Belgische ondernemers bestrijden Corona met UVC-lichtUVC als preventiemiddel voor de toekomst

 

De Belgische start-up SpectronX, een fabrikant van desinfecterende toestellen op basis van UVC-licht, introduceert drie nieuwe toestellen waarmee het wil inzetten op de bestrijding en preventie van virussen zoals het coronavirus. Het gaat om een desinfectie-unit voor mondmaskers, eentje voor winkelkarren en een automatische desinfectierobot. De toestellen bestrijden op een duurzame manier, door middel van lichttechnologie, zowel het coronavirus als andere virussen en ondersteunen de gebruikelijke preventiemiddelen zoals handen wassen en social distancing. De mondmasker-units zijn vanaf vandaag bestelbaar. De toepassing voor winkelkarren en de desinfectierobot zitten in testfase en worden tegen eind juni verwacht. Alle toestellen worden extern door de afdeling virologie van UGent specifiek getest op hun werkzaamheid.

 

 

Beproefde techniek

Desinfectie via UVC-licht is een beproefde en duurzame ontsmettingstechniek die al jaren en in verschillende sectoren wordt gebruikt voor het doden van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, mijten en ook virussen zoals de griep en corona. De meest bekende toepassing is in de waterzuivering. UVC breekt het DNA open zodat het virus gedood wordt, zonder gebruik van chemicaliën. In een aantal Aziatische landen wordt het reeds gebruikt voor het desinfecteren van openbare ruimtes.

“Onze eerste opdracht was om betrouwbare producten te maken. Er zijn immers vele - voornamelijk uit China afkomstige - producten op basis van UVC-licht die claimen te desinfecteren. Als consument kan je dat niet testen”, zegt Tom Pardon, medeoprichter van SpectronX. “Onze eigen ontwikkelde producten worden daarom uitvoerig getest en gekeurd. Intern maken we gebruik van eigen UVC-meetapparatuur en we laten ons bijstaan door de dienst virologie van de UGent”. Professor Hans Nauwynck van de Universiteit Gent legt uit: “We hebben bij de UGent heel wat ervaring in het testen van desinfectiemethoden voor virussen, waaronder ook het SARS-CoV-2 coronavirus dat aan de oorsprong ligt van COVID-19. UVC heeft een bewezen doeltreffende en krachtige desinfecterende werking wanneer het correct wordt aangewend.  We werken dan ook graag mee aan dit initiatief van SpectronX zodat zij de effectiviteit van hun oplossingen kunnen garanderen.” 

 

Multi-inzetbare mondmasker unit

De mondmasker unit die vanaf vandaag bestelbaar is via pre-order, is multi-inzetbaar, zowel voor persoonlijk gebruik als voor grote bedrijven, sportclubs, winkels, etc. Omdat het desinfectieproces maar een aantal seconden in beslag neemt, is het mogelijk om grote aantallen op korte tijd te desinfecteren. Met dit toestel kunnen bedrijven hun werknemers op een duurzame en kostefficiënte manier helpen beschermen.

 

Next steps

Daarnaast werkt SpectronX aan een product dat het leven en vooral dan het winkelen een stuk veiliger zal maken: een desinfectie-unit voor winkelkarren.  Het prototype is klaar en wordt momenteel voorgelegd teneinde Europese normering en patent te bekomen. “Momenteel zijn er verregaande gesprekken bezig met enkele grote retailpartners. De desinfectie-unit laat winkeluitbaters van supermarkten toe een veiligere omgeving voor zowel klanten als personeel te creëren. Het is een duurzame, doeltreffende en klantvriendelijke oplossing”, zegt medeoprichter Stijn Slabbinck.

Een volgende stap is een desinfectie robot. Deze zal in juni beschikbaar zijn en kan ingezet worden voor het desinfecteren van grotere oppervlakten zoals winkelruimtes, openbare plaatsen, gemeenschappelijke ruimtes en kamers in woonzorgcentra, etc.

De toekomstvisie en ambitie van SpectronX is duidelijk. “We hebben op zeer korte termijn een betrouwbare en ecologische oplossing gevonden om het dagelijkse leven met virussen een stuk veiliger en minder stressvol te maken. Onze oplossingen zijn erop gericht om met behulp van lichttechnologie mensen en bedrijven te helpen een gezondere toekomst te bieden en beter samen te leven met virussen”, besluit Tom Pardon.

 

Over SpectronX

SpectronX, gevestigd in Wetteren, is een Belgische fabrikant van desinfecterende toestellen op basis van UVC-licht opgericht in maart 2020. SpectronX is een verzamelnaam voor machines ter bestrijding en preventie van virussen. Het bedrijf heeft als missie mensen, bedrijven en organisaties een gezondere toekomst te helpen bieden door het gebruik van lichttechnologie en preventiemiddelen.

Meer info: www.spectronx.eu 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  29-05-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Brussel
02-07-2020

“Wie volksgezondheid serieus neemt, richt zich tot alle inwoners van ons land. En of je het nu leuk vindt of niet: ook daklozen, mensen zonder geld of vluchtelingen zijn inwoners van ons land.” Vanaf 1 juli gaat Michel Genet aan de slag als directeur van Dokters van de Wereld België. Michel Genet stond voordien aan het hoofd van Greenpeace & Credal en was politiek directeur...


Meer info

PRpress
Brussel
02-07-2020

Trend Micro's Head in the Clouds-onderzoek toont aan dat gebruikers security-trainingen serieus nemen, maar nog steeds gevaarlijk gedrag vertonenTrend Micro, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, presenteert vandaag zijn onderzoeksrapport dat laat zien hoe thuiswerkers omgaan met cybersecurity. Twee derde (69%) van de Belgische thuiswerkers zegt zich meer bewust te zijn van het...


Meer info

PRpress
Brussel
02-07-2020

Studiekeuze en inschrijvingen worden uitgesteld vanwege corona Een opvallende vaststelling aan de Odisee-hogeschool na twee succesvolle digitale infodagen: heel wat laatstejaars secundair onderwijs stellen hun inschrijving aan de hogeschool uit. En ze geven expliciet aan dat te doen omdat ze de campussen nog niet hebben kunnen zien, wegens de coronamaatregelen. Daarom organiseert de hogeschool...


Meer info

PRpress
Melle
01-07-2020

De ruim 850 werknemers van BDO België hoeven na corona niet per se elke dag naar kantoor. In functie van hun job, afspraken met klanten en de eigen behoefte om collega’s te zien, kunnen ze voortaan zelf kiezen hoeveel dagen per week ze van thuis uit werken of vanuit welk van de 11 kantoren van BDO in België ze dat doen. De nieuwe manier van werken laat het personeel in de eerste...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het