Pictet Asset Management: Klimaatbewuste Verenigde Staten luiden een nieuw tijdperk in voor schone energieStephen Freedman, Senior Product Specialist

Het gedurfde milieuplan van Biden zal de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering nieuw leven inblazen en de schone energiesector een boost geven.

Door de verkiezing van Joe Biden als nieuwe Amerikaanse president speelt de grootste economie ter wereld opnieuw een centrale rol bij internationale inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken.

Het milieuplan van de Democraten is zeer gedurfd. De belofte om binnen een dag na de inauguratie opnieuw toe te treden tot het klimaatakkoord van Parijs en om twee duizend miljard US dollar te spenderen aan nieuwe groene investeringen zijn de pijlers van een grootschalige strategie om de VS CO2-neutraal te maken tegen 2050.

Het is een koerswijziging die plaatsvindt op een kritiek moment voor de wereldwijde klimaatdiplomatie.

Alleen al in de afgelopen maanden hebben China, Japan en Korea hun eigen ambitieuze netto-nuldoelstellingen voor de CO2-uitstoot aangekondigd, en de EU voorziet zeven duizend miljard euro om haar economie koolstofarm te maken.

In veel opzichten getuigen deze ontwikkelingen van het succes van het Akkoord van Parijs. Een belangrijk kenmerk van die overeenkomst is dat ze de ondertekenaars ertoe verbindt hun betrokkenheid na verloop van tijd op te voeren.

Dat de grootste economie ter wereld weer meedoet aan het klimaatakkoord van Parijs verandert echter duidelijk het aanzien van de strijd tegen de opwarming van de aarde. En nog het meest in de sector van de schone energie.

Gestimuleerd door de  knowhow en de financiële kracht van de VS lijkt de sector klaar om een dynamisch nieuw tijdperk in te luiden. Er zullen naar verwachting miljarden nieuwe private en publieke investeringen naar groene infrastructuur en milieutechnologie vloeien. Schone energie zou met andere woorden de belangrijkste pijler van de economie van de 21e eeuw kunnen worden.  

Vier schonere jaren?

Het contrast tussen de milieuaanpak van Biden en die van de huidige Amerikaanse regering kan bijna niet scherper.

Onder president Donald Trump heeft de regering bijna 100 milieuwetten teruggedraaid – in gebieden als schone lucht, waterkwaliteit en landgebruik - en heeft ze de regulering voor de fossiele brandstofindustrie afgezwakt. Ze heeft ook fondsen voor klimaatonderzoek geblokkeerd. 

De plannen van Biden zouden de geloofwaardigheid op het vlak van milieu van de VS op verschillende fronten herstellen. Hij heeft beloofd om de elektriciteitsproductie tegen 2035 koolstofvrij te maken door over te stappen op duurzame energie.

Dat betekent onder meer een verdubbeling van de uitrol van zonnepanelen tot in totaal 500 miljoen geïnstalleerde eenheden in de komende vijf jaar.

Het plan van Biden omvat ook maatregelen om brandstofwagens uit te faseren ten voordele van elektrische voertuigen.

Daarnaast zet Biden zich ook in voor een schonere bouwsector. Die sector is volgens schattingen van het Internationaal Energieagentschap goed voor meer dan een derde van zowel het wereldwijde eindverbruik van energie als de CO2-uitstoot. Het programma omvat een upgrade van zes miljoen gebouwen om de energie-efficiëntie te verhogen.

De Biden-regering moet ook de weg vrijmaken voor een aantal van de meest vooruitstrevende staten zoals Californië om hun agressieve milieubeleid voort te zetten, waardoor een einde komt aan vier jaar juridische strijd tussen de federale regering en vooral Democratische staten over kwesties als autovervuiling.

Naast klimaatverandering zal de nieuwe regering ook andere dringende milieukwesties aanpakken, zoals lucht-,  water- en plasticvervuiling.

Groene executive orders

Alle enthousiasme daar gelaten, het zal niet eenvoudig zijn om de groene visie van Biden om te zetten in realiteit. De Democratische regering zal een geduchte tegenstander hebben, in de vorm van een vijandige senaat.

Toch heeft Biden tal van andere opties – vooral presidentiële executive orders.

Die zullen volgens ons een belangrijk onderdeel vormen van zijn plan voor klimaatverandering. Beleggers mogen in de eerste 100 dagen van het nieuwe presidentschap inderdaad een stroom van executive orders verwachten. Met één pennenstreek zal Biden het land weer laten toetreden tot het akkoord van Parijs en schone energievoorzieningen toevoegen aan het stimuleringspakket voor de pandemische economie.

Verwacht dat hetzelfde wapen zal worden gebruikt om de versoepeling van de milieuvoorschriften door president Trump ongedaan te maken  en om nieuwe wetten uit te vaardigen die overheidsbedrijven verplichten om financiële risico 's in verband met klimaatverandering en broeikasgasemissies bekend te maken.

"Beleggers mogen in de eerste 100 dagen van het nieuwe presidentschap inderdaad een stroom van executive orders verwachten. Met één pennenstreek zal Biden het land weer laten toetreden tot het akkoord van Parijs." 

Maar er zijn redenen om aan te nemen dat Biden nog meer kan bereiken.

Ten eerste zijn Amerikanen niet zo gekant tegen klimaatactie als sommigen denken. In een recente enquête zegt 85 procent van de Republikeinse kiezers van 18 tot 54 jaar eerder geneigd te zijn een Republikeinse kandidaat te steunen die een op innovatie gebaseerde aanpak van het klimaat omarmt1.

Dan is er nog de belofte van jobs. De sector van de schone energie is al een grote werkgever – ongeveer 3 miljoen Amerikanen werken in de sector en de plannen van Biden voorzien nog eens 10 miljoen jobs. Het is een gedurfd engagement, maar ook een engagement dat veel weerklank zou moeten vinden in een post-pandemische economie.

Schone energie: de nieuwe race

Met Biden in het Witte Huis zal de VS onvermijdelijk een ambitieuze nieuwe koers varen. Maar de wereldwijde gevolgen van zijn overwinning zullen ook veel veranderingen teweegbrengen.

Dat 's werelds grootste uitstoter van broeikasgassen zich inzet om de uitstoot te verminderen, zal de hele planeet ten goede komen.

De netto-nuldoelstelling van Biden zou de CO2-uitstoot van de VS de komende 30 jaar met ongeveer 75 gigaton kunnen doen dalen. Dat alleen al is genoeg om de gemiddelde temperatuur wereldwijd met ongeveer 0,1℃ te verlagen, zo blijkt uit berekeningen van de Climate Action Tracker (CAT).

De sector van de schone energie zal ook niet meer te herkennen zijn met de volledige steun van de VS.

Gesteund door de Amerikaanse wilskracht, technologische expertise en financiële kracht zal de industrie beter gefinancierd en innovatiever zijn dan ooit tevoren.

Dat is cruciaal omdat het omkeren van de klimaatverandering geld en creatief denken vereist. Het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie zegt dat de jaarlijkse investeringen in hernieuwbare energie tegen 2050 moeten verdrievoudigen tot 800 miljard US dollar om de belangrijkste doelstellingen op het gebied van vermindering van de CO2-uitstoot en klimaat te halen2.

Een grote infusie van Amerikaans geld en technische knowhow kan op zijn beurt leiden tot een hevige schone-energierace waarbij grote economische machten concurreren om nulemissietechnologieën en -normen te ontwikkelen.

Elektrische voertuigen lijken voor veel landen cruciaal te zijn in hun streven naar een koolstofvrije economie.

Slechts een maand na de bekendmaking van zijn netto-nuldoelstellingen onthulde China een stappenplan voor de geleidelijke afschaffing van conventionele gasverbrandingsmotoren tegen 2035. China, dat al wereldleider is in elektrische voertuigen, heeft gezegd dat het zou investeren om een eigen toeleveringsketen uit te bouwen die de buitenlandse afhankelijkheid zal verminderen.

Met Biden heeft de VS de ambitie om China in te halen in de markt voor elektrische voertuigen door de federale inkoop van belangrijke auto-onderdelen zoals batterijen met 400 miljard US dollar te verhogen.

Ook Europa staat niet stil. De regio heeft China net overtroffen in het aantrekken van investeringen voor elektrische voertuigen en batterijontwikkeling en heeft vorig jaar een recordbedrag van 60 miljard euro in private en publieke middelen bijeengehaald, bijna 20 keer meer dan de laatste berekening van twee jaar geleden3.

Opmars elektrische auto's

Wereldwijd aandeel in de jaarlijkse verkoop van personenauto's per aandrijflijn

Aandeel per jaar in elektrisch, is inclusief batterij-elektriciteit en plug-in hybride. Bron: BloombergNEF

Infrastructuur van de volgende generatie ter ondersteuning van een grotere transmissie van schone energie is waarschijnlijk ook een belangrijk strijdpunt. China beschikt over 's werelds langste en krachtigste UHVDC-lijn (Ultra High Voltage Direct Current) die zich over een afstand van meer dan 3.400 km uitstrekt - meer dan de afstand tussen Londen en Moskou - om zonne-energie en windenergie te leveren aan 50 miljoen huishoudens. Europa en de VS zijn ook van plan om het net te upgraden met UHVDC-lijnen.

"De aanpassing van het Amerikaanse beleid inzake klimaatverandering zal een enorme opsteker betekenen voor de wereldwijde sector van de schone energie." 

Een groen keerpunt

Met de verkiezingsoverwinning van Biden die nieuwe impulsen zal geven aan de wereldwijde klimaatactie bevindt de wereld zich op een keerpunt.

Met name omdat zijn overwinning op een moment komt waarop de economische krachten die een groene transitie aansturen, sterker worden.

Veel technologieën voor hernieuwbare energie bereiken nu schaalvoordelen die slechts een paar jaar geleden nog ondenkbaar waren en zijn daardoor kostenconcurrerend geworden met fossiele brandstoffen.

Tegenwoordig zijn wind of zon de goedkoopste nieuwe elektriciteitsbronnen in landen die goed zijn voor ongeveer 73 procent van het wereldwijde bbp4.

Hetzelfde geldt voor transport. Naar verwachting bereiken elektrische voertuigen voor passagiers op voorhand prijspariteit met vergelijkbare voertuigen met een interne verbrandingsmotor van de meeste types in minder dan vijf jaar.

De afstemming van het Amerikaanse beleid inzake klimaatverandering op dat van andere economieën zal de wereldwijde sector voor schone energie een enorme duw in de rug geven.

Het zal dienen als katalysator voor miljarden nieuwe private en publieke investeringen in de sector en zal de aanzet geven tot een nieuwe race voor schone energie. 

[1] https://thehill.com/opinion/energy environment/522223-trump-is-out-of-touch-with-republican-voters-on-climate-change

[2] https://www.irena.org/publications/2020/Nov/Global-Landscape-of-Renewable-Energy-Finance-2020

[3] Transport en milieu

[4] Bloomberg New Energy Finance 2020-vooruitzichten
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  26-11-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over bizz com

Brussel
15-01-2021

Nu de lockdown in België is verlengd tot 1 maart, blijft thuiswerk nog zeker 1,5 maand de regel. Indeed bekeek hoe werkgevers en werknemers of werkzoekenden uitpakten met, dan wel op zoek gingen naar vacatures waarin thuiswerken uitdrukkelijk benoemd werd. Aan de kant van de werkgevers is de impact duidelijk. Het aandeel van vacatures op Indeed die thuiswerk concreet benoemen ten opzichte...


Meer info

bizz com
Brussel
15-01-2021

BeeBonds opende op 14 januari een fondsenwerving gedurende tien dagen om 2 miljoen euro* op te halen bij particuliere beleggers en rechtspersonen om bij te dragen aan de snelle groei van Pitaya, de restaurantketen die geïnspireerd is op het Thaise street food. Na de succesvolle opening van de eerste 2 restaurants in 2020 in volle gezondheidscrisis, is het de bedoeling om in België in 7...


Meer info

bizz com
Brussel
11-01-2021

Nu de uitrol van Covid-19-vaccins onverminderd doorgaat, zullen de aandelenmarkten in 2021 wellicht een sterke steun genieten.Asset-allocatie: aandelen zijn klaar voor een rallyDe Covid-19-vaccins stellen ons in staat om voorbij de pandemie te kijken en ons te richten op de versterking van de economie, die verder ondersteund wordt door aanzienlijke stromen van fiscale noodmaatregelen. Deze...


Meer info

bizz com
Brussel
11-01-2021

Door Enguerrand Artaz, Beheerder - La Financière de l'Echiquier.Met de zege van de Democratische kandidaten Jon Ossoff en Raphael Warnock in de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in Georgia haalt het kamp van Joe Biden alle slagen thuis: het presidentschap en een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden én de Senaat. Twee maanden na de verkiezingen en tal van...


Meer info

bizz comAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het