbaar voor de Bewel-medewerkers. Op het scherm krijg je bij elke stap eenvoudige werkinstructies te lezen, vergezeld van een foto of filmpje. Bovendien licht de software met kleurvlakken het materiaal (bv. schroevendraaiers, kabels, …) op dat in elke stap nodig is. Het systeem controleert optisch of je een bepaalde handeling juist hebt uitgevoerd, waarna je automatisch naar de volgende stap overgaat.”

 

“Geeft medewerkers zelfvertrouwen bij complexe taken”

Op dit moment fungeert de opstelling nog als opleidingsinstrument. Medewerkers leren er – aangepast aan hun huidige niveau - vaardigheden aan, die ze naderhand in de praktijk toepassen. Maar Bewel wil de technologie ook integreren in de productielijn, zo ambieert Johan Bongaerts: “De software helpt de collega’s om comfortabel meerdere handelingen uit te voeren, ondanks hun beperking. Het geeft een boost aan hun zelfvertrouwen, omdat ze zo complexe opdrachten toch tot een goed eind kunnen brengen. Die upgrade is nodig, want we voelen aan dat klanten met almaar ingewikkeldere vragen bij ons aankloppen. Dankzij technologie kunnen we iedereen kansen blijven geven, ook de doelgroepmedewerkers die van nature wat minder vaardig zijn.”

 

Wie wordt R&D-expert?

Bewel investeert 25.000 euro in de proefopstelling. En ook in de toekomst maakt het maatwerkbedrijf middelen vrij voor R&D. De eerste stap? De aanwerving van een R&D-expert. “Het beoogde profiel moet onze processen door en door kennen, en vervolgens de passende technologie in huis halen. Mede daarom willen we ons netwerk uitbreiden in de bedrijfswereld en contacten leggen met ondersteunende organisaties (bv. Flanders Make, Vlaio, onderwijsinstellingen, …). In dit project passen we cognitieve hulpmiddelen toe op de populaire activiteit ‘elektromontage’, maar wie weet opent dit op termijn deuren naar andere activiteiten? Ook hier ligt een opdracht voor onze nieuwe collega”, schetst Johan Bongaerts.

 

Over Bewel: Bewel staat voor Beschermde Werkplaatsen Limburg. Dit maatwerkbedrijf is gespecialiseerd in repetitieve taken. In totaal voert Bewel 11 activiteiten uit, die variëren van logistiek (verpakken, assemblage en montage, cleanroom) tot textielconditionering, stikken, groenonderhoud en zeefdruk. Het maatwerkbedrijf verzorgt deze activiteiten niet enkel in de eigen werkplaatsen maar ook op de werkvloer (enclave) bij klanten uit verschillende sectoren. Bewel vormt een warme thuis voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met 2.000 medewerkers en negen vestigingen, verspreid over de provincie, is Bewel de derde grootste werkgever én het grootste productiebedrijf van Limburg.

 

Over Arkite: Arkite bouwt aan de ultieme virtuele assistent: de Human Interface Mate. Momenteel wordt het systeem vooral ingezet om operatoren in de maakindustrie te begeleiden (automotive, aviation, electronics, ...). Het bedrijf heeft zijn uitvalsbasis in Genk. Het groeibedrijf telt op dit moment 20 medewerkers.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  20-07-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Idearté

Tongeren
08-11-2019

Farmaline was ooit de eerste Belgische online apotheek die op nationaal niveau opereerde. Nu bereiken de Tongerenaren een nieuwe mijlpaal: na tien jaar ‘double digit growth’ (nvdr. jaarlijkse groei van meer dan 10%) nemen ze de fakkel over als marktleider. Dat historische moment valt - niet geheel toevallig - samen met de verhuis naar een nieuw pand in Tongeren. “Toen we in...


Meer info

Idearté
Westerlo
23-10-2019

“650 technische opleidingen en 10.000 externe demo’s in eerste jaar” Vandaag zwaaien de deuren van de ‘Geysen Academy’ open. In dit in house opleidingscentrum leidt het servicebedrijf het komende jaar 650 techniekers en studenten op. Van het pronkstuk – een ‘miniatuurfabriek’ die alle mogelijke technieken op schaal nabootst – bestaat ook een...


Meer info

Idearté
Westerlo
14-07-2019

Geysen bouwt ‘miniatuurfabriek’ in Westerlo Om de schaarste aan technische profielen op de arbeidsmarkt te bestrijden, neemt Geysen zijn toevlucht tot een opmerkelijke oplossing: de kempenzonen investeren 1 miljoen euro in een eigen ‘Geysen Academy’. De eyecatcher in dit opleidingscentrum is een ‘miniatuurfabriek’, die alle mogelijke industriële technieken...


Meer info

IdeartéAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het