Belgische ondernemers bestrijden Corona met UVC-lichtUVC als preventiemiddel voor de toekomst

 

De Belgische start-up SpectronX, een fabrikant van desinfecterende toestellen op basis van UVC-licht, introduceert drie nieuwe toestellen waarmee het wil inzetten op de bestrijding en preventie van virussen zoals het coronavirus. Het gaat om een desinfectie-unit voor mondmaskers, eentje voor winkelkarren en een automatische desinfectierobot. De toestellen bestrijden op een duurzame manier, door middel van lichttechnologie, zowel het coronavirus als andere virussen en ondersteunen de gebruikelijke preventiemiddelen zoals handen wassen en social distancing. De mondmasker-units zijn vanaf vandaag bestelbaar. De toepassing voor winkelkarren en de desinfectierobot zitten in testfase en worden tegen eind juni verwacht. Alle toestellen worden extern door de afdeling virologie van UGent specifiek getest op hun werkzaamheid.

 

 

Beproefde techniek

Desinfectie via UVC-licht is een beproefde en duurzame ontsmettingstechniek die al jaren en in verschillende sectoren wordt gebruikt voor het doden van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, mijten en ook virussen zoals de griep en corona. De meest bekende toepassing is in de waterzuivering. UVC breekt het DNA open zodat het virus gedood wordt, zonder gebruik van chemicaliën. In een aantal Aziatische landen wordt het reeds gebruikt voor het desinfecteren van openbare ruimtes.

“Onze eerste opdracht was om betrouwbare producten te maken. Er zijn immers vele - voornamelijk uit China afkomstige - producten op basis van UVC-licht die claimen te desinfecteren. Als consument kan je dat niet testen”, zegt Tom Pardon, medeoprichter van SpectronX. “Onze eigen ontwikkelde producten worden daarom uitvoerig getest en gekeurd. Intern maken we gebruik van eigen UVC-meetapparatuur en we laten ons bijstaan door de dienst virologie van de UGent”. Professor Hans Nauwynck van de Universiteit Gent legt uit: “We hebben bij de UGent heel wat ervaring in het testen van desinfectiemethoden voor virussen, waaronder ook het SARS-CoV-2 coronavirus dat aan de oorsprong ligt van COVID-19. UVC heeft een bewezen doeltreffende en krachtige desinfecterende werking wanneer het correct wordt aangewend.  We werken dan ook graag mee aan dit initiatief van SpectronX zodat zij de effectiviteit van hun oplossingen kunnen garanderen.” 

 

Multi-inzetbare mondmasker unit

De mondmasker unit die vanaf vandaag bestelbaar is via pre-order, is multi-inzetbaar, zowel voor persoonlijk gebruik als voor grote bedrijven, sportclubs, winkels, etc. Omdat het desinfectieproces maar een aantal seconden in beslag neemt, is het mogelijk om grote aantallen op korte tijd te desinfecteren. Met dit toestel kunnen bedrijven hun werknemers op een duurzame en kostefficiënte manier helpen beschermen.

 

Next steps

Daarnaast werkt SpectronX aan een product dat het leven en vooral dan het winkelen een stuk veiliger zal maken: een desinfectie-unit voor winkelkarren.  Het prototype is klaar en wordt momenteel voorgelegd teneinde Europese normering en patent te bekomen. “Momenteel zijn er verregaande gesprekken bezig met enkele grote retailpartners. De desinfectie-unit laat winkeluitbaters van supermarkten toe een veiligere omgeving voor zowel klanten als personeel te creëren. Het is een duurzame, doeltreffende en klantvriendelijke oplossing”, zegt medeoprichter Stijn Slabbinck.

Een volgende stap is een desinfectie robot. Deze zal in juni beschikbaar zijn en kan ingezet worden voor het desinfecteren van grotere oppervlakten zoals winkelruimtes, openbare plaatsen, gemeenschappelijke ruimtes en kamers in woonzorgcentra, etc.

De toekomstvisie en ambitie van SpectronX is duidelijk. “We hebben op zeer korte termijn een betrouwbare en ecologische oplossing gevonden om het dagelijkse leven met virussen een stuk veiliger en minder stressvol te maken. Onze oplossingen zijn erop gericht om met behulp van lichttechnologie mensen en bedrijven te helpen een gezondere toekomst te bieden en beter samen te leven met virussen”, besluit Tom Pardon.

 

Over SpectronX

SpectronX, gevestigd in Wetteren, is een Belgische fabrikant van desinfecterende toestellen op basis van UVC-licht opgericht in maart 2020. SpectronX is een verzamelnaam voor machines ter bestrijding en preventie van virussen. Het bedrijf heeft als missie mensen, bedrijven en organisaties een gezondere toekomst te helpen bieden door het gebruik van lichttechnologie en preventiemiddelen.

Meer info: www.spectronx.eu 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  29-05-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpress

Antwerpen
26-10-2020

Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen investeren € 231 miljoen in zonne-energie en gaan strijd aan met energiearmoedeOp maandag 26 oktober ondertekenden 44 Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) de oprichtingsakte van de coöperatieve vennootschap ASTER, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH). De SHM’s willen actief en...


Meer info

PRpress
Brussel
26-10-2020

WebinarroomSpeciale tijden zorgen ervoor dat je als ondernemer creatief moet nadenken. Nieuw bij San Marco Village is de webinarroom in zaal Apero Vino. Deze zaal is volledig uitgerust om een webinar te streamen. In samenwerking met Cornix werd de ideale locatie gebouwd om uw meeting of vergaderingen te streamen naar een groot publiek. E-peritiefBij het begin van de lockdown ontwikkelde San Marco...


Meer info

PRpress
Lede
24-10-2020

Na het testmoment op de Orangerie bleek dat er 10 bewoners besmet zijn met Covid-19. Ook zijn er hiernaast 6 besmettingen bij het personeel vastgesteld.Momenteel wordt er op de open afdelingen, de Hoeve en ’t Paviljoen, alles aan gedaan om een dergelijke uitbraak zoals in de Orangerie te voorkomen. Sinds het begin van de uitbraak is het personeel en de bewoners van de Orangerie afgescheiden...


Meer info

PRpress
Ronse
24-10-2020

De brandweerzone kocht twee gloednieuwe tankwagens aan voor de posten Kruisem en Ronse. De Scaniatankwagens zijn van het ministriële type en werden opgeleverd door de firma Vanassche te Harelbeke. De voertuigen zijn uitgerust met de nieuwste technologie, en vertegenwoordigen een totale investering van 600.000 euro voor de brandweerzone.De posten Kruisem en Ronse verkregen deze week twee...


Meer info

PRpressAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het