Antwerpen Shift vindt plaats op zondag 20 september.Op zondag 20 september wordt de Antwerpse binnenstad voor de 18 keer autovrij gemaakt. Dit jaar voor het eerst onder de nieuwe benaming ‘Antwerpen Shift’ in plaats van Antwerpen Autovrij. Op die dag maken auto’s plaats voor fietsers, voetgangers en andere slimme vervoersmiddelen, en is er heel wat te beleven in dat thema. Ook de stad als werkgever zet in op een slimme mobiliteit voor haar werknemers.

 

Die dag wordt het gebied tussen de Amsterdamstraat - Londenstraat, Leien, Jan Van Gentstraat – Vlaamsekaai - Scheldestraat en Scheldekaaien tussen 10 en 18 uur afgesloten voor het autoverkeer. Ook de kaaien zelf zijn grotendeels autoluw.

 

Voor elk wat wils

Antwerpen Shift brengt een programma boordevol informatie, testparcours en leuke randactiviteiten. De activiteiten gaan door tussen 11 en 17 uur. Er is aan iedereen gedacht. Zo vinden gezinnen informatie over slimme vervoersmiddelen voor groot en klein, gecombineerd met pret en actie voor alle gezinsleden. Voor de actieve reizigers biedt Antwerpen Shift zowel inspiratie voor professionele als privé-verplaatsingen. Studenten ontdekken hoe ze zich nog vlotter kunnen verplaatsen van de campus naar hun kot, studentenjob of stamcafé. 

 

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Die naamsverandering naar Antwerpen Shift is niet toevallig. Mobiliteit gaat immers over zoveel meer dan enkel auto’s. Op 20 september zal het gaan over alle soorten vervoer.”

 

Gastsprekers

Nieuw dit jaar zijn de gastprekers. Op 2 coworkingplekken geven ze lezingen over de laatste innovaties rond mobiliteit.

 

Fietstochten

Wie wil, kan deelnemen aan één van de fietstochten van de Gedempte Zuiderdokken langs groene parken tot Park Spoor Noord, om zo de stad om een andere manier te ontdekken.

 

Bereikbaarheid

Helemaal in het teken van Antwerpen Shift roept de stad bezoekers op om slim naar de stad te komen: te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer, of vanaf een P+R. Alle informatie over het evenement en de bereikbaarheid is te vinden op www.antwerpenshift.be.

 

Coronaproof

Alle activiteiten zijn coronaproof. Materiaal wordt ontsmet, medewerkers dragen mondmaskers en overal kan voldoende afstand gehouden worden.

 

Voor een deel van de activiteiten moet men zich inschrijven. Zo is veiligheid en voldoende afstand verzekerd. Inschrijven kan vooraf op www.antwerpenshift.be of op de dag zelf aan een van de infopunten.

 

Stad als werkgever zet in op duurzame mobiliteit

Ook haar eigen werknemers probeert de stad zoveel mogelijk te ondersteunen om hun woon-werkverkeer en werkverplaatsingen op een duurzame manier te doen.

 

In de huidige omstandigheden is thuiswerk nog steeds de norm voor alle back-officediensten. Dat zorgt voor minder verkeer op de baan. In de periode maart tot juli van dit jaar was er tot 50% minder woon-werkverkeer. Maar ook al lang voor de strenge coronaregels vanaf half maart bood de stad een grote flexibiliteit voor die diensten, met glijdende werkuren en mogelijkheden tot thuiswerk.

 

De stad werkt ook structureel en actief aan mobiliteitsoplossingen. Zo was er al een grote centralisatie van diensten in den Bell, en ook in de toekomst zullen afdelingen nog nauwer samenwerken op centrale locaties, waardoor het aantal dienstverplaatsingen verder verkleind wordt. De verplaatsingen die toch plaatsvinden, door parkeerwachters en stadstoezichters, ingenieurs, architecten, operationele ploegen … gebeuren maximaal met (elektrische) dienstfietsen en duurzaam vervoer, gefaciliteerd door het groene wagenpark van de stad.

 

Wat woon-werkverkeer betreft, ondersteunt de stad haar medewerkers die met de fiets of het openbaar vervoer komen, met een fietsvergoeding of een gedeeltelijke terugbetaling van hun abonnement. Schepen voor personeel Nabilla Ait Daoud vult aan: “Op het vlak van duurzame mobiliteitsoplossingen voor ons personeel zijn we in Antwerpen koploper. Als een van de weinige grootsteden bieden we het systeem van fietsleasing aan voor ons personeel. Werknemers kunnen ervoor kiezen om andere voordelen in te ruilen voor een zelfgekozen fiets. Na de leasingperiode van 3 jaar kunnen ze dan kiezen of ze de fiets teruggeven, overkopen of voor een nieuwe fietsleasing gaan. Zo dragen we ons steentje bij op vlak van mobiliteit, in combinatie met unieke extralegale voordelen.”

 

Wie ook mee wil bouwen aan de toekomst van Antwerpen in een werkomgeving die rekening houdt met de mobiliteit van haar medewerkers, vindt alle info en vacatures op www.antwerpen.be/jobs.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-09-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Wil je gratis een cultuur- of vrijetijdsactiviteit plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
23-01-2021

Mondmaskers zijn een belangrijk wapen in de strijd tegen corona. Maar ze maken communicatie moeilijker voor sommige personen met een handicap. Daarom verdeelt de stad Antwerpen 5000 herbruikbare mondmaskers met een doorkijkvenster, in eerste instantie naar doven en slechthorenden. Burgers, die in aanmerking komen, kunnen een aanvraag indienen via de website van de stad. Sommige personen met een...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
23-01-2021

De werken aan de Oosterweelverbinding, die op termijn de Ring rond maakt, zullen de komende jaren op kruissnelheid geraken. In Deurne-Noord staan grote werken gepland in de omgeving van het Sportpaleis. Daarnaast is een eerste ontwerp in de maak voor Ringpark Het Schijn, met nieuwe en aantrekkelijke toegangen tot het park. Aan de rand van het park is er ruimte voor stadsontwikkeling met panden...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
23-01-2021

AG Vespa lanceert een oproep voor innovatieve projecten voor de tijdelijke invulling van het Kempeneiland, op het Antwerpse Eilandje. Ze wil daarmee bedrijven aantrekken die later kunnen doorgroeien naar een permanente locatie binnen de Innovatieve Stadshaven. De stad Antwerpen wil van de noordoostkant van het Eilandje en het aansluitende Steenborgerweert een ‘Innovatieve Stadshaven’...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
18-01-2021

Het Antwerpse college keurde het ontwerp goed voor een aantal aanpassingswerken op de Sint-Bernardsesteenweg ter hoogte van de Abdijstraat en shoppingcomplex Den Tir. Dankzij de ingrepen verhoogt de verkeersveiligheid er. Het gaat om een duidelijkere brede oversteekplaats, bredere voetpaden en een aangepaste verkeerslichtenregeling voor fietsers. De werken vinden tijdens de zomervakantie van 2021...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het