Zonnepanelen op Mechelse stadsdaken dankzij burgerparticipatieEr liggen sinds kort zonnepanelen op de daken van lokaal dienstencentrum Den Abeel, sporthal Appelaar in Muizen en sporthal Arena in Walem. Die werden volledig gefinancierd door burgers via 256 aandelen van energiecoöperatie Ecopower. De 198 zonnepanelen zorgen samen voor een jaarlijkse productie van 67.000 kWh en een CO2-reductie van zo’n 15 ton. Op 11 en 17 december organiseert Mechelen Klimaatneutraal online infosessies voor inwoners over zonnepanelen.


“Het gebruik van burgerparticipatie voor het bereiken van onze klimaatdoelen heeft heel wat voordelen”, begint schepen van klimaat Marina De Bie. “Het is de beste manier om inwoners te betrekken bij de aanpak van de klimaatcrisis in het algemeen en projecten van de stad daarrond in het bijzonder. We zetten hiermee ook de gezamenlijke inspanningen in de verf. We kunnen de CO2-uitstoot namelijk enkel terugdringen met gezamenlijke inspanningen, zoals deze. Bovendien geven we Mechelaars hiermee de kans om mee eigenaar te worden van de groene energie die in hun stad wordt opgewekt. De instapkost van 250 euro is haalbaarder dan een eigen investering in bijvoorbeeld zonnepanelen. Nu een spaarrekening nauwelijks nog iets oplevert, kan dat ook financieel een interessante keuze zijn.”

Mechelse zonnestroom
Het VEB (Vlaams Energiebedrijf) werkte een raamcontract uit voor het plaatsen van zonnepanelen met burgerparticipatie bij openbare besturen, scholen en andere publieke diensten. Stad Mechelen startte het initiatief 'Zonneklaar', dat gebruik maakt van dit raamcontract om in samenwerking met energiecoöperatie Ecopower zonnepanelen te leggen op drie publieke daken.

Het merendeel van de geproduceerde zonnestroom wordt rechtstreeks ter plaatse gebruikt in de publieke gebouwen. Dat zijn in dit geval lokaal dienstencentrum Den Abeel van Zorgbedrijf Rivierenland en de sporthallen Appelaar en Arena, die beheerd worden door AGB SAM. Zij nemen de lokaal geproduceerde elektriciteit af aan een voordelig tarief.

Het overige deel wordt in het net geïnjecteerd en geleverd aan de coöperanten van Ecopower die ook klant zijn. De verwachte jaarlijkse productie is voldoende om ongeveer 33 Ecopower-huishoudens (of 19 gemiddelde Vlaamse huishoudens) van zelfgeproduceerde, Mechelse zonnestroom te voorzien. Met deze zonnepanelen zal de stad naar schatting jaarlijks 15 ton CO2 besparen.

“We zijn heel blij met de samenwerking met het Mechelse stadsbestuur,” duidt Margot Vingerhoedt van Ecopower. “Het biedt ons de kans om bijkomende lokale zonnestroom te produceren die volledig eigendom is van burgers. Dankzij deze coöperatieve aanpak creëren we dubbele lokale meerwaarde: niet enkel de groene stroom maar ook de financiële meerwaarde vloeien terug naar de Mechelaars.”

Investeer mee
Mechelaars die op hun eigen dak zonnepanelen willen plaatsen kunnen gratis advies opvragen via Zonnewijzer en samenwerken met Klimaan. Een online infosessie hierover vindt plaats op 11 december.

Mechelaars die zelf geen geschikt dak hebben of die graag energiecoöperant worden en thuis groene burgerstroom verbruiken, kunnen via het project Zonneklaar mee investeren in de Mechelse zonnepanelen op openbare daken via een aandeel van Ecopower cv. Wie hier interesse in heeft of vragen heeft kan zich inschrijven voor de digitale infosessie op 17 december 2020.
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  23-11-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
18-01-2021

“Ze behoren tot het geheugen van de regio”Op zoek naar een gedeeld verleden, op weg naar een gedeelde toekomst. Met die gedachte bundelen Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek de krachten om hun rijke migratiegeschiedenis in kaart te brengen, te tonen en te bewaren voor de volgende generaties. De drie buurgemeenten werven daarvoor samen een projectcoördinator aan, die zich...


Meer info

Mechelen
Mechelen
18-01-2021

De site Inter-Beton wordt vanaf 2022 herontwikkeld tot een woonsite met twee appartementsgebouwen en een publiek groen park van een hectare. Om hiervoor ruimte te voorzien, ging begin 2020 al een eerste loods van Interbeton tegen de grond. De komende weken maakt de stad ook werk van de sloop van het nabijgelegen entrepotgebouw.De stad Mechelen wil de Keerdoksite aan het Rode Kruisplein...


Meer info

Mechelen
Mechelen
16-01-2021

Het verhogen van het welbevinden op school en het terugdringen van vroegtijdige schooluitval. Dat zijn de twee belangrijkste doelstellingen in het onderwijsbeleid van Mechelen deze legislatuur. De coronacrisis maakte de aanpak van beide nog moeilijker, maar ook noodzakelijker. Bestaande onderwijsinitiatieven worden dan ook versterkt (Centraal Meldpunt, buddyproject, Talent krijgt zomerkans) en er...


Meer info

Mechelen
Mechelen
14-01-2021

Het nieuwbouwproject Maarten gelegen in de voormalige ziekenhuissite tussen de Leopoldstraat en de Vaartdijk krijgt een nieuwe plein- en straatnaam.In de nieuw aan te leggen site van het voormalig ziekenhuis komen er naast 96 woongelegenheden ook een hotel, een kantoorruimte, en (retail) dienstverlening. Verder is er een ondergrondse parkeergarage voorzien. Hiervoor is de aanleg van nieuw...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het