Een nieuwe groepswandeling langs kleurrijke buurten van een unieke stadMechelen is superdivers. Vandaag is één op vier Mechelaars van vreemde origine. Er zijn 138 verschillende nationaliteiten en samen spreken de Mechelaars tachtig verschillende talen. Deze rijkdom aan diversiteit komt tot leven in een nieuwe groepswandeling getiteld ‘Divers Mechelen’. De twee uur lange ontdekkingstocht toont de Mechelse binnenstad vanuit een originele invalshoek en gaat langs minder bekende, kleurrijke buurten. Tijdens de wandeling komen alle thema’s aan bod: migratiegolven, onderwijs, levensbeschouwing en integratie.

In Mechelen is diversiteit een troef. In de loop van de laatste halve eeuw werd Mechelen steeds kleurrijker met immigratie vanuit het Middellands zeegebied (jaren ’50), Noord-Afrika (4e generatie intussen), Oost-Europa (na de val van de muur in ’89), de Balkanregio, Turkije en Zwart-Afrika. Vandaag staan de Dijlestad en haar burgemeester zelfs internationaal gekend als stedelijk succesverhaal op het vlak van samenleven in diversiteit. “De stad biedt veel themawandelingen aan die elk een wezenlijk facet van de stad belichten. Mechelen wil een plek zijn waar de toekomst vorm krijgt. Het is dan ook een logische stap om ook het cruciale aspect van diversiteit doorheen de tijd in onze gegidste wandelingen aan te bieden”, zegt burgemeester Bart Somers.

3 golven van migratie

De diversiteitswandeling duikt met de bezoeker in de geschiedenis, te beginnen met de naoorlogse migratiegolven die je grofweg in 3 kan opdelen: gastarbeiders (tijdelijk verblijf); immigranten (permanent verblijf) en nieuwe Mechelaars (complexere migratiepatronen). Van elke golf zien we nog sporen in onze binnenstad.

“Onze historische kunststad herbergt niet alleen een rijke geschiedenis maar ook een schat aan menselijk kapitaal en immaterieel erfgoed. Mensen van diverse origine die op hun manier, met hun gebruiken en tradities onze gastvrije stad hebben verrijkt”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer “Deze gidstocht brengt het verhaal van ons warme en humane Mechelen, een stad waar iedereen thuis is.”
 

Diversiteit in het straatbeeld: smaakcultuur & ondernemerschap

Migranten nemen hun eetcultuur mee: Spaanse en Marokkaanse delicatessen zoals olijven, sangria, couscous en muntthee zijn intussen ‘ingeburgerd’ in Mechelen. Dit werd mede getriggerd door vakantie: op zijn reizen leerde de Vlaming de zuiderse smaakcultuur kennen en appreciëren.

In de Mechelse Hoogstraat, beter bekend als ‘de broodboulevard’, is maar liefst 40% van de handelszaken voedingswinkel. Vele ervan zijn later geopend en eveneens een ontmoetingsplaats voor een praatje met de uitbater of buur.

 

Diversiteit in het onderwijs

1 op 16 kinderen uit het basisonderwijs in de Mechelse rand spreekt thuis geen Nederlands. In het Mechelse stadscentrum is dat 1 op 3. “Naast het beheersen van de Nederlandse taal is goed onderwijs de basis voor integratie, een voorwaarde voor sociale mobiliteit. Intussen kent de Marokkaanse gemeenschap evengoed advocaten, leraars en huisartsen. Deze leden hebben een voorbeeldfunctie en stimuleren weer anderen om door te zetten. Via het project ‘School in Zicht’ wordt er gewerkt aan een betere mix op school, wat in het belang is van alle kinderen: diversiteit is het nieuwe normaal en een extra troef in onze stad. Een gezonde buurtschool is een afspiegeling van de buurt”, meent schepen van Onderwijs, Diversiteit en Integratie Marc Hendrickx.
 

Diversiteit in levensbeschouwingen

Tijdens de wandeling wordt er niet inhoudelijk ingezoomd op de levensbeschouwingen, wel op de locaties in Mechelen waar ze voet aan grond krijgen. Zo nam bijvoorbeeld in 1971 de eerste moskee, Moskee Souna, zijn intrek in een gehuurde rijwoning. Het vrijzinnig Centrum De Schakel keerde recent terug naar het stadscentrum. En intussen hebben verschillende kerken hun functie als plek van eredienst kunnen behouden dankzij de migrantengemeenschap. Voorbeelden zijn de Heilig Hartkerk (Russisch-Orthodoxe kerk), de Katelijnekerk (Assyrische kerk) en de Sint-Pieter-en-Paulkerk (Chaldeeuwse kerk).
 

Beter samenleven via ontmoetingen

Kinderrijke buurten hebben speelruimte nodig: nieuwe stadstuinen zoals de Karmelietentuin en de Sinte-Mettetuin vangen deze nood op.  Om klachten van overlast op te vangen werden initiatieven gestart zoals ‘Grote Broer’ en NERO. Bij de heraanleg van straten en pleinen worden er nu ook bewust zitplaatsen gecreëerd, zoals op de Melaan of in de Bruul. Daarnaast geeft de wandeling ook duiding bij sportwerkingen, zoals Royal Gym en Salaam, waar samen sporten bijdraagt tot integratie en welbevinden.
 

Praktisch:  Wandeling ‘Divers Mechelen’

Voor groepen:

Dagelijks, op aanvraag (min 2 weken vooraf)

Duurtijd: 2u 
Prijs: €75 (max. 25 deelnemers/gids) + dossierkost € 5

Beschikbare talen: NL – ENG

 

Reserveren via:
Visit Mechelen, Hallestraat 2-4-6, B-2800 Mechelen
T +32 70 22 00 08, E visit@mechelen.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  03-05-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
02-10-2019

Mechelen wil Ragheno laten uitgroeien tot dé stadswijk van de toekomst. Om de ambitieuze en kwalitatieve ambities te realiseren, legt de stad enkele minimale randvoorwaarden op waar toekomstige investeerders zich aan moeten houden. Daarnaast heeft de stad een kaderbesluit voor de site goedgekeurd dat de financiële bijdrage in de financiering van de gemeenschappelijke voorzieningen -...


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Van maandag 30 september tot en met zondag 6 oktober organiseert Mooimakers dit jaar voor de derde keer de Vlaamse handhavingsweek tegen zwerfvuil en sluikstorten. Tijdens deze week willen we de inspanningen van het Mechels stadsbestuur en stadsdiensten om de problematiek aan te pakken in de kijker zetten. Want hier maken we elke dag het hele jaar door werk van handhaving.Tijdens de...


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Van 5 oktober tot en met 29 november loopt in lokale dienstencentra Den Abeel, Den Deigem en De Schijf de tentoonstelling ‘Mechelen in de ban van erfgoed’.Het gaat om een unieke collectie van oude foto’s en filmpjes uit de Mechelse wijken, beschikbaar gesteld door de buurtbewoners.De tentoonstelling is een samenwerkingsproject met de lokale dienstencentra en filmclub Mecina.


Meer info

Mechelen
Mechelen
01-10-2019

Geachte heer Bervoets, geachte ereburgemeester, beste Geert,Geachte mevrouw Bervoets, geachte familieleden, beste collega’s, oud-collega’s, medewerkers, vrienden van Geert, Reeds meer dan honderd jaar heeft de stad Mechelen de goede gewoonte om haar ere-burgemeesters permanent te gedenken en te huldigen door een borstbeeld van hen op te stellen in de raadzaal van het stadhuis, het...


Meer info

MechelenAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het