Corona-effect op tewerkstelling horeca: helft vast horecapersoneel in juni nog tijdelijk werkloos en jobs gehalveerdGeen flexijobbers meer en helft minder jobstudenten

In juni kreeg in Vlaams-Brabant de helft van de vaste horecawerknemers te maken met tijdelijke werkloosheid. Dat is nog altijd een grote groep, maar voor het eerst in maanden wel een daling van het aantal tijdelijk werklozen in de sector. Ook is het aantal jobs in de horeca ten opzichte van de topmaand januari van dit jaar meer dan gehalveerd in juni: van 133,1% tewerkstelling naar een schamele 63,5% (van referentiemaand januari 2019). Cafés en restaurants werden duidelijk zwaarder getroffen dan hotels en andere verblijfaccommodaties met respectievelijk 62,4% en 89,8%. De flexijobbers en jobstudenten zijn het grootste slachtoffer van de coronacrisis. Dat alles blijkt uit een sectoranalyse van hr-dienstenleverancier Acerta op basis van een representatief staal van de werkelijke gegevens van 1.387 werknemers in dienst bij 316 horeca-werkgevers in Vlaams-Brabant.

Voor corona 33,1% meer jobs dan in 2019, tijdens corona tot 36,5% minder

De horeca was een groeiende sector, tot corona. Nemen we januari 2019 als maatstaf, dan was de tewerkstelling in de horeca in februari 2020, de laatste pre-coronamaand, 27,5% gestegen, in januari zelfs 33,1%. Die groei manifesteerde zich niet onder de vorm van flexi- of studentenjobs, het aandeel daarvan bleef nagenoeg gelijk, het ging wel degelijk over meer vaste jobs.

Maar toen – in maart 2020 - kwam corona en moest de horeca de deuren sluiten. De tewerkstelling daalde navenant. Niet alleen werd de groei van een heel jaar tenietgedaan, in april 2020 zakte de tewerkstelling in de horeca in Vlaams-Brabant zelfs 27,4% onder referentiemaand januari 2019, nl. naar 72,6%. Tegenover topmaand januari van dit jaar, is de tewerkstelling in de horecasector in juni, het dieptepunt, zelfs gehalveerd, die ging van 133,1% naar 63,5% (van referentiemaand januari 2019), -52,3% dus. Cafés en restaurants in Vlaams-Brabant werden zwaarder getroffen dan hotels en andere verblijfaccommodaties: respectievelijk 62,4% en 89,8% van tewerkstelling in referentiemaand januari 2019.

April: flexijobs weg, helft minder studentenjobs, 1 op 6 vaste medewerkers tijdelijk werkloos

Direct getroffen door de lockdown was de zogenaamde flexibele schil van de horecasector: de flexi- en de studentenjobs. De flexijobs in april 2020 gingen in vergelijking met het jaar ervoor van een aandeel van 30,4% naar 6,4%, een nagenoeg verwaarloosbaar aandeel dus. De studenten gingen van net geen 38,5% naar 20,9%, nagenoeg naar de helft dus. 64,7% van de vaste medewerkers kreeg in april te maken met tijdelijke werkloosheid van één dag of meer.

Patrick Demuylder, Kantoordirecteur Acerta Leuven-Dilbeek-Zaventem: “Het is not done om vast personeel op tijdelijke werkloosheid te zetten en ondertussen flexijobbers of studenten in dienst te houden. Als een vaste medewerker taken van een tijdelijk contract kan overnemen, is dat wat eerst gebeurt – vandaar de onmiddellijke impact op de flexibele schil. Maar dat we niet naar nul procent flexi- en studentenjobs zijn gegaan en zelfs naar 100% tijdelijke werkloosheid, heeft vooral te maken met de veerkracht van de sector, met horeca-activiteiten die ondanks de pandemie toch doorgingen of waarnaar zaken zijn overgeschakeld, denk aan restaurants die afhaalmenu’s voorzagen. Zo bleef er dus wel keukenpersoneel aan de slag, en koeriers. Vooral die laatste zijn niet zelden studenten.”

Juni 2020 dieptepunt tewerkstelling maar ook keerpunt tijdelijke werkloosheid

Het signaal van de voorbije maand juni 2020 is nog dubbel: enerzijds is de tewerkstelling in de horeca in Vlaams-Brabant naar een dieptepunt gezakt (63,5% vs. januari 2019), anderzijds zijn minder horecawerknemers tijdelijk werkloos geweest dan in april en mei.

Patrick Demuylder: “Als we herstel mogen verwachten, dan moeten we dat ook eerst zien in de tijdelijke werkloosheidscijfers. Pas als die zullen zijn gedaald, zullen we flexijobbers en studenten naar de horeca zien terugkomen. De tijdelijke werkloosheid is nu al wel minder in juni: nog “maar” 52,1% van de vaste horecamedewerkers had ermee te maken. Het tij lijkt dus stilaan te keren.”

Flexijobbers: first out, last in

Patrick Demuylder: “De verwachting voor de komende maanden is dat de tijdelijke werkloosheid in de horeca verder zal dalen. De zomermaanden zijn immers klassieke topmaanden voor het toerisme en voor de horeca en dat effect zal zelfs in coronatijden blijven spelen. Wellicht zien we in de horeca ook weer studenten bijspringen. Maar zij die het eerste zijn uitgevallen, nl. de flexijobbers, zullen wellicht het laatst terugkeren. Het verlies van hun bijverdienste zien deze flexibele medewerkers niet gecompenseerd.”

Ter herinnering: onbeperkt RSZ-vrijstelling 1e werknemer nog tot eind 2020

Patrick Demuylder: “Nog iets wat opvalt in onze cijfers, is de tewerkstellingspiek in januari. Deel van de verklaring daarvoor zou kunnen zijn: het besef dat 2020 het laatste jaar is van de onbeperkte RSZ-vrijstelling voor een eerste werknemer. We maken van de gelegenheid graag gebruik om de horeca daaraan te herinneren, voor wie het relevant zou kunnen zijn. Het onbeperkte RSZ-voordeel vervalt in 2021, er rest nog een half jaar om daarvan eventueel nog te profiteren.”

Over de cijfers
De analyse is gebaseerd op een representatief staal van 1.387 werknemers in dienst bij 316 horeca-werkgevers van Vlaams-Brabant en werd uitgevoerd op 6 juli 2020.

 

ABOUT THE COMPANY

ACERTA is als hr-dienstengroep in België gespecialiseerd in het advies, de informatisering en de verwerking van administratieve processen rond loonverwerking, sociale zekerheid, kinderbijslag, vestigingsformaliteiten en de professionalisering van het hr-beleid. De groep ondersteunt ondernemers en organisaties in elke groeifase en bij elk hr-proces. De kracht van mensen, daar draait het om bij ACERTA. ACERTA wil zijn mensen optimaal inzetten om zo het menselijk kapitaal van ondernemingen te optimaliseren. Daarbij is ACERTA een partner voor starters, zelfstandigen en vrije beroepen, kmo’s en hr-professionals in privéondernemingen en overheidsinstellingen.

ACERTA telt meer dan 1400 medewerkers, verdeeld over 28 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De groep kende in 2019 een omzet van ruim 196 miljoen euro. Meer dan 1 starter op 5 passeert effectief langs ACERTA’s ondernemingsloketten.

​  
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  29-07-2020

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.

Gelieve je eerst aan te melden.
Registreren en berichten schrijven is gratis.


Registreer hier! Aanmelden!
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over PRpro

Brussel
>>
26-10-2020

Online sportsbook- en casino-operator 777.be kondigde vandaag aan dat hun contract met de Belgische Hollywood ster Jean-Claude Van Damme met twee jaar is verlengd tot 2022. Deze aankondiging volgt na een enorm succesvolle samenwerking die begon in 2019. De 777.be reclames met Van Damme werden op YouTube alleen al 13 miljoen keer bekeken.Een nieuwe campagne met Van Damme staat op het programma om...


Meer info

PRpro
Antwerpen
23-10-2020

In juli bracht Coiffure.org, de beroepsorganisatie van Belgische kappers, de eerste impact van de coronacrisis op de kapperssector in kaart. Daaruit bleek dat er een verlies was, ondanks de steunmaatregelen. Meer dan vijf maanden na de heropstart is de balans niet positief, zo blijkt uit een tweede bevraging door de beroeporganisatie. De sector leverde, en levert nog steeds, veel inspanningen...


Meer info

PRpro
Antwerpen
23-10-2020

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn tot op vandaag nog steeds aan het onderhandelen over een akkoord over de toekomstige relatie die in werking moet treden op 1 januari volgend jaar.Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen, zal de Vlaamse economie sowieso een nieuwe economische opdoffer te verwerken krijgen, ook al zal deze nog iets zwaarder doorwegen in geval van een ‘no...


Meer info

PRpro
Brussel
23-10-2020

Uitbreiding naar het hele landEen nieuwe openingsmodus is sinds begin van deze week reeds van kracht in alle kantoren van BNP Paribas Fortis in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Vanaf maandag vindt deze werkwijze ingang in alle BNP Paribas Fortis kantoren van ons land. Concreet wil dit zeggen dat klanten in de voormiddag op afspraak terecht kunnen in hun kantoor om verrichtingen uit te voeren...


Meer info

PRproAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Maas en Kempenland | Antwerpen | VL-Brabant | Limburg | Kempen | Oost-VL | West-VL | Brussel | De Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: https://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het