Automatische beiaard van Sint-Romboutstoren speelt weerDe eindejaarperiode wordt in Mechelen extra feestelijk want na een grondige restauratie van de historische beiaard van de Sint-Romboutstoren, weerklinken de deuntjes om het uur, halfuur, kwartier, en half kwartier (het Mechels halfke) mooier dan ooit tevoren.


In het najaar van 2018 werd de automatische beiaard stilgelegd om dringende herstellingen aan de speeltrommel en het opwindsysteem mogelijk te maken. De bronzen speeltrommel uit 1736 is het meest in het oog springende onderdeel van de automatische beiaard.
 
Echter, mechanische slijtage van een aantal onderdelen van de automatische beiaard, zoals speling op de as van de speeltrommel en gebreken aan het tandwiel en het palrad van het opwindsysteem, bedreigden niet alleen de goede werking van het systeem, maar hielden ook een risico in dat de historische installatie schade zou oplopen. Daarom besliste de Stad Mechelen vorig jaar om een gespecialiseerde aannemer aan te stellen om de gebreken te herstellen.
 
Het gebrekkige tandwiel van het opwindsysteem was omstreeks 1959 al eens tijdelijk hersteld na een incident waarbij een aantal tanden afbraken. Destijds was een exacte kopie van het gietijzeren tandwiel gemaakt met de bedoeling om het beschadigde exemplaar te vervangen, maar om nog onbekende reden werd dit nooit geplaatst.
 
Onverslijtbaar
Zestig jaar lang bevond dit nieuwe tandwiel zich in het atelier van Torenuurwerken & Beiaarden Michiels aan de Korenmarkt in Mechelen. De heer Luc Michiels toonde zich bereid om het zestig jaar oude ‘nieuwe’ tandwiel te schenken aan de stad. “Een mooie geste die zeer wordt gewaardeerd. Nu zullen de melodieën harmonieus weerklinken zoals de bouwer van het trommelspeelwerk het in de achttiende eeuw heeft bedoeld. Onze Romboutstoren is hiermee toch helemaal af”, zegt schepen Koen Anciaux van Monumenten.
 
“Onze internationaal beroemde beiaardcultuur is eeuwen oud. Onze mechanische speeltrommel is ook van bijzondere waarde. Een ingenieus systeem uit de achttiende eeuw, aangestuurd door een schijnbaar onverslijtbaar torenuurwerk uit de zestiende eeuw, een unicum”, aldus schepen van Cultuur, Björn Siffer.
 
Voor de restauratiewerken kon de stad beroep doen op Remmen bvba uit Vorselaar. Remmen bvba onderscheidt zich onder andere in de restauratie en conservatie van metalen en hout. De werken zijn begonnen in september 2018 en werden in fasen uitgevoerd. De totaliteit van de werken kostte ongeveer 28.000 euro. Ook kon de stad rekenen op de medewerking van de brandweerzone Rivierenland, die instond voor het verticale transport van het oude en het nieuwe tandwiel in de Sint-Romboutstoren.
 
Nadat de installatie was gedemonteerd ontsnapten een aantal onvolkomenheden niet aan het deskundige oog van torenwachter Nick Vanhaute. Hij gaf de volledige installatie een grondige poets-, smeer- en onderhoudsbeurt. Zo kunnen bezoekers én luisteraars de komende jaren optimaal genieten van een aangename visuele en auditieve beleving. De melodie uit 1958 is de komende periode telkens om iets voor het hele uur te horen.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  12-11-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
09-12-2019

“Grootste kleinzoon van Mechelen”In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig Van Beethoven werd geboren in Duitsland. Maar wat weinig mensen weten is dat de wortels van de componist in de Dijlestad liggen en dat Mechelen de bakermat was voor zijn composities, die later de wereld zouden rondgaan. In het Beethovenjaar 2020 focust Mechelen op het vocaal werk van Van Beethoven en maken...


Meer info

Mechelen
Mechelen
08-12-2019

Meer dan 550 bomen verkochtDe eerste editie van Boom zoekt Grond was een succes. Bijna 200 Mechelaars bestelden één of meerdere bomen via de groepsaankoop van Stad Mechelen, goed voor 557 extra bomen in de Mechelse tuinen. Samen helpen ze de stad te vergroenen en CO2 te verminderen. De campagne wordt volgend jaar herhaald.De Amelanchier arborea 'Robin Hill’ of het...


Meer info

Mechelen
Mechelen
08-12-2019

Meer dan 550 bomen verkochtDe eerste editie van Boom zoekt Grond was een succes. Bijna 200 Mechelaars bestelden één of meerdere bomen via de groepsaankoop van Stad Mechelen, goed voor 557 extra bomen in de Mechelse tuinen. Samen helpen ze de stad te vergroenen en CO2 te verminderen. De campagne wordt volgend jaar herhaald.De Amelanchier arborea 'Robin Hill’ of het...


Meer info

Mechelen
Mechelen
08-12-2019

Door de verhuis van de brandweer naar hun nieuwe kazerne ‘De Waterduivel’, staat de oude brandweerkazerne in de Dageraadstraat leeg. In afwachting van een definitieve invulling van de site, zal het gebouw vanaf 2020 tijdelijk in gebruik genomen worden door MEST vzw.In de Dageraadstraat net buiten de Mechelse ring, ligt de site van de voormalige brandweerkazerne. In totaliteit omvat de...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het