Helft werkgevers verwacht dat werknemers binnen 5 jaar intern van job gaan veranderenDuurzame inzetbaarheid is niet alleen een actueel thema, meer dan 60% van de werkgevers zetten hun werknemers ook daadwerkelijk in voor verschillende taken binnen het bedrijf. Dat blijkt uit een werkgeversbevraging door hr-dienstenbedrijf ACERTA. En die werkgevers voorzien ook voor de komende jaren om op (multi-)inzetbaarheid te blijven inzetten. Ze doen dat met een reeks van ondersteunende maatregelen en ze sensibiliseren hun werknemers om de komende 5 jaar ook eens binnen het bedrijf van job te veranderen. Dat betekent niet dat iedereen bij dezelfde werkgever zal blijven: mobiliteit en inzetbaarheid kan de bedrijfsgrenzen ook overstijgen. 1 op de 3 werkgevers erkent dat er actief aan meewerken nog een brug te ver is.

Werkgevers getuigen: hun werknemers zijn multi-inzetbaar

Meer dan 60% van de werkgevers zet zijn werknemers - arbeiders zowel als bedienden - voor verschillende taken in. Meer dan 50% bevestigt dat voor zijn werknemers de optie openligt om door te stromen naar een andere functie. En terugblikkend op de laatste 3 jaar, bevestigt ruim 1 op de 3 werkgevers stellig – 37% over arbeiders en 41% over bedienden - dat er de laatste 3 jaar veel functiemobiliteit is geweest. Uit de bevraging door Acerta onder werkgevers blijkt dus: werkgevers zien wel degelijk een dynamiek wat betreft de inzetbaarheid van werknemers.

Peter Tuybens, Director Acerta Consult: “In hun getuigenis over hetzelfde thema waren werkgevers in 2017 voorzichtiger. Over arbeiders bijvoorbeeld getuigde toen 32% van functiemobiliteit. Tegenover de 37% in 2019 is er duidelijk een evolutie naar meer functiedynamiek.”

Helft werkgevers stimuleert interne functieswitch

Gevraagd om een voorspelling van 5 jaar vooruit te doen, noemen werkgevers jobmobiliteit en dus ook de acties om jobmobiliteit te realiseren, een blijver. Dat extra scholing nodig zal blijven, dat taken zullen evolueren en functies veranderen, dat mensen door gewijzigde behoeften intern zullen worden gemobiliseerd, zelfs een interne functieswitch omdat een werknemer op zijn job uitgekeken geraakt, het hoort bij vooruitgang.

Multi-inzetbaarheid komt niet vanzelf: +50% zet een verscheidenheid van ondersteunende maatregelen in

Met welke ondersteunende maatregelen stimuleren werkgevers duurzame inzetbaarheid van de mensen die ze in dienst hebben? Ze promoten autonomie en verantwoordelijkheid, maken vacatures intern bekend, verschaffen werknemers inzicht in hun competenties/potentieel, bieden flexibel werk aan, voorzien extra training/opleiding die aansluit bij de functie, verbreden de functie ... het zijn stimulansen waarvan meer dan 50% van de werkgevers zegt dat ze ze toepassen. Peter Tuybens: “45% stuwt werknemers zelfs vooruit door alvast extra opleiding en trainingen aan te bieden voor een nieuwe, toekomstige functie. Ze trekken wel de grens bij loopbaanmogelijkheden buiten de eigen organisatie. Trouwens, het is niet onlogisch dat een werknemer vreemd zou opkijken mocht zijn werkgever hem daarover informeren. Dat zou wellicht vooral ervaren worden als een zachte duw richting uitgang?”

Uit ACERTA’s Talent Pulse, de jaarlijkse enquête onder werknemers, leren we wel dat die laatsten de ondersteunende maatregelen die werkgevers aanbieden net iets minder positief inschatten, maar wel nog altijd positief. Ze hebben voor hun werkgevers wat duurzame inzetbaarheid betreft wel nog een wishlist. Zo zou 45% het opleidingsaanbod voor inzetbaarheid op de langere termijn, graag groter zien.

94% werkgevers ziet hoe werknemers hun deel van de verantwoordelijkheid nemen

Is multi-inzetbaarheid een zaak van de werkgever alleen? Neen. Eveneens via ACERTA’s Talent Pulse wordt duidelijk dat die laatsten zichzelf wel degelijk (een deel van) de verantwoordelijkheid toe-eigenen. Slechts 10% vindt employability exclusief een zaak van de werkgever.

Peter Tuybens, Director Acerta Consult: “De werkgevers stellen bij hun werknemers inderdaad vast dat die met verschillende initiatieven zelf hun inzetbaarheid op peil proberen te houden en zelfs te verhogen. Slechts 6% van de werkgevers zegt daar bij de werknemers niets van te merken. Of positief uitgedrukt: 94% van de werkgevers ziet werknemers zich actief inzetten op de eigen duurzame inzetbaarheid.”

Knap is ook dat de meeste werknemers (69%) getuigen intrinsiek gemotiveerd te zijn voor hun acties voor meer inzetbaarheid. De spreekwoordelijke stok achter de deur hoeft dus niet eens.

1 op 3 werkgevers voorspelt vertrek

Maar het is niet omdat er door beide partijen – werkgever en werknemer - actie wordt ondernomen, dat iedereen ook effectief succesvol duurzaam inzetbaar zal blijven. 1 op de 3 werkgevers vreest toch dat een belangrijk deel van zijn werknemers wel eens zou kunnen vertrekken. Peter Tuybens: “In tijden van arbeidskrapte kan het lastig zijn om wie vertrekt te vervangen – tegelijk is het natuurlijk net door de arbeidskrapte dat werknemers maar te ‘jobhoppen’ hebben. En dat iemand vertrekt om elders dezelfde job te doen, kan natuurlijk ook betekenen dat die werknemer er zelf niet voor openstaat om bv. door te groeien. De beste manier om de verwachtingen van je medewerkers te kennen is door te systematisch in te zetten op dialoog. Zo weet je precies wie je in huis hebt en wat ze willen.”Over de cijfers

De gegevens komen van de tweejaarlijkse bevraging die ACERTA door het onderzoeksbureau Indiville laat uitvoeren bij Belgische werkgevers, CEO’s en directieleden. Deze liep van maart tot april 2019. Aantal respondenten: op basis van een subset van 596 respondenten is een statistisch relevante steekproef uitgevoerd die de Belgische arbeidsmarkt weerspiegelt. Deze bevraging is de spiegelenquête van de andere tweejaarlijkse bevraging van ACERTA bij 1.700 werknemers.

Talent Pulse: De gegevens komen van het jaarlijks onderzoek door ACERTA over jobmobiliteit. Deze is in 2019 voor de tiende keer uitgerold, bij meer dan 1200 werknemers.
 

ABOUT THE COMPANY

 

ACERTA is als hr-dienstengroep in België gespecialiseerd in het advies, de informatisering en de verwerking van administratieve processen rond loonverwerking, sociale zekerheid, kinderbijslag, vestigingsformaliteiten en de professionalisering van het hr-beleid. De groep ondersteunt ondernemers en organisaties in elke groeifase en bij elk hr-proces. De kracht van mensen, daar draait het om bij ACERTA. ACERTA wil zijn mensen optimaal inzetten om zo het menselijk kapitaal van ondernemingen te optimaliseren. Daarbij is ACERTA een partner voor starters, zelfstandigen en vrije beroepen, kmo’s en hr-professionals in privéondernemingen en overheidsinstellingen.

ACERTA telt meer dan 1400 medewerkers, verdeeld over 28 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De groep kende in 2017 een omzet van ruim 172 miljoen euro. Meer dan 1 starter op 5 passeert effectief langs ACERTA’s ondernemingsloketten. De groep beheert het statuut van 1 zelfstandige op 3 en 1 organisatie op 4 maakt gebruik van haar hr- en/of payrolloplos
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  15-08-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Dendermonde
18-02-2020

In augustus 2020 gaan de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, en het consortium BAM PPP van start met de bouw van de nieuwe gevangenis in Dendermonde. Context van het projectDe gevangenis wordt gerealiseerd via een “DBFM-procedure”, waarbij “DBFM” staat voor Design, Build, Finance en Maintain. Het gaat om een publiek-private samenwerking, waarbij...


Meer info

PRpro
Brussel
18-02-2020

De wedstrijd “Gekozen Product van het Jaar” wordt in België sinds 12 jaar georganiseerd met de bedoeling productinnovatie in de kijker te plaatsen. Consumenten wordt daarbij gevraagd om de in hun ogen meest innoverende of nuttige nieuwkomers te verkiezen. De voorbije 5 jaar kwam deze wedstrijd op de Belgische markt in een heuse stroomversnelling terecht.Het logo Gekozen Product...


Meer info

PRpro
Brussel
18-02-2020

Voor het eerst solliciteerde meer dan een op de drie Belgische werkzoekenden via de smartphone. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Antwerpen is het aandeel sollicitaties via de mobiele telefoon het hoogst, terwijl dat in Namen en Luxemburg significant lager ligt.Voorts kwam men tot de bevinding dat vacatures in de bouwsector een belangrijke mobiele mijlpaal bereikten in 2019. Een analyse...


Meer info

PRpro
Brussel
18-02-2020

Populairste dagen om te stemmen zijn dinsdag 12 en donderdag 14 meiMinstens 15% van de werkgevers zet voor de volgende sociale verkiezingen in op e-voting, weet hr-dienstenbedrijf ACERTA. De versoepeling van de procedure van e-voting slaat dus aan. Het gemak, de snelheid en de relatieve kost van e-voting hebben veel bedrijven over de streep getrokken. Vier jaar geleden stemden minder dan 1% van...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het