Belgen hebben te weinig aandacht voor hun ogenBijna de helft van de Belgen heeft klachten over het gezichtsvermogen, maar nauwelijks zetten we de stap om er iets aan te doen. Nochtans kan minstens de helft van al het verlies van gezichtsvermogen voorkomen worden indien het in een vroeg stadium wordt gedetecteerd en behandeld. De Week van het Zien – dit jaar van 5 tot 12 oktober – wil alle Belgen motiveren om een oogmeting te doen. “Dat is nodig, want het risico op slechtziendheid is door onze levensstijl bijzonder groot”, aldus Serge Bruninx, zelf opticien-optometrist en Vlaams-voorzitter van A.P.O.O.B., de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België.

 

1 op de 3 testte ogen nog nooit
Cijfers van de vorige editie van de Week van het Zien leren dat 1 op de 3 pas voor de eerste keer ooit de ogen liet testen. Meer dan de helft ging de laatste vijf jaar niet op controle. Op hetzelfde moment lopen de klachten – vaak gelinkt aan blauw licht van schermen – hoog op. We zien onscherp en hebben last van pijnlijke, branderige, gevoelige of rode ogen. Dat was vorig jaar het geval bij bijna de helft van de screenings (42%). Een kwart van alle geteste personen werd doorverwezen naar de oogarts.

Bijna de helft kreeg het advies om de sterkte van zijn brillenglazen of contactlenzen na te kijken. Slechts 30% had een perfect zicht, al dan niet met bril of contactlenzen.Groeiende oogbol doet slecht zien
Een zekere nonchalantie bij Belgen op het vlak van oogmetingen, maar ook de ommezwaai in de manier waarop we letterlijk naar het leven kijken doen de nood aan brillen en contactlenzen zienderogen stijgen. We kijken meer dan ooit op korte afstand doordat ons leven zich afspeelt op smartphones en beeldschermen of doordat we te veel lezen in slecht verlichte kamers.

Serge Bruninx: “Ons moderne, dagelijkse leven stimuleert onze ogen om bijziend te worden. Daarbij groeit je oogbol langer dan normaal is [1]. Je zicht is het eerste dat wordt aangetast en op langere termijn kan het ook de gezondheid van de ogen schaden. Maatregelen zijn dan nodig, maar het is gemakkelijker om te voorkomen dan te genezen. De Week van het Zien hoopt dat Belgen wat wakkerder liggen van hun zicht, zodat ze problemen en klachten voor zijn.”

[1] Bron: American Academy of Ophtalmology & University of New South Wales, Sydney, AustraliaHoe onderhoud je je zicht?
Minstens de helft van al het verlies van gezichtsvermogen kan worden voorkomen indien dit in een vroeg stadium wordt gedetecteerd en behandeld. Een goede zorg is dus echt niet te veel gevraagd. Serge Bruninx: “Veel mensen beseffen pas bij een oogmeting hoeveel hun ogen zijn verslechterd. Wanneer ze dan eindelijk een bril opzetten of contactlenzen gebruiken, zien ze niet alleen beter, maar voelen ze zich ook beter. Zo worden ze zelfzekerder in de auto, op de fiets of wanneer ze hun job uitoefenen zonder hoofdpijn.”

Enkele tips ter preventie en wanneer je je zicht laat meten:

1. Het ledlicht – en in het bijzonder het blauwe licht – van computerschermen, smartphones, televisies en tablets is bijzonder vermoeiend voor onze ogen. Volg daarom de 20-20-regel: kijk elke 20 minuten minstens 20 seconden van je beeldscherm weg, liefst naar een object op een afstand van meer dan 20 voet – oftewel verder dan 6 meter. Zo is je oog uitgerust en kan je zonder consequenties verder werken.

2. Ga zo uitgerust mogelijk naar de oogmeting en drink goed. Door vermoeidheid en een tekort aan vocht krijg je ook droge ogen, wat de oogmeting kan beïnvloeden.

3. Het is verstandig om eens in de 2 à 3 jaar de ogen te laten checken indien een bril gedragen wordt. Bij het dragen van contactlenzen moeten de ogen minimaal eens per jaar gecontroleerd worden.

4. Komen er (erfelijke) ziektes in je familie voor zoals glaucoom, maculadegeneratie of suikerziekte? Dan is het opportuun om regelmatig een bezoek aan de oogarts te plannen.

5. Ben je ouder dan 40 jaar? Laat dan op regelmatige basis je oogdruk controleren.

6. Groene bladgroenten en koolsoorten zoals spinazie, boerenkool en broccoli zijn zeer rijk aan luteïne en kunnen helpen om je zicht op peil te houden. Ook caroteen-rijke voeding, zoals wortels, mango, blauwe bessen, melk en eieren dragen daar toe bij.

Beter zicht staat gelijk aan een betere levenskwaliteit en dus is een nauwkeurige, professionele oogmeting geen overbodige luxe. Ook als je geen oogproblemen hebt, is het belangrijk om regelmatig jouw gezichtsvermogen te laten testen zodat er tijdig actie ondernomen kan worden indien er iets mis is.

Voor een vrijblijvende oogmeting kan je deze week terecht bij een van de deelnemende opticiens of optometristen. Via www.weekvanhetzien.be vind je wie in jouw buurt deelneemt aan de Week van het Zien.
 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-10-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Belga Media Support

Antwerpen
18-10-2019

Meer dan de helft (52%) van de Belgische kmo’s maakt zich zorgen over de wereldeconomie. Vooral de Brexit spookt door de hoofden van Belgische ondernemers. 42% van de Belgische kmo's vindt de Brexit namelijk de grootste bedreiging voor globale economische groei. Daarnaast vinden ze de politieke ontwikkelingen in de VS (38%) en de stijgende prijzen van grondstoffen (20%) de belangrijkste...


Meer info

Belga Media Support
Puurs - Sint - Amands
18-10-2019

Studio 100 maakte vandaag bekend dat het nieuwe restaurant "Chef's Club" vanaf november exclusief haar deuren zal openen in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. In de Chef’s Club zullen de gasten getrakteerd worden op een exquis menu van één van onze topchefs. Om de 6 maanden zorgt een andere chef voor het menu, en njam!-chef Roger van Damme bijt in november...


Meer info

Belga Media Support
Brussel
18-10-2019

Sharp introduceert zes nieuwe 4K interactieve schermen, drie in de PN-TH1-serie en drie in de PN-HC1 BIG PAD-serie. Deze series bouwen voort op het succes van Sharp’s bekroonde interactieve lcd-schermen voor een optimale samenwerking en productiviteit in vergaderzalen en klaslokalen. De nieuwe serie bestaat uit verschillende instapmodellen en geavanceerde touchscreenoplossingen.De PN-TH1 en...


Meer info

Belga Media Support
Leuven
17-10-2019

Vandaag zijn artsen niet meer de enige experten over ziekte en zorg. De voorbije 20 jaar hebben patiënten geleerd hoe ze zelf kunnen bijdragen aan een betere gezondheidszorg.Aanstoker van dat vuur was het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) dat in die tijd is uitgegroeid tot de voorvechter van een centrale rol voor patiënten in hun behandeling. Al die jaren is het VPP blijven hameren op...


Meer info

Belga Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het