Automatische beiaard van Sint-Romboutstoren speelt weerDe eindejaarperiode wordt in Mechelen extra feestelijk want na een grondige restauratie van de historische beiaard van de Sint-Romboutstoren, weerklinken de deuntjes om het uur, halfuur, kwartier, en half kwartier (het Mechels halfke) mooier dan ooit tevoren.


In het najaar van 2018 werd de automatische beiaard stilgelegd om dringende herstellingen aan de speeltrommel en het opwindsysteem mogelijk te maken. De bronzen speeltrommel uit 1736 is het meest in het oog springende onderdeel van de automatische beiaard.
 
Echter, mechanische slijtage van een aantal onderdelen van de automatische beiaard, zoals speling op de as van de speeltrommel en gebreken aan het tandwiel en het palrad van het opwindsysteem, bedreigden niet alleen de goede werking van het systeem, maar hielden ook een risico in dat de historische installatie schade zou oplopen. Daarom besliste de Stad Mechelen vorig jaar om een gespecialiseerde aannemer aan te stellen om de gebreken te herstellen.
 
Het gebrekkige tandwiel van het opwindsysteem was omstreeks 1959 al eens tijdelijk hersteld na een incident waarbij een aantal tanden afbraken. Destijds was een exacte kopie van het gietijzeren tandwiel gemaakt met de bedoeling om het beschadigde exemplaar te vervangen, maar om nog onbekende reden werd dit nooit geplaatst.
 
Onverslijtbaar
Zestig jaar lang bevond dit nieuwe tandwiel zich in het atelier van Torenuurwerken & Beiaarden Michiels aan de Korenmarkt in Mechelen. De heer Luc Michiels toonde zich bereid om het zestig jaar oude ‘nieuwe’ tandwiel te schenken aan de stad. “Een mooie geste die zeer wordt gewaardeerd. Nu zullen de melodieën harmonieus weerklinken zoals de bouwer van het trommelspeelwerk het in de achttiende eeuw heeft bedoeld. Onze Romboutstoren is hiermee toch helemaal af”, zegt schepen Koen Anciaux van Monumenten.
 
“Onze internationaal beroemde beiaardcultuur is eeuwen oud. Onze mechanische speeltrommel is ook van bijzondere waarde. Een ingenieus systeem uit de achttiende eeuw, aangestuurd door een schijnbaar onverslijtbaar torenuurwerk uit de zestiende eeuw, een unicum”, aldus schepen van Cultuur, Björn Siffer.
 
Voor de restauratiewerken kon de stad beroep doen op Remmen bvba uit Vorselaar. Remmen bvba onderscheidt zich onder andere in de restauratie en conservatie van metalen en hout. De werken zijn begonnen in september 2018 en werden in fasen uitgevoerd. De totaliteit van de werken kostte ongeveer 28.000 euro. Ook kon de stad rekenen op de medewerking van de brandweerzone Rivierenland, die instond voor het verticale transport van het oude en het nieuwe tandwiel in de Sint-Romboutstoren.
 
Nadat de installatie was gedemonteerd ontsnapten een aantal onvolkomenheden niet aan het deskundige oog van torenwachter Nick Vanhaute. Hij gaf de volledige installatie een grondige poets-, smeer- en onderhoudsbeurt. Zo kunnen bezoekers én luisteraars de komende jaren optimaal genieten van een aangename visuele en auditieve beleving. De melodie uit 1958 is de komende periode telkens om iets voor het hele uur te horen.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  12-11-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
02-07-2020

Veilige vakantiestart in Mechelen “Met een gerichte campagne in de zomermaanden wordt gefocust op een periode wanneer er meer kinderen aanwezig zijn op straat. Een tijdelijk bord valt altijd meer op dan de permanente borden, waarbij na enige tijd immers een vorm van gewenning optreedt. Zo zetten we volop in op verkeersveilige en kindvriendelijke straten.”, zegt mobiliteitsschepen...


Meer info

Mechelen
Mechelen
02-07-2020

Zes weken lang ging de Mechelse zaterdagmarkt in coronamodus met 50 kramen in twee shiften. Maar vanaf dit weekend wordt de markt weer volledig opgesteld. De gekende afstandsregels en het verbod op demokramen of proefstandjes blijven voorlopig wel van kracht.De nieuwe versoepeling van de federale coronarichtlijnen zorgt ervoor dat de markt ook in Mechelen weer volledig kan opgesteld worden. Het...


Meer info

Mechelen
Mechelen
02-07-2020

Stad Mechelen geeft toelating aan Natuurpunt vzw om een extra aanlooproute voor de Barebeekvalleiwandeling te creëren op haar perceel gelegen aan de Kerkenbosstraat in Muizen.“Er wordt momenteel een bruikleenovereenkomst met Natuurpunt opgesteld. Het geeft een strook, gelegen in de Kerkenbosstraat in Muizen, rechts naast de begraafplaats, kosteloos in bruikleen aan Natuurpunt. Het is...


Meer info

Mechelen
Mechelen
02-07-2020

Zwart en mode gaan hand in hand, en dat doen ze al heel lang. Leerlingen van de afdeling Mode van Ursulinen Mechelen verdiepten zich dit schooljaar in het thema Back to Black, naar aanleiding van de tentoonstelling in Museum Hof van Busleyden. Zij bestudeerden de modetrends uit de Bourgondische periode en kozen elk een kenmerkend detail uit een schilderij. Dit maakten ze nauwgezet na in...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het