Stille studieplek in stadhuis MechelenPlaats voor 30 studenten tijdens blok


Vanaf maandag 20 mei kunnen studenten en scholieren een tijdlang terecht in een leegstaande ruimte van het stadhuis van Mechelen. Het stadsbestuur komt hiermee tegemoet aan een nood die er al langer leeft bij jongeren om samen te studeren.


De vraag naar en het gebruik van collectieve studeerplekken zit in de lift. Niet enkel bij studenten van het hoger onderwijs, maar ook bij leerlingen uit het secundair onderwijs is dat het geval. De stad Mechelen wil hier graag op inspelen. “Samen studeren heeft heel wat voordelen. Er is meer sociale controle, er kan kennis uitgewisseld worden en de stille omgeving zou voor minder afleiding zorgen. Als echte onderwijsstad is het voor ons een evidentie om op deze vraag in te gaan”, aldus schepen van Onderwijs Marina De Bie.

“Studeren kan ook een eenzame periode zijn voor veel studenten. Door dit samen te doen, ontstaat er een gevoel van samenhorigheid, waardoor studenten elkaar ook motiveren”, vult jeugdschepen Abdrahman Labsir aan.

Leegstaande ruimte
“Twee jaar geleden verhuisden de meeste stadsdiensten naar andere gebouwen in de stad. Sindsdien staat een deel van het stadhuis leeg en dus was dit een ideale optie om als studeerplek in te richten. Het doel is om tegemoet te komen aan studenten die hard hun best doen”, zegt Koen Anciaux, schepen van Eigendommen.

De ruimte op de eerste verdieping ondergaat momenteel een grondige poetsbeurt en wordt nadien ingericht als stille werkplek voor de blokperiode, meer bepaald van 20 mei tot 30 juni. In de lokalen is ruimte voor een 30-tal studenten. Ze zal toegankelijk zijn op weekdagen van 8 tot 16.30 uur. Wifi is aanwezig.

Sociale controle
Het personeel van Stad Mechelen wordt aangemoedigd om af en toe plaats te nemen in de stille studieplek. Dit is niet alleen bevorderlijk in het kader van het Nieuwe Werken, waarbij personeelsleden geen vaste werkplaats of bureau meer hebben en dus hun werkruimte volledig zelf kunnen kiezen, maar ook om bij te dragen aan de sociale controle.

Er zijn ondertussen heel wat organisaties, scholen en bedrijven die ruimtes voor studenten aanbieden. In Mechelen zijn dat onder andere:

  • Hoofdbibliotheek (70 plaatsen)
  • Dorpshuis Hombeek (20 plaatsen)
  • Thomas More Mechelen (Campussen Kruidtuin, De Vest en De Ham)
  • Mechelse Moskee 
  • Moskee Al-Buraq 
  • Jeugdwerking J@M (LDC De Schijf)
  • Jeugdwerking Rojm
  • IT-consultancybedrijf Elmos (15 plaatsen)

Mogelijk zijn er nog meer organisaties en bedrijven die een stille werkplek aanbieden voor studenten tijdens de blokperiode.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  15-05-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
02-10-2019

Mechelen wil Ragheno laten uitgroeien tot dé stadswijk van de toekomst. Om de ambitieuze en kwalitatieve ambities te realiseren, legt de stad enkele minimale randvoorwaarden op waar toekomstige investeerders zich aan moeten houden. Daarnaast heeft de stad een kaderbesluit voor de site goedgekeurd dat de financiële bijdrage in de financiering van de gemeenschappelijke voorzieningen -...


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Van maandag 30 september tot en met zondag 6 oktober organiseert Mooimakers dit jaar voor de derde keer de Vlaamse handhavingsweek tegen zwerfvuil en sluikstorten. Tijdens deze week willen we de inspanningen van het Mechels stadsbestuur en stadsdiensten om de problematiek aan te pakken in de kijker zetten. Want hier maken we elke dag het hele jaar door werk van handhaving.Tijdens de...


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Van 5 oktober tot en met 29 november loopt in lokale dienstencentra Den Abeel, Den Deigem en De Schijf de tentoonstelling ‘Mechelen in de ban van erfgoed’.Het gaat om een unieke collectie van oude foto’s en filmpjes uit de Mechelse wijken, beschikbaar gesteld door de buurtbewoners.De tentoonstelling is een samenwerkingsproject met de lokale dienstencentra en filmclub Mecina.


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Geachte heer Bervoets, geachte ereburgemeester, beste Geert,Geachte mevrouw Bervoets, geachte familieleden, beste collega’s, oud-collega’s, medewerkers, vrienden van Geert, Reeds meer dan honderd jaar heeft de stad Mechelen de goede gewoonte om haar ere-burgemeesters permanent te gedenken en te huldigen door een borstbeeld van hen op te stellen in de raadzaal van het stadhuis, het...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het