Ben jij sneller dan de brandweer? Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan redden levens!Ben jij sneller dan de brandweer?

 

Woningbranden eisten dit jaar in België al minstens 43 doden. Elke 6 dagen sterft dus iemand door een woningbrand. Met de campagne ‘Ben jij sneller dan de brandweer?’ van Leef Brandveilig! willen we hier verandering in brengen. Niet alleen voldoende rookmelders zijn van levensbelang maar ook het hebben van een vluchtplan. 75% van de Belgische bevolking heeft geen vluchtplan en maar 8% heeft zijn vluchtplan daadwerkelijk geoefend[1]. Iedereen doet minstens een jaarlijkse evacuatieoefening op het werk of op school. Zelfs in het vliegtuig krijgen we richtlijnen over wat te doen bij brand. Waarom zou je dat thuis niet doen? Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen voor een drastische daling van het aantal dodelijke slachtoffers. Wacht dus niet langer!

 

Bij brand heb je maar 3 minuten! Zorg dat je sneller bent dan de brandweer!

Volg onze 6 stappen (zie ook bijlage) en je bent sneller dan de brandweer:

1)    Plaats! Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes. Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar. Wist je dat vanaf 1 januari rookmelders overal verplicht zijn in Vlaanderen?

2)    Alarm! Voldoende rookmelders zorgen voor een snelle detectie bij brand en een ingeoefend vluchtplan staat je toe om samen met je gezin tijdig je woning te verlaten. In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Het is immers van levensbelang dat je al je rookmelders hoort op je slaapkamer, zelfs tijdens je diepe slaap.

3)    Zaklamp! Het is van levensbelang om op elke slaapkamer een zaklamp te voorzien. Nog beter is één met een ingebouwde dynamo en dus zonder een batterij. Dit is niet alleen duurzaam maar het gaat je steeds licht bezorgen bij brand. Bij brand valt immers de elektriciteit en dus je licht uit.

4)    Sluit deuren! Zorg voor een vrije vluchtweg. Sluit de deuren op weg naar buiten. Op die manier wordt de brand opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof. Dit geeft je extra tijd om je woning te verlaten bij brand. Gebruik geen lift.

5)    Sleutel! Steek de sleutel op de voor- en achterdeur of leg deze in de buurt ervan! Je kan ook kiezen voor knopcilinders (draaiknoppen) op de buitendeuren, deze zorgen ervoor dat je snel en makkelijk buiten geraakt! Opgepast: elektrische rolluiken werken niet in geval van brand.

6)    Bel 112! Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de hulpdiensten via het gratis nummer 112. Wacht buiten de brandweer op en ga niet meer terug naar binnen.


Brandveilig leven begint bij jezelf! VZW Oscare, Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant, Hulpverleningszone Zuid-Oost, Hulpverleningszone Meetjesland, Brandweer Westhoek, Taxandria, Brandweerzone Vlaams-Brabant West, Brandweer West-Vlaanderen, Hulpverleningszone Rivierenland, BIN Kenniscentrum, Hulpverleningszone Noord-Limburg, Hulpverleningszone Oost en Brandweer Zone Rand slaan de handen in elkaar en hopen dat jullie deze brandveilige boodschap van “Ben jij de sneller dan de brandweer?” mee verspreiden. Samen kunnen we komen tot meer brandveiligheid.

Meer info:

www.leefbrandveilig.be/vluchtplan
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Mechelen
17-10-2019

De stad Mechelen ving de werken om van de binnenstad een fietszone te maken reeds maandag aan.Dit terwijl de gemeenteraad pas komende maandag een beslissing neemt over het reglement voor die zone. “Een opmerkelijk staaltje creatief omspringen met de regelgeving bij het Mechels stadsbestuur,” meent gemeenteraadslid Freya Perdaens (N-VA).“Niet alleen toont het stadsbestuur nog...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Anzegem
15-10-2019

Op maandag 14/10 vindt een werfbezoek plaats van het 5e en 6e lager van VBS Heirweg op onze werf te Anzegem in samenwerking met opdrachtgever Provincie West-Vlaanderen. Hier wordt een buffer- en overstromingsbekken aangelegd om de blijvende waterproblematiek tegen te gaan. Omdat interesse in een carrière in de bouwsector blijft dalen, engageren wij ons graag om de kennis omtrent deze...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Leuven
15-10-2019

In het Rijksarchief van Leuven in de wettelijke passeringen voor de schepenbank van de beide Kaggevinne's is er een opmerkelijk document te voorschijn gekomen door amateur historicus en genealoog Martien Mondelaers uit Diest. De toenmalige secretaris Arnoldus Wiers heeft een nota in zijn boek neergeschreven over de vrouwe van Diest en Zichem, Anna van Loreynen de weduwe van Rene van...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Antwerpen
15-10-2019

Dit wordt de nieuwe marathon in Antwerpen!Precies 100 jaar na de olympische marathon van 1920 krijgt Antwerpen opnieuw een (aparte) marathon: de Antwerp Night Marathon. De eerste editie vindt plaats op zaterdagavond 12 september en volgt een spectaculair parcours dat hoofdzakelijk door het centrum van de stad loopt. Het is geen toeval dat de nieuwe marathon er net volgend jaar komt. Antwerpen...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het